Må selge huset etter nabokrangel

Etter en fem år lang feide om fellingen av et grantre, tapte familien Enoksen i alle instanser. Nå må de selge huset på grunn av saksomkostninger på 378 000 kroner.

 - HELT HÅPLØST:  Marina Enoksen og familien har ikke lenger råd til å bo i huset i Sandefjord, etter å ha tapt 378 000 kroner på en tvist om et grantre i hagen. Enoksen mener rettsinnstansene har misforstått naboloven og dermed basert avgjørelsen på gale premisser.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- HELT HÅPLØST: Marina Enoksen og familien har ikke lenger råd til å bo i huset i Sandefjord, etter å ha tapt 378 000 kroner på en tvist om et grantre i hagen. Enoksen mener rettsinnstansene har misforstått naboloven og dermed basert avgjørelsen på gale premisser. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDEFJORD (Dagbladet): Tvisten har vært innom forliksrådet, jordskifteretten, tingretten og Agder lagmannsrett. I tillegg ble den avvist av Borgarting lagmannsrett, Høyesterett og Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Det var naboen som i utgangspunktet klaget på grantreet. Hun mente det sperret for utsikten og sola.

Og i grannelova, eller naboloven som den også kalles, står det at et tre skal felles eller beskjæres dersom det er til særlig ulempe for naboen. Samtidig må denne ulempen veies opp mot eierens interesse av å la treet stå, skriver magasinet Hus og Bolig, som først omtalte saken.

Må selge huset Familien Enoksen tapte i alle instanser over et løp på fem år. Derfor måtte de felle treet og betale saksomkostninger på litt under en halv million kroner. Pengene til å føre saken ble i stor grad lånt, og derfor har de ikke lenger råd til å bo i huset.

- Dette er helt håpløst. Vi har ikke hatt noen beskyttelse av loven i denne saken. Vi har opplevd hvordan Norge egentlig er. Nå har jeg lyst til å flytte herfra, sier Marina Enoksen som opprinnelig kommer fra Russland.

Sammen med mannen og tre barn har hun bodd i huset i Sandefjord siden 2003. Men selv om feiden nå har kostet familien huset, angrer hun ikke.

- Nei. Nå har jeg opplevd hvordan Norge er, sier Enoksen til Dagbladet.

Hun mener dette er en prinsippsak der første rettsinstans har feiltolket loven, og at denne feiltolkningen har fulgt med videre i de andre instansene.

- Da mannen min måtte hogge treet gråt barna og kunne ikke forstå hvorfor pappa måtte drepe et så flott tre.

 SLIK SÅ DET UT:  Grantreet sett fra nabo Løvaas' veranda før det ble felt. Foto: Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
SLIK SÅ DET UT: Grantreet sett fra nabo Løvaas' veranda før det ble felt. Foto: Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Snakker du noe med naboen nå?

- Nei, ikke i det hele tatt. Når jeg er ute så løper hun inn. Hun vil ikke snakke med meg.

- Tragisk for alle Naboen som vant saken, Alice Løvaas, sier til Dagbladet at hun har sett seg lei på saken og ikke ønsker å si noe mer om den. Til Hus og bolig forteller hun imidlertid at hun ikke føler seg som noen vinner i saken.

- Det er lett å se på meg som en vinner, men denne saken har også kostet meg. Både nattesøvnen, dyrebar tid og min kjære samboer har gått bort i løpet av denne rettsprosessen, sier hun.

Samboeren fikk hjertestans bare dager etter at dommen falt i saken.

- Denne saken er tragisk for alle parter. Hadde jeg visst hvordan saken skulle utvikle seg, så hadde jeg selvfølgelig aldri sendt brevet hvor jeg spurte dem om å ta ned treet, legger Løvaas til.