- Må si nei til Irak-krig

Trond Giske (Ap) mener Norge må si nei til å delta i en krig i Irak - selv om FN skulle si ja. Partileder Jens Stoltenberg mener det er altfor tidlig å si noe om dette nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Selv om Sikkerhetsrådet mener det er grunnlag for et angrep, bør vi gjøre en selvstendig vurdering av saken. Og Norge bør si nei. Vi bør ikke stille med styrker, sier Giske.

Han uttaler seg i strid med det partifelle Thorbjørn Jagland har sagt. Seinest i forrige uke uttalte Jagland at Norge konsekvent må følge Sikkerhetsrådet. Giske får heller ikke støtte fra partileder Jens Stoltenberg.

Altfor tidlig

Stoltenberg vil ikke la seg intervjue av Dagbladet om spørsmålet, men sier gjennom sin informasjonsrådgiver Torbjørn Giæver Eriksen at grunnlaget for Ap's holdning til Irak-konflikten er et enstemmig landsmøtevedtak som er bekreftet av sentralstyret.

- Når våpeninspektørenes endelige rapport foreligger, må Norge foreta en selvstendig vurdering av hva vi mener må gjøres. Selv om vi kommer til at vi er uenige med FNs sikkerhetsråd, må vi respektere de vedtakene Sikkerhetsrådet gjør. Spørsmålet om hvorvidt Norge eventuelt skal delta med styrker, er det altfor tidlig å si noe om nå. Det viktige nå, er å forhindre krig, sier Stoltenberg.

- Motstanden øker

- Vi må akseptere Sikkerhetsrådets beslutning, som kan legitimere grunnlaget for et eventuelt angrep. Men det betyr ikke at vi må forholde oss passivt. Vi bør fortsatt argumentere for vårt syn. FN kan ikke pålegge oss å delta i krig, sier Giske.

Han peker på at krigsmotstanden øker i Norge, og mener det han sier er uttrykk for at stadig flere, også i Arbeiderpartiet, er imot krig.

- Jeg mener Norge bør jobbe aktivt for andre løsninger enn krig. Jeg tror krig skaper større humanitære lidelser som ikke står i forhold til målene våre. Det vil skape større uro i Midtøsten, og vil gi større grobunn for terrorisme, sier Giske.

Vil ikke vente

14. februar skal lederen for FNs våpeninspektører legge fram en ny rapport om inspeksjonsarbeidet i Irak. Men Giske har gjort seg opp sin mening:

- Man må få rapportene. Men jeg tror at med det vi vet nå, er krigsløsningen en dårligere løsning, sier Giske.

Dersom Norge skal delta, må det være i form av humanitær bistand, mener han. Giske har lite til overs for statsminister Kjell Magne Bondeviks uttalelse om at avvisning av militært angrep alt nå kan øke faren nettopp for krig.

- Det er fullt mulig å presse Saddam uten å legge planer for en altomfattende krig, sier Giske.

Han vil ikke kommentere hvorvidt Arbeiderpartiet har hatt en klar nok holdning. En alternativ vei å gå er å bygge opp de demokratiske kreftene i Irak, mener Giske.

NEI-MANN: Stortingsrepresentant Trond Giske (Ap) mener det bør være utelukket for Norge å delta i krig.