Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må sette i gang full granskning av 20-30 kontrakter

Åslaug Hagas departement kan ha brutt loven flere titalls ganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligere i dag ble det kjent at Olje- og energidepartementet har brutt forskriftene til lov om offentlige anskaffelser på minst fire punkter i forbindelse med en konsulentavtale med Eli Arnstad.

Avtalen ble signert av Eli Arnstad 21. desember i fjor (og av departementet 27. desember), bare drøyt tre uker etter at hun gikk av som leder for det statlige miljø- og energiforetaket Enova - og oppdraget ble aldri lyst ut på anbud.

Men ifølge departementet tyder uregelmessighetene rundt Arnstads kontrakt på at det ikke er et engangstilfelle, og tilsvarende feil er gjort i minst én annen konsulentkontrakt.

- Vi vil nå sørge for en gjennomgang av alle de løpende konsulentavtalene. Det må sjekkes om de ikke følger forskriftene, og hvis det er avvik må vi undersøke hvilke konsekvenser det får for avtalene. Dette dreier seg såvidt jeg forstår om mellom 20 og 30 ulike konsulentkontrakter, sier statssekretær Liv Monica Bargem Stubholt til Dagbladet.no.

- Frykter systemsvikt

Det er foreløpig uklart om det blir et annet departement, Regjeringsadvokaten, andre tilsynsorganer eller en helt ekstern aktør som skal foreta den juridiske gjennomgangen.

- Det blir naturlig nok ikke departementet selv som skal gjøre det. Vi venter nå på råd fra embedsverket om hvordan dette skal foregå, sier statssekretæren.


Bargem Stubholt mener regelbruddene i den ene omtalte kontrakten gir grunn til å frykte at noe tilsvarende har skjedd i forhold til andre konsulenter som nå blir betalt av Olje- og energidepartementet.

- IKKE VENNER: Ifølge Olje- og energidepartementet var det ingen habilitetsproblemer rundt kontrakten med Eli Arnstad (t.v.), og tror tvert imot det kan ha blitt begått lovbrudd i en rekke andre kontraktsinngåelser. Foto: GORM KALLESTAD / SCANPIX
- IKKE VENNER: Ifølge Olje- og energidepartementet var det ingen habilitetsproblemer rundt kontrakten med Eli Arnstad (t.v.), og tror tvert imot det kan ha blitt begått lovbrudd i en rekke andre kontraktsinngåelser. Foto: GORM KALLESTAD / SCANPIX Vis mer

- Vi frykter systemsvikt, konstaterer Bargem Stubholt.

Haga ble orientert

Overfor Dagbladet.no opplyser hun at den politiske ledelsen i departementet ble orientert om at embedsverket ønsket å hyre inn Eli Arnstad i forkant av kontrakten. Statsråd Åslaug Haga hadde ingen innvendinger.

Men skylda for regelbruddene legges på «dårlig saksbehandling» på byråkratisk nivå.

- Det er opplagt dårlig saksbehandling når regler for offentlige anskaffelser blir brutt. Ingen tror at statsråden selv sitter og skriver kontrakter med konsulenter, og vi ser ikke behov for å understreke at hun ikke gjør det. Men vi har det fulle ansvar for hvordan departementet er organisert og hvordan det fungerer, sier statssekretæren.

Hun bekrefter at konsulentavtalen som Arnstad fikk ikke var påtenkt før hun mistet jobben i Enova.

- Det som skjedde var at da Arnstad sluttet i sin stilling ga det en mulighet for departementet til å knytte til seg den ubestridte kompetansen hun har innenfor fornybar energi, sier Bargem Stubholt til Dagbladet.no.

Statssekretæren opplyser at hun ikke vet hvem som har hatt den første kontakten med Arnstad.

image: Må sette i gang full granskning av 20-30 kontrakter

- Burde Åslaug Haga bedt sine underordnede om å være spesielt ryddige i en sak der det foreligger partibånd og eventuelle bekjentskapsbånd?

- I bunnen ligger lovens krav til habilitet, og kontakten mellom statsråden og Arnstad er ikke av en karakter som gjør det problematisk. Generelt er jeg helt enig i at denne typen avtaler alltid bør gjøres nitidig, og vi er slett ikke glade for at det har sviktet, sier statssekretæren.

- Ikke uvanlig prisnivå

Bargem Stubholt har sammenlignet Arnstads kontrakt med en annen konsulentavtale inngått i samme tidsrom, og opplyser at timeprisen - 1000 kroner - er den samme i de to avtalene.

- Det er gjort likeartede feil på denne kontrakten som i Eli Arnstads tilfelle, sier statssekretæren

Underdirektør Eirik Midtsundstad i Energi- og vannressursavdelingen, daværende rådgiver, står oppført som en av tre representanter for departementet på Arnstads kontrakt. Saksbehandleren vil ikke uttale seg til Dagbladet.no om det den politiske ledelsen kaller «dårlig saksbehandling»

- Jeg henviser pressehenvendelser til departementets kommunikassjonssjef Stein Hernes, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media