- Må sikre oss at ikke for mye penger går til byråkrati

Audun Lysbakken om barnevernet, som har økt antall byråkrater med 40 prosent de siste fire årene.

EVALUERER: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken har satt i gang en evaluering av barnevernet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
EVALUERER: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken har satt i gang en evaluering av barnevernet. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Erling Segelstad gikk i går ut i Aftenposten og foreslo at man legger ned det statlige barnevernet. I Dagbladet fortalte han blant annet om en ammende mor som ankom et krisesenter, barnet ble sendt 200 km bort.

Bakgrunnen for Segelstads kritikk er at den voldsomme inntektsøkningen til barnevernet siden omorganiseringen i 2004, da barnevernet ble statlig, ikke er kommet barna til gode.

- Legger ikke ned Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken lytter til kritikken fra Segelstad.

- Erling er en mann jeg lytter til og som har mye interessant å si om barnevernet. Jeg har vært i kontakt med ham flere ganger og har stor respekt for jobben han gjør, sier Audun Lysbakken til Dagbladet.

Men, en nedlegging av hva Segelstad kaller et byråkratisk monster, ønsker ikke Lysbakken.

- Jeg kommer ikke til å legge ned det statlige barnevernet. Vi trenger et statlig barnevern i Norge, men jeg ønsker velkommen en debatt om organisering og arbeidsfordeling i barnevernet. Jeg mener det er mange ting vi kan gjøre bedre.

Byråkratisering NRK fortalte i Dagsrevyen i går at antall byråkrater i barnevernet har økt med 40 prosent de siste fire årene. Videre fortalte NRK at kommunale fosterfamilier tjener langt dårligere enn statlige.

Et eksempel i Dagsrevyens reportasje var en fosterfamilie med to vanlige fosterbarn, i tillegg hadde de to «kommunale» fosterbarn. Det ga en årsinntekt på 1,7 millioner kroner.

Statsråd Lysbakken har satt ned et utvalg som skal gjennomgå organiseringen av Barne-, ungdoms- og familieetaten, Bufetat.

- Jeg er opptatt av å finne ut om det gjøres dobbeltarbeid, derfor evaluerer vi nå barnevernet for å forsikre oss om at ikke for mye penger går til byråkrati, sier Lysbakken.

Segelstad mener man kan droppe evalueringen Lysbakken har satt i gang, han kan gi konklusjonen allerede - det er for mye byråkrati.

- Jeg synes det er veldig tidlig å kritisere evalueringen før den foreligger. Det er viktig at vi gjør dette grundig, en del tidligere endringer i barnevernet har ikke fått den effekten de er ment å få, sier Lysbakken.

Skal snu steiner - Hva med de private aktørene som tjener gode penger på plasser som koster opp mot 20 000 kroner i døgnet, er dette god pengebruk?

- Jeg har gitt klare føringer på at vi skal prioritere offentlige og ideelle aktører, nettopp fordi jeg vil være sikker på at hver krone vi bevilger til barnevern blir brukt til barnevern, svarer Lysbakken.

Målet med omleggingen av barnevernet i 2004, da Bufetat ble etablert, var blant annet å unngå forskjellsbehandling i tilbudet basert på bosted. Segelstad mener den statlige organiseringen har ført til at unge blir flyttet til andre kanter av landet, noe han karakteriserer som «grovt» og «uverdig».

- Jeg mener barnevernet er blitt bedre, men vi har fortsatt en vei å gå. Mye tyder på at vi ikke har klart å få et helhetlig barnevern i Norge.

Statsråden hilser velkommen debatten Segelstad har reist og som vil fortsette når rapporten om Bufetat foreligger.

- Vi trenger en debatt om ansvarsfordelingen i barnevernet. Jeg mener alvor med det arbeidet jeg har satt i gang. Jeg skal snu steiner, og gjøre betydelige endringer, hvis det er det som skal til for å få et bedre barnevern, sier Lysbakken.

KRITISK: Erlig Segelstad mener det statlige barnevernet bør legges ned. Foto: NTB
KRITISK: Erlig Segelstad mener det statlige barnevernet bør legges ned. Foto: NTB Vis mer