Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinner i anleggsbransjen:

Må skifte med gutta

Kvinner i bygg- og anleggsbransjen får ikke arbeidsfasilitetene de har krav på, viser en ny undersøkelse.

BETONGARBEIDER: Celindia Bailey er sjokkert over at mange kvinner i samme bransje ikke tilbys egen garderobe. Sandra Åberg Kristiansen må for eksempel gjennom herregarderoben med halvnakne kolleger for å komme til spiserommet eller toalettet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BETONGARBEIDER: Celindia Bailey er sjokkert over at mange kvinner i samme bransje ikke tilbys egen garderobe. Sandra Åberg Kristiansen må for eksempel gjennom herregarderoben med halvnakne kolleger for å komme til spiserommet eller toalettet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

– Det er ikke en god følelse å måtte gå gjennom herregarderoben med halvnakne kolleger for å komme til spiserommet eller for å gå på do, sier Sandra Åberg Kristiansen (23) til Dagbladet.

Hun har i flere år jobbet som elektriker i anleggsbransjen. Da har hun opplevd noe mange andre kvinnelige kollegaer også har gjort: Manglende skifte- og sanitærforhold.

7 av 10

Det viser en undersøkelse gjennomført av EL og IT Forbundet i forbindelse med kvinnedagen.

Undersøkelsen viser at omtrent 70 prosent av kvinnene som deltok har opplevd at det ikke har vært atskilte garderober for kvinner og menn. Over halvparten har blitt tilbudt så dårlige fasiliteter at de ikke har benyttet seg av dem.

– Det er problematisk når arbeiderne velger vekk de fasiliteter som tilbys. Arbeidsklær fra byggeplasser kan inneholde helseskadelige stoffer. Derfor er det ikke bra at ansatte benytter seg av kollektiv transport i arbeidsklær for å skifte hjemme, sier forbundsleder Jan Olav Andersen (63) til Dagbladet.

FORBUNDSLEDER: Forbundsleder Jan Olav Andersen mener bransjen burde skamme seg for å ikke tilrettelegge arbeidsforhold for kvinnelige arbeidere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORBUNDSLEDER: Forbundsleder Jan Olav Andersen mener bransjen burde skamme seg for å ikke tilrettelegge arbeidsforhold for kvinnelige arbeidere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Burde skamme seg

Han legger til at årsaken for at det i mange tilfeller ikke er separerte garderober og toaletter for de ulike kjønnene, trolig bunner i konservatisme, dårlig planlegging og lite bevissthet i et mannsdominert yrke.

– Vi er i 2020. Bransjen burde skamme seg.

Ove Guttormsen, direktør i Nelfo, legger til at bransjen ønsker å rekruttere flere kvinner og at det dermed må tilrettelegges bedre.

- Våre bransjer skriker etter fagfolk og da nytter det ikke å bare rekruttere fra den ene halvdelen. Noe så grunnleggende som separate garderober med jevnlig rengjøring er et helt nødvendig og et selvsagt virkemiddel.

Manglene er i strid med Arbeidsplassforskriften, som fastslår at alle som jobber på et anlegg eller en byggeplass har krav på skikkelige spise-, skifte- og sanitærforhold.

Samtidig som flere, ifølge Andersen, burde skamme seg, er det bedre forhold på enkelte anleggsplasser. Det sier Celindia Bailey, betongarbeider ved Betonmast sitt anlegg på Skårer. Hun blir sjokkert når hun hører at kvinner i samme bransje ikke har egen garderobe.

– Jeg har vært heldig, sier hun.

Tariffoppgjør

Forbundsleder Andersen forteller at nedprioriteringen av kvinnebrakker er et naturlig tema og bringe inn i forhandlingene i årets tariffoppgjør.

– Ingen velger en arbeidsplass hvor de føler ubehag ved å gå på jobb. Noe må gjøres!

Hele Norges coronakart