Kranulykken i Melhus

- Må sikre mannskapene

USAR-teamet må løpende foreta en rekke løpende risikovurderinger, forklarer tidligere redningsleder.

INNE I BYGGET: USAR-teamet var raskt inne i Melhustorget. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet
INNE I BYGGET: USAR-teamet var raskt inne i Melhustorget. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Et slikt oppdrag som dette ligger i kjernen av hva USAR driver med, sier Pål Kolbenstvedt til Dagbladet.

Et urban search and rescue (USAR)-team er sendt inn i kjøpesenteret Melhustorget sør for Trondheim, etter at bygningen fikk ei kran over seg. To personer er konstatert lettere skadd, og en ansatt ved senteret er i formiddag ikke gjort rede for.

USAR-NESTOR: Pål Kolbenstvedt er tidligere redningsleder i Oslo brann- og redningsetat, og en av de mest erfarne USAR-instruktørene i Norge. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
USAR-NESTOR: Pål Kolbenstvedt er tidligere redningsleder i Oslo brann- og redningsetat, og en av de mest erfarne USAR-instruktørene i Norge. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Kartlegging

USAR ligger under den lokale brann- og redningsetaten på utvalgte større steder i Norge. Teamene er satt inn ved flere større hendelser de siste åra, ikke minst leirskredet i Gjerdrum, og rasulykken i Heim, hvor et hus ble tatt. Kolbenstvedt var selv i sving på Gjerdrum.

Han opplyser at arbeidet starter med kartlegging av situasjonen.

- Hva har skjedd, og kan det skje igjen? Er det snakk om én eller flere kraner? sier den tidligere redningslederen - som understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

- Når dette er avklart, må man konsentrere seg om eventuelle savnede: Hvor er de, hvor ligger de? Hvis det er flere: Hvem er det lettest og tryggest å få ut? Man må overveie tid og risiko - hvis man i det hele tatt kommer til dem, forklarer han og fortsetter:

KRANRAS: En kran har veltet over et kjøpesenter i Melhus. Video: Henrik Einangshaug Vis mer

- Hvis det ikke er fare, må man jobbe med de mest skadde først. USAR går ofte inn hvis det er folk man ikke finner. Da må man kartlegge hvor det er store hulrom, og hvor det er minst farlig å gå inn. Man kan også ta i bruk andre hjelpemidler, som mobillokalisering, for å se hvor mange som er i området.

Risikovurderinger

Den tidligere redningslederen forklarer at det er en rekke løpende risikovurderinger som må tas når teamet går inn i et leteområde.

- Hvis noen er fastklemt, er det deres oppgave å vurdere i hvilken grad bygningen kan kollapse - det viktigste er å sikre redningsmannskapene, slik at ikke flere omkommer. Man må passe på at det ikke eskalerer, og sikre skadestedet, sier Kolbenstvedt.

Sentralt i vurderingen står å finne ut av bygningskonstruksjonen - for eksempel om det er snakk om plasstøping eller betongelementer.

- Det kan bli usikkert hvis det brenner, jamfør parkeringshuset som brant på Sola [flyplass i 2020]. Her kan det bli farlig når det ligger ei kran oppå, sier den tidligere redningslederen.

Ofte må USAR-teamet regne med at det kan eskalere på åstedet, som på Gjerdrum, hvor det var overhengende fare for nye større ras.

- På Gjerdrum utsatte mannskapene seg for ekstrem fare. Heldigvis gikk det ikke noe nytt kjempeskred, sier Kolbenstvedt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer