Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må sikres beskyttelse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Eva Frivold har representert ofrene i fire av de fem traffickingsakene som har vært oppe i norske domstoler. Når nettopp Frivold nå advarer ofre for menneskehandel mot å vitne, er det et dårlig signal. Bakgrunnen er at Utlendingsdirektoratet (UDI) vil kaste ut ei bulgarsk kvinne selv om hun har sagt ja til å vitne mot sine bakmenn. Kvinnene i 20-åra skal ha blitt tvunget til å prostituere seg i Norge og er blitt grovt utnyttet av bakmennene. Hun er politiets kronvitne i en menneskehandelsak i april der 12 tyrkiske menn i Norge er siktet.

Også flere kvinner som vitnet i den såkalte «Romania-saken» og «Thailand-saken» i Bergen,

er blitt nektet opphold av UDI. Utlendingsmyndighetenes holdning gjør at bistandsadvokaten fraråder ofrene fra å samarbeide med politiet. Frivold må tenke på klientenes sikkerhet.

Regjeringen gikk høyt på banen og lovet en tøff linje mot bakmennene. Da handlingsplanen mot menneskehandel ble lagt fram i desember 2006, ga justisminister Knut Storberget løfter om beskyttelse og oppfølging av ofrene. Han lovet selvsagt ikke at vitner automatisk skulle få opphold. Har et vitne sterk egeninteresse av å stille i rettssalen, utover selve saken, kan det oppstå et rettssikkerhetsproblem. Oppnår vitnet personlige, materielle fordeler, risikerer man at det blir verdiløst som vitne. På den andre siden blir det neppe mange traffickingdommer uten ofrenes mot. Norge er, på humanitært grunnlag og i anstendighetens navn, forpliktet til å gi kvinner som risikerer livet sitt beskyttelse.

UDIs vedtak er basert på vurdering av risiko ved retur. Ifølge lederen for politiets spesialgruppe mot trafficking (STOP-gruppa) risikerer kvinnen både psykiske og fysiske trusler hvis hun tvinges til å reise hjem. Kvinnene frykter ikke bare represalier fra gjerningsmennene, men også fra deres familier og nettverk. Justisministeren bør gå nøye gjennom UDIs praksis.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media