- Må skape ro

- En lederdebatt i Arbeiderpartiet helt fram mot landsmøtet neste høst vil skade partiet, sier LO-leder Yngve Hågensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det betyr at partileder Thorbjørn Jagland rimelig raskt må gjenvinne full tillit og legge lederdebatten død.

Hvis Jagland ikke klarer det, kan det bli nødvendig å skifte ham ut. Annerledes er det vanskelig å tolke budskapet fra LO-lederen.

Han ønsker en åpen debatt om politikk og strategi fram mot landsmøtet.

I front

Hågensen sier:

- I bunnen av en valgkamp ligger politikk og strategi som er vedtatt av Ap's organer. Men partilederen skal være i front. Går det bra, får han ros. Går det dårlig, får han kritikk. Det må Jagland akseptere. Ap må ta seg god tid til å debattere og analysere valgkampen. Vi må ikke avslutte den debatten på landsstyremøtet, men la den gå fram til landsmøtet. Vi må lage et politisk verksted for å finne ut hvordan vi kan fenge mer.

Taper

- Kan lederdebatten også gå i partiet fram til landsmøtet?

- Nei, det vil være veldig skadelig. At lederspørsmålet nå drøftes knyttet til valget, er noe annet. Jeg vil ikke ha for sterke føringer på når vi må si stopp. Men å ha en lederdebatt gående fram til landsmøtet i november år 2000, vil Ap tape på. Hvis debatten ikke stopper, da har vi en ny situasjon, sier Hågensen.

Vil ikke dele

Hågensen vil ikke dele vervene som partileder og statsministerkandidat mellom Jagland og Stoltenbeg.

- Jeg ser ikke det som noen god løsning. Da Gro og Thorbjørn delte vervene, var Gro landsmoder, men ville av personlige grunner trekke seg fra ett av vervene. Mellom Gro og Thorbjørn var det ingen konkurranse. Det var en fin måte å bygge opp Thorbjørn på.

- Kunne det ikke også nå være en fin måte bygge opp Jens på?

- Jeg er ikke sikker på at det er behov for det. Hvis det er en måte å bli kvitt Thorbjørn på, er det ingen god begrunnelse, sier Hågensen.