- Må se på jernbanesikkerheten

Norske flyplasser skal terrorsikres for 800 millioner kroner. Torild Skogsholm (V) vil ha en gjennomgang av jernbanen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De voldsomme angrepene i Madrid gir grunn til ettertanke, mener samferdselsminister Torild Skogsholm (V). Nye sikkerhetstiltak på norske jernbanestasjoner og tog må vurderes, mener hun.

- Det som skjedde i Madrid torsdag er helt grusomt og forferdelig. Det gir grunn til ettertanke. Terroraksjoner er et internasjonalt problem, og det er tatt grep internasjonalt for å øke sikkerheten rundt flyplasser og havner, sier Skogsholm til NTB.

Da hun fredag la fram Nasjonal transportplan for årene 2006-2015, fortalte Skogsholm at et nytt internasjonalt regelverk gjør at Norge må investere 800 millioner kroner på nye sikkerhetstiltak ved norske lufthavner. Driften vil utgjøre økte driftskostnader på 350 millioner kroner årlig.

På jernbane ligger det ikke inne tilsvarende tiltak i planen, men problemstillingen er aktuell, sier samferdselsministeren:

- Vi er helt nødt til også å ta en grundig gjennomgang av dette i forhold til jernbane og busser og spørre oss selv hvordan vi skal forholde oss til et endret trusselbilde. Men jeg har ikke løsninger eller svar her i dag, sier Skogsholm til NTB.

Tross store tiltak som koster penger på flyplasser og havner, mener Skogsholm at terrortrusselen ikke er et transportproblem:

- Internasjonal terror er en samfunnsutfordring, og ikke så mye et transportproblem. En bombe kan like gjerne gå av på et kjøpesenter som på et tog eller en jernbanestasjon. Derfor må denne problemstillinga angripes generelt, sier hun.

(NTB)