- Må se på krav til skjerming av kvinner

Sier UDI etter voldtekt på asylmottak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fungerende regionsdirektør i region sør Nina B. Lindekleiv mener at UDI må vurdere om de kravene som stilles til skjerming av kvinner i mottak er tilstrekkelig, etter at en 20 år gammel kvinne fra Rwanda ble brutalt voldtatt på Mandheimen statlige asylmottak søndag 27. juli.

- Det er ikke mulig å gardere seg hundre prosent mot at det kan forekomme konflikter eller kriminelle situasjoner i et mottak. Det gjelder for øvrig også resten av samfunnet, sier hun til Dagbladet.no.


Tragisk hendelse
Lindekleiv synes at saken i seg selv er tragisk, men understreker at UDI har gitte rammer som de må forholde seg til. Direktoratet har ingen tvangsmyndighet til å forhindre enhver konflikt eller kriminell handling på et asylmottak.

- Ut fra disse rammene gjør UDI det de kan for å skjerme beboerne mest mulig for uønskede hendelser, uten å sette inn tvangstiltak.

Etter hendelsen i Våler i Østfold hadde UDI en ringerunde til alle mottakene i region sør, uten å finne store saker å rapportere.  

Sjelden hendelse


- Som i alle andre miljøer blir et asylmottak alltid preget av beboere som oppholder seg der. Alle mottak har konflikter av og til, men det er veldig sjelden store konflikter, som vi er kjent med.

Den fungerende UDI- direktøren klarer ikke å erindre noen at det er meldt voldtekter på noen av asylmottakene i region sør.

- Denne type hendelser oppfatter vi som sjeldne. Mottaksystemet har vart tyve år i Norge, og utifra den lange historikken har vi egentlig veldig få kjente alvorlige kriminelle handlinger i mottak.

Strakstiltak
Det var ingen ansatte på jobb de to timene voldtekten utspilte seg. Lindekleiv mener at det ikke er problematisk at ikke døgnbemannet:

- Mottaksystemet i Norge er bygd opp slikt at det skal være et botilbud til asylsøkere, og
ikke en institusjon. Konsekvensen av det er at mottakene ikke alltid er bemannet.

Hvilke strakstiltak har UDI satt i gang i dette tilfellet?

- Må se på krav til skjerming av kvinner

- Gjerningsmannen har blitt flyttet. Vi har bevilget større utgifter til vakthold, og mottaket følger opp beboerne. Mottaket gjør hele tiden en løpende vurdering på om de skal gå inn med vakthold på nytt, relatert i til situasjonen i mottaket.

Fra før av er asylantene skjermet gjennom låsbare rom, og adskilte bad og oppholdsrom. I tillegg blir overnattingsbesøk loggført av brannmessige hensyn.

- Men når slike situasjoner oppstår, må vi se på skjermingstiltak på nytt, understreker Lindekleiv.

Om den voldtatte 20-åringen vil ikke Lindekleiv si noe annet enn at hun er dypt ivaretatt.

MÅ VURDERES: Fungerende regionsdirektør i region sør Nina B. Lindekleiv vil se på tiltakene for skjerming av kvinner på nytt.