Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frps landsmøte 2018

- Må sette grenser for islam

- Vi skal ikke ha bønnerop og sharialover i Norge. Glem det! sier Carl I. Hagen

VIL FORBY BØNNEROP: - Vi skal ikke ha bønnerop i Norge, sier Carl I. Hagen. Innlegget på landsmøtet handler om eldreomsorg, men Frp-veteranen har fortsatt sterke meninger om de fleste politiske temaer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VIL FORBY BØNNEROP: - Vi skal ikke ha bønnerop i Norge, sier Carl I. Hagen. Innlegget på landsmøtet handler om eldreomsorg, men Frp-veteranen har fortsatt sterke meninger om de fleste politiske temaer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gardermoen ( Dagbladet): Frps landsmøte vedtok i dag forbud mot bønnerop i det offentlige rom.

- Det er ingen menneskerett å rope ut sine bønner over bydeler, sa innvandringspolitisk talsmann i Frp, John Helgheim, som var en av forslagsstillerne.

Oslo-delegat Carl I. Hagen er godt fornøyd.

- Islam er dessverre på frammarsj i Norge og i den vestlige verden. Da må vi sette opp noen stolper. I Norge er det lover vedtatt av Stortinget som gjelder, ikke sharialover. Her ligger religiøse lover under norsk lov. Mange islamister mener at sharialover skal gå over norske lover.

Dette vedtaket er et signal om at denne type tenkning vil vi ikke ha i vårt samfunn. Ikke kom trekkende hit med det. Norge er et sekulært samfunn. Religion er en privatsak, sier Hagen til Dagbladet.

- Skal ikke ha sharia i Norge

- Har bønnerop noe med sharialover å gjøre?

- Dette er en helhet. Vedtaket er et signal om at man ikke skal komme med bønnerom fem ganger om dagen i høyttalere fra moskeer, slik det er i mange muslimske land. Slik skal vi ikke ha det her, sier Hagen.

- Bønnerop er vel ikke noe problem i dag?

- Jeg vet ikke i hvilken grad det foreligger søknader om å installere høyttalere på taket av moskeer, men jeg har lest at islamske ledere har tatt til orde for det, sier Hagen.

Han regner med at Frps stortingsgruppe følger opp resolusjonen fra landsmøtet og fremmer et representantforslag.

- Så får vi vite hva de andre partiene mener, sier Hagen.

Innvandringspolitisk talsmann og Buskerud-representant John Helgheim er også godt fornøyd med å få landsmøtet med seg på resolusjonen.

- Sjenerende og upassende

- Flere steder i landet er det nå etablert ordninger hvor moskeer har lov til å spre bønnerop over høyttaler i byer.

Dette oppleves som sjenerende og upassende for svært mange. I Norge har vi religionsfrihet, det bør også gjelde retten til å ikke bli utsatt for bønnerop i det offentlige rom, heter det i vedtaket.

På spørsmål om hvor bønnerop er et problem, svarer Helgheim:

- Som det kom fram i debatten, så er ikke dette i dag et problem. Men i 2000 åpnet Oslo for det, og da ble det utført bønnerop, Og så er ikke det aktuelt akkurat nå. I 2015 var det Sandessjøen som åpnet for det, og det ble utført bønnerop, men så døde det også ut. Så dette dukker opp med ujevne mellomrom.

- Bønnerop i Sverige

Nei, i dag er dette ikke noe stort problem, men vi vil heller ikke at det skal bli det. Vi ser hva som skjer. Biskopene gikk i februar og sa at de støttet bønnerop. Så det er en aktuell problemstilling, og vi ser hva som skjer i Sverige. Der er det gitt tillatelser, og man begynner med bønnerop, sier Helgheim.

Han sier mye tyder på at de moskeene som bruker bønnerop er mer radikale.

- De ønsker kanskje også den provokasjonen som bønnerop er. I Norge har vi mange bra moskeer som innretter seg etter det som er vanlig i Norge. Men vi vet at moskeer og menigheter har kjøpt opp masse eiendom i norske byer, og at det når som helst kan komme mer ytterliggående muslimer som starter moskeer, hvor dette blir et problem, sier Helgheim.

- Kan børe til ghettoer

Han mener også at forbud mot bønnerop kan bidra til å hindre ghettodannelse.

- Allerede i dag har vi bydeler hvor etnisk norske flytter ut og bare innvandrere flytter inn. Bønnerop vil gjøre det mindre attraktivt for etnisk norske, sier Helgheim.

Redaksjonskomteen anbefalte å avvise resolusjonen, men etter en frisk debatt mellom tilhengere av forbud og talere som argumenterte mot å forby alt man ikke liker, vant de som vil forby bønnerop.

Flere viste til at Frp er et liberalistisk parti som må være for fri religionsutøvelse for alle.

- Jeg meldte meg inn i Frp som et liberalistisk parti, ikke et kommunistisk parti, sa Silje Hjemdal fra Hordaland.

- Bruker app, ikke bønnerop

Flere mente bønnerop ikke er noe problem i Norge i dag, og at det ikke er Frps oppgave å løse problemer som ikke eksisterer.

Styreleder Arshad M. Jamil ved Oslo-moskeen Islamic Cultural Center har tidligere uttalt til NTB at han ikke helt ser poenget.

- Når det kommer til bønnerop, bruker vi app i 2018. Vi bruker ikke bønnerop for å tilkalle folk, har han sagt.

- Vi likke høre bønnerop

Andre på Frp-landsmøtet mente kirkeklokker kan være like støyende som eventuelle bønnerop.

- Å sammenligne kirkeklokker med bønnerop hører ikke hjemme. Grunnloven foreskriver religionsfrihet, men ingen rett til å påtvinge andre sin religion. Det går en grense for utøvelse av religion i det offentlige rom. Jeg ønsker ikke bønnerop over norske byer. Vi må ta et tydelig standpunkt, sa Per- Willy Amundsen.

- Vi har hatt kristendom i tusen år. Islam har kommet siden 70-tallet. Religionsfrihet er ikke å likestille alle religioner, Vi er et kristent land. Kirkeklokker er en del av norsk kultur, sa Amundsen.

- Det er ingen menneskerett å rope ut sine bønner over bydeler. Det er naivt å ro at dette ikke kommer tilbake til Norge. Det er bare et spørsmål om tid. Det er ikke noe stort problem i dag, og vi vil heller ikke at det skal bli det. Derfor vedar vi denne resolusjonen, sa John Helgheim, og fikk altså landsmøtet med seg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media