LEGGER SEG FLAT: Skattedirektør Svein Kristensen legger seg flat etter at skattedirektoratet ikke fulgte de gitte instruksene.
Foto: Knut Falch / SCANPIX
LEGGER SEG FLAT: Skattedirektør Svein Kristensen legger seg flat etter at skattedirektoratet ikke fulgte de gitte instruksene. Foto: Knut Falch / SCANPIXVis mer

Må sjekke 10 000 ID-er på nytt

Godkjent i strid med instruks fra Finansdepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Skatteetaten har siden oktober 2009 godkjent rundt 10 000 EØS-borgeres identitet i strid med instruksen fra Finansdepartementet. Nå må alle sjekkes på nytt.

Fra 1. oktober i fjor har Skatteetaten gitt folk fra EØS-området automatisk rett til opphold i Norge utover seks måneder uten å ha fulgt retningslinjene fra Finansdepartementet, skriver Aftenposten.

Skatteetaten innrømmer nå at de ikke har vært i stand til å avsløre falske identiteter. De har praktisert reglene på feil måte over et tidsrom på over åtte måneder, fra 1. oktober i fjor til 10. juni i år.

- Vi tetter nå et hull i systemet, et hull som kan ha gjort det mulig å leve i Norge med falsk identitet fra et EU-land, innrømmer underdirektør Harald Hammer i Skattedirektoratet overfor Aftenposten.

Skatteetaten har nå endret praksis. Heretter skal EØS-borgere utenom Norden ikke registreres som bosatt før politiet har sjekket identitet og om de har rett til opphold i Norge.

Etaten fikk imidlertid beskjed fra Finansdepartementet allerede 28. april 2009 om at det var politiet som skulle foreta ID-kontroll og vurdere retten til opphold. Skattedirektør Svein Kristensen legger seg flat etter at skattedirektoratet ikke fulgte de gitte instruksene.

- Det skyldes dessverre en svikt i internkommunikasjonen i Skattedirektoratet. Det er klart det er både uheldig og alvorlig. Det er selvfølgelig viktig at identiteten til innvandrere blir kontrollert slik at ingen blir registrert med falsk identitet i norsk folkeregister, sier han.

(NTB)