Nye coronatiltak

- Må sikre liv og helse

Regjeringen innfører en rekke nye tiltak for å bekjempe den stadig økende smitten i landet. Det er nå større usikkerhet om en normal jul enn det var for bare en uke siden, sier helseministeren.

Publisert
Sist oppdatert

Torsdag formiddag redegjorde statsminister Erna Solberg for en rekke nye smitteverntiltak fra Stortingets talerstol, etter det hun beskriver som en «dramatisk endring» i smittesituasjonen i landet, med stadig nye smitterekorder.

- Mitt hovedbudskap i dag vil være at nordmenn de kommende ukene i størst mulig grad må holde seg hjemme og begrense sosial kontakt med andre mennesker, sa hun i sin redegjørelse.

- Det viktigste nå, er å sikre liv og helse, utdyper Solberg under dagens pressekonferanse, og legger til at de nye tiltakene innføres for å unngå en nedstenging lik den vi hadde i mars.

Flere kommuner nærmer seg nå smertegrensa når det kommer til smittesporingsarbeidet.

- Usikkerhet knyttet til jula

Helse- og omsorgsminister Høie sier at det nå er viktig å begrense antallet personer man er sammen med utenom de man bor sammen med.

- Unge og voksne bør holde minst to meter avstand når de besøker personer i risikogruppa, sier Høie, og gjentar tiltakene Erna Solberg tidligere i dag la fram.

På spørsmål om hvordan julefeiringen vil påvirkes av situasjonen, svarer Høie at det er usikkerhet knyttet til dette, men at tiltakene kan føre til en annen smittesituasjon i tide.

Solberg svarer så på spørsmål om man kunne forutsett og avverget den situasjonen man er i nå.

- Vi forsøker å ha tiltak som ikke er mer inngripende enn at det kan forsvares i den aktuelle situasjonen. Vi fikk reaksjoner på at vi innførte at man kunne ha maks fem gjester til middag. I dag tror jeg ingen ville reagert på det, men vi må tenke forholdsmessig opp imot smittesituasjonen, sier Solberg.

På spørsmål om man nå nærmer seg et nytt hytteforbud, slik man hadde sist vår, svarer Høie at man på nåværende tidspunkt ikke er i den situasjonen.

Erna Solberg svarer så på hvordan regjeringen mener politiet skal gjøre i smittesituasjonen og for at restriksjonene nå overholdes. Det er allerede utstedt større bøter i enkelte tilfeller hvor karantene er brutt.

- Vi kommer til å si at det skal man i større grad gjøre. Det kan bli veldig dyrt, hvis du mener du setter deg over fellesansvaret nå, sier Solberg.

Strengere regler for Oslo og Bergen

Oslo, Bergen og Drammen trekkes fram som byer der smittesituasjonen er svært alvorlig. Her anbefaler regjeringen at kommunene vurderer konkrete tiltak for de neste 15 til 30 dagene.

Disse tiltakene er nedfelt i et eget rundskriv fra Helse- og omsorgsdepartementet til kommunene. Dersom smittesituasjonen er svært alvorlig, kan det blant annet være aktuelt med full stenging av treningssentre, idrettshaller, svømmehaller, museer, biblioteker, arrangementssteder uten fastmonterte seter og andre offentlige steder der mange møtes innendørs.

Etter å ha minnet om reglene for private sammenkomster og arrangementer, sa helseministeren følgende:

- Her må vi også være oppmerksom på at det sannsynligvis vil komme betydelig strengere regler i Oslo- og Bergensregionen.

Innstrammingene kommer som følge av at flere smitteutbrudd kan knyttes spesielt til private sammenkomster.

Det er varslet nye tiltak for Oslo kommune på en pressekonferanse fredag ettermiddag, der byrådsleder Raymond Johansen vil informere om situasjonen i hovedstaden.

For Bergen vil byrådsleder Roger Valhammer orientere om nye tiltak allerede torsdag klokka 18.

Dette er de nye nasjonale corona-tiltakene

• Anbefaling om at alle i de kommende ukene i størst mulig grad må holde seg hjemme og begrense sosial kontakt med andre mennesker.

• Unge og voksne som har vært i situasjoner der det har vært vanskelig å holde minst én meters avstand, bør holde minst to meter avstand ved besøk til personer i risikogruppene.

• Grense på inntil 20 personer på private sammenkomster og 50 personer på innendørs arrangement uten fastmonterte seter. Innendørs kan det fortsatt være inntil 200 personer på arrangementer der alle i publikum sitter i fastmonterte seter.

• Unødvendige innenlandsreiser bør unngås. Arbeidsreiser som anses nødvendige og reiser til fritidseiendommer som kan gjennomføres uten kontakt med andre er unntatt.

• Det innføres nasjonal skjenkestopp kl. 2400. Nye gjester kan ikke slippes inn etter kl. 2200. Dette gjøres gjeldende fra midnatt natt til lørdag 7. november.

• Utenlandske reisende til Norge som kommer fra røde land eller områder, må framvise negativ covid-19-test før innreise til Norge. Testen må være tatt under 72 timer før innreisen. Dette iverksettes fra midnatt natt til mandag 9. november.

• Personer som kommer uten fast bopel eller arbeids- eller oppdragsgiver i Norge, må oppholde seg på karantenehotell og teste seg i en periode på inntil ti dager. Perioden kan blir redusert når effekten av negative test før innreise og tester tatt i Norge blir vurdert nærmere. Helsedirektoratet har fått i oppdrag å utrede nærmere hvordan disse kravene kan innføres.

• En rekke nye tiltak føyes til listen som skal vurderes av kommuner med høy smitte.

• I tillegg gis Helsedirektoratet flere oppdrag, for blant annet å vurdere tiltak for å beskytte mennesker i risikogruppene og å skjerme sårbare grupper i samfunnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer