- Må skåne Rød-Larsen

Senterpartiets nestleder og utenrikspolitiker Åslaug Haga ber om så mild straff for ambassadør Mona Juul at det ikke skader ektemannen Terje Rød-Larsens arbeid som FNs spesialrådgiver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksdepartementet slo i går fast at både Mona Juul og Terje Rød-Larsen brøt tjenestemannsloven og «ulovfestede prinsipper om lojalitetsplikt» da de i 1999 mottok pengepriser uten å informere Utenriksdepartementet.

UD vurderer nå straffereaksjoner mot Juul. Det kan bli mild refs eller ordensstraff, som i praksis betyr merknad på rullebladet. Det igjen kan innebære ansiennitetstap.

Rød-Larsen er ikke lenger ansatt i UD.

UDs pressetalsmann Karsten Klepsvik, understreket i går at dette - i alle fall så langt - er en personalsak. Men Sp-nestleder og tidligere statssekretær i UD Åslaug Haga ber nå utenriksminister Jan Petersen foreta en grundig politisk vurdering av reaksjonsformene.

Israel sverter

- At de har brutt tjenestemannsloven, er en naturlig konklusjon. Når det gjelder reaksjonsformen overfor ambassadør Mona Juul og hvor skarp den bør være, bør UD foreta en totalvurdering. Jeg håper den er slik at den ikke svekker Mona Juuls mulighet til å gjøre en god jobb i Midtøsten. Dette er en svært vanskelig sak å vurdere nøytralt når Israel helt bevisst bruker saken til å sverte i alle fall Terje Rød-Larsen. UD må hindre en reaksjonsform som ytterligere vil bli brukt mot Rød-Larsen, sier Haga.

- Så her må utenriksminister Petersen foreta en politisk vurdering?

- Ja, her må det legges inn en politisk vurdering. Det viktigste nå er å skåne Terje Rød-Larsen i den viktige jobben han gjør. Jeg er redd for at en for sterk reaksjon vil bidra til å svekke Terje Rød-Larsen og hans stilling som FN-utsending, sier Haga.

Likebehandling

KrFs parlamentariske leder og medlem i utenrikskomiteen Jon Lilletun er ikke enig.

- Juul og Rød-Larsen har gjort en kjempejobb i Midtøsten. Når det nå er slått fast at de har brutt tjenestemannsloven, så bør reaksjonen ikke være for sterk, men den bør være like den andre ville fått for tilsvarende brudd på loven, sier Lilletun.

Han sier for øvrig han er glad UD har behandlet saken i en saklig tone uten overspill.

BEKLAGER: Terje Rød-Larsen understreker at han ikke kjente til at det fantes et slikt regelverk, som han skal ha brutt. - Jeg har ikke på noe tidspunkt forsøkt å holde prisene hemmelige, sier han til NRK. Her er han i flyktningleiren i Jenin.