Må skaffe 1,6 milliarder for å få lov til å anke

Ny smell for Alexander Vik i britisk rett.

FORFØLGES: «Vi fortsetter med full kraft å forfølge SHI for å få selskapet til å oppfylle sine lovlige forpliktelser og betale», skriver Deutsche Bank om sine anstrengelser for å få Alexander Vik og hans selskap SHI til å betale 1,6 milliarder kroner. Her er Vik under fjorårets rettssak i London. Foto: Keith Hammett
FORFØLGES: «Vi fortsetter med full kraft å forfølge SHI for å få selskapet til å oppfylle sine lovlige forpliktelser og betale», skriver Deutsche Bank om sine anstrengelser for å få Alexander Vik og hans selskap SHI til å betale 1,6 milliarder kroner. Her er Vik under fjorårets rettssak i London. Foto: Keith HammettVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske milliardæren Alexander Vik sliter stadig tyngre, i kampen for å reversere et milliardtap fra november i fjor.

Dommen fra High Court i London påla Viks selskap Sebastian Holdings (SHI) å betale Deutsche Bank cirka 1,8 milliarder kroner, etter katastrofale valutahandler i 2008.

Nå har Vik og hans advokater gått på en ny smell, denne gangen ved ankedomstolen Court of Appeal i London.

28 dagers frist Onsdag denne uka bestemte dommer Tomlinson  at SHI innen 28 dager må betale inn til retten hele den summen High Court fastsatte i november i fjor, som en «forutsetning for at søknaden om tillatelse til å anke forfølges videre».

Fordi Alexander Vik allerede har betalt Deutsche Bank drøyt 380 millioner kroner i sakskostnader, innebærer avgjørelsen i Court of Appeal at SHI må sette inn 1,6 milliarder kroner på rettens konto for å få lov å anke.

Men de pengene hevder Sebastian Holdings - gjennom Alexander Vik og hans advokater - at selskapet ikke har.

Ba om penger Grunnen er at SHI høsten 2008, da selskapets hasardiøse valutahandler gikk fullstendig galt, overførte flere milliarder kroner til blant annet Alexander Viks eget skatteparadis-selskap Beatrice.

Ifølge dommeren ble dette gjort for å tømme SHI for eiendeler og gjøre det vanskeligere for bankforbindelsen Deutsche Bank å få tak i pengene. Banken krevde nemlig store sikkerhetsstillelser for å dekke opp valutatapene.

Selv om Vik var uenig med dommeren, skrev han i januar i år til Beatrice og spurte om selskapet ville returnere omtrent 4,5 milliarder kroner til SHI.

Slåss videre Det ville ikke Beatrice. Heller ikke Vik selv har villet skyte inn de nødvendige summene til SHI.

Dermed har Deutsche Bank hittil måttet se langt etter pengene banken ble tilkjent i retten i fjor. Striden raser fortsatt, ved domstoler i både London og i New York.

«Vi fortsetter med full kraft å forfølge SHI for å få selskapet til å oppfylle sine lovlige forpliktelser og betale», skriver Deutsche Bank til Dagbladet i en uttalelse.

Modererte seg SHI krevde i fjorårets rettssak opprinnelig rundt 50 milliarder kroner av Deutsche Bank fordi banken ikke stoppet selskapet fra å gjøre sine hasardiøse valutahandler. Hvis SHI skulle nå fram i en anke, har selskapet nå lagt seg på mer moderate 3,8 milliarder kroner.

Dagbladet har ikke fått kontakt med Alexander Vik.