Krim-angrepene:

- Må skape panikk

Ukrainske missilangrep skal ha tatt livet av en russisk admiral på Krim-halvøya. - Sender et tydelig signal, sier norsk ekspert.

Denne videoen skal vise angrepet på den russiske svartehavsflåtens hovedkvarter. Bygningen ble truffet av et ukrainsk missil fredag 22. september. Video: X (tidligere Twitter) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag ble Sevastopol på den russisk-okkuperte Krim-halvøya rammet av et ukrainsk missilangrep.

Videoer fra stedet viser svart røyk som stiger opp fra bygningen som huser hovedkvarteret til den russiske svartehavsflåten.

Lørdag morgen opplyser Mikhail Razvozjajev, den russisk-innsatte guvernøren på Krim, at det skal ha vært nye eksplosjoner nord i Sevastopol, melder NTB.

Ifølge Ukraina skal den russiske admiralen Viktor Sokolov, sjef for svartehavsflåten, være blant de drepte i fredagens angrep.

- Det er alltid vanskelig å få bekreftet, men basert på erfaring er det mange høytstående offiserer til stede i et hovedkvarter. Det er åpenbart at også sjefen for svartehavsflåten har kontor i bygningen. Så er spørsmålet om han var på kontoret eller ikke, sier Arne Bård Dalhaug, tidligere generalløytnant i Forsvaret, til Dagbladet.

- Påstanden om at Sokolov skal være blant de drepte, kan meget vel være riktig. Som en generell antakelse må vi tro at en del høytstående offiserer er drept i angrepet, fortsetter han.

FØLGER MED: Arne Bård Dalhaug har tidligere vært OSSE-observatør i Donbas i Ukraina. Foto: Terje Pedersen / NTB
FØLGER MED: Arne Bård Dalhaug har tidligere vært OSSE-observatør i Donbas i Ukraina. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Sender signaler

Fredagens angrep føyer seg inn i rekken av flere, liknende angrep den siste tida. Det har vekket oppmerksomhet blant de russiske militærbloggerne.

«En russisk blogger klaget over russiske myndigheters manglende evne til å kontrollere spredningen av ukrainsk informasjon om konsekvensene av angrepet, og andre bloggere kritiserte russiske myndigheter og det russiske militæret for ikke å ha gjengjeldt angrepet tilstrekkelig», heter det i den daglige Ukraina-rapporten fra den amerikanske tenketanken Institute for the Study of War (ISW).

Dalhaug mener at Krim-angrepene sender signaler om at Ukraina er på offensiven i krigen.

- Ikke bare på bakken, men også på andre måter. Det er en forlengelse av det vi har sett de siste månedene. Zelenskyj (Ukrainas president, journ.anm.) har sagt at russerne skal få merke at krigen kommer også til dem. Det har de fått oppdage nå, sier han.

ANGREP: Denne skjermdumpen er fra en video tatt like etter missilangrepet mot Sevastopol fredag. Foto: AP / NTB
ANGREP: Denne skjermdumpen er fra en video tatt like etter missilangrepet mot Sevastopol fredag. Foto: AP / NTB Vis mer

Britisk «supermissil»

Angrepene på Krim-halvøya er dessuten så omfattende at det er umulig for russiske myndigheter å skjule dem, poengterer Dalhaug.

- Zelenskyj har gitt uttrykk for at det skal være risiko forbundet med å bo i ulovlig okkuperte områder på Krim. Dette må skape panikk i befolkningen. Ikke bare har Russland mislyktes med å stanse angrepene, de har også eskalert, sier den tidligere generalløytnanten.

- Hvordan blir dette oppfattet i Russland?

- Militærbloggerne er allerede i sving, og mener at dette understreker det de har hevdet lenge: At det russiske militæret er inkompetent, svarer Dalhaug.

RAMMET: Et satellittbilde viser svart røyk som velter ut fra hovedkvarteret til den russiske svartehavsflåten. Foto: Planet Labs / Reuters / NTB
RAMMET: Et satellittbilde viser svart røyk som velter ut fra hovedkvarteret til den russiske svartehavsflåten. Foto: Planet Labs / Reuters / NTB Vis mer

Ifølge Sky News skal ukrainske kampfly ha tatt i bruk det britiske «supermissilet» Storm Shadow for å gjennomføre det siste angrepet mot Sevastopol.

Det ønsket ikke Kyrylo Budanov, sjef for Ukrainas militære etterretning, å kommentere overfor den amerikanske kringkasteren Voice of America.

- Mer blind enn før

Dersom det viser seg å stemme at Ukraina tok i bruk Storm Shadow, er det en vending i kampene om Krim-halvøya, mener Dalhaug.

- Det som er nytt her er at ukrainske fly har vært i stand til å omgå russisk luftvern. Selv om det skulle dreie seg om Storm Shadow, må det likevel flys et stykke, sier han.

Tidligere i september tok ukrainske spesialstyrker kontroll over flere oljeplattformer nord i Svartehavet - de såkalte Bojko-tårnene. Ifølge Ukraina har russerne brukt plattformene til militære formål, blant annet i form av utplassering av radarsystemer.

I SVARTEHAVET: Ukrainske myndigheter publiserte flere bilder tidligere i september, av det som skal være ukrainske spesialsoldater på oljeplattformer i Svartehavet. Foto: AFP / NTB
I SVARTEHAVET: Ukrainske myndigheter publiserte flere bilder tidligere i september, av det som skal være ukrainske spesialsoldater på oljeplattformer i Svartehavet. Foto: AFP / NTB Vis mer

- Etter at Ukraina overtok disse oljeplattformene, har det redusert russernes muligheter til å overvåke luftrommet over Svartehavet. De er mer blind enn før. Jeg vil tro at ukrainerne har sendt ut fly i en slik blindsone og skutt av gårde Storm Shadow-missiler, sier Dalhaug.

Tror ikke på Russland

Det russiske forsvarsdepartementet har bekreftet at hovedkvarteret til svartehavsflåten ble angrepet, skriver The Kyiv Independent. Samtidig har de hevdet at de skjøt ned fem missiler.

Det tror ikke Dalhaug noe på.

- Det hevder de alltid. Dersom det var Storm Shadow-missiler som ble benyttet, tror jeg ikke at de har skutt ned noe som helst. Det er svært vanskelig, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer