Må sjarmere og bygge opp igjen tilliten

Mulighetene for å danne flertallsregjeringer med sentrum avhenger av at Thorbjørn Jagland klarer å gjenoppbygge tilliten som er revet ned de siste årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et budsjettsamarbeid mellom Arbeiderpartiet og sentrumspartiene kan være en første byggestein for en tettere allianse i norsk politikk, tror valgforskere.

På Ap's landsmøte i fjor sa Jagland at Ap nå er klar for regjeringssamarbeid med andre partier. De siste ukene har Jagland sagt at Ap vil samarbeide om budsjettet med sentrumspartiene.

- Men disse snuoperasjonene er ikke i seg selv tilstrekkelige. Jagland må vise seg som samarbeidets mann dersom han skal kunne bygge de flertalls-konstellasjonene han har som mål, mener valgforsker Bernt Aardal.

- Jagland har signalisert at Ap ikke skal være noe støtteparti for regjeringen. Men samtidig vil han jo inngå en budsjettavtale og ikke bare stemme subsidiært for et budsjett. Dette er vel nettopp signal om et ønske om en større forpliktelse i kompromisset. Om Ap klarer å bygge opp en langsiktig flertallskonstellasjon, vil først og fremst være snakk om vilje. Det er revet ned mye tillit de to siste årene som må bygges opp igjen, sier Aardal til Dagbladet.

Helomvending

Professor Trond Nordby er mer usikker på om budsjettsamarbeidet nå er situasjonsbestemt etter et elendig valg for Ap og press i partiet, eller uttrykk for en langsiktig strategi. Nordby mener det er for tidlig å snakke om et nytt politisk landskap.

- Det er mer treffende å snakke om kastevinder i en labil parlamentarisk situasjon. Om samarbeidet mellom Ap og sentrum lykkes nå, trenger det ikke bli varig. Mye avhenger også av hva som skjer på Ap's landsmøte om ett år, og om det er Jagland som leder partiet videre, sier Nordby.

Jagland har de siste dagene hevdet at åpningen for budsjettsamarbeid skyldes at sentrumspartiene først nå vil samarbeide med Ap. Aardal og Nordby er ikke et øyeblikk i tvil om at det er Jagland som har foretatt et gigantisk linjeskifte.

Jagland bommet

Aardal mener Ap knapt har annet valg nå enn samarbeid fordi alle andre strategier har slått feil: Først trodde Ap at sentrumsregjeringen ikke ville se dagens lys. Så trodde man at den ville gå fort i oppløsning. Så klistret man de tre sentrumspartiene til Høyre og Fremskrittspartiet ved å snakke om «de fem borgerlige partiene».

Også den strategien - som trolig var antatt å slite ut Senterpartiet - har også slått feil og er lagt bort.

Det er grunnlaget for ønsket om budsjettsamarbeid og ble uttrykt krystallklart i Jens Stoltenbergs innlegg i trondaledebatten tirsdag:

«For Arbeiderpartiet er det ikke noe mål å drive sentrumspartiene inn i armene på Høyre og Fremskrittspartiet. Tvert imot,» sa Stoltenberg. Nå vil Ap tilby sentrumspartiene sin favn istedet.

- Det har nok skjedd en ransakelse i Ap etter kommunevalget. Det kan se ut som vi er vitne til et første skritt i retning en mer varig allianse. Men den må bygge på tillit, sier Aardal.