Må skilles for å få bli i Norge

Både sønnen og ektemannen er norske. Nå kjemper serbiske Mehrita desperat for ikke å bli kastet ut av landet og bort fra familien.

UTSLITT: Ekteparet Bjørn Rise og Mehrita Sajn er slitne av å kjempe for at Mehrita skal få bli i Norge. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
UTSLITT: Ekteparet Bjørn Rise og Mehrita Sajn er slitne av å kjempe for at Mehrita skal få bli i Norge. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HALDEN (Dagbladet): - Skal jeg reise fra sønnen min? Det går ikke.

Serbiske Mehrita Sajn (30) har store problemer med å holde tårene tilbake når hun snakker om sin 16 år gamle sønn. 16-åringen har norsk statsborgerskap og har funnet seg godt til rette i Halden, hvor de to bor sammen med Mehritas norske ektemann, Bjørn Rise (39).

På tross av at både sønnen og ektemannen er norske, får imidlertid ikke Mehrita oppholdstillatelse i Norge. Etter to års kamp mot utlendingsmyndighetene, har UNE avslått søknaden om familiegjenforening. Nå må 30-åringen forlate landet innen 14. mars.

- Vi vet ikke hva vi skal gjøre. Hvis hun reiser, kommer det til å ødelegge familien vår. Hva skal hun gjøre i Serbia?, sier Bjørn Rise fortvilet.

Sykmeldt etter prolaps Ekteparet faller mellom alle stoler. Mehrita får ikke innvilget familiegjenforening med ektemannen, fordi utlendingsmyndighetene mener han ikke oppfyller kravet om framtidig sikker inntekt.

JOBBTILBUD: Mehrita Sajn har fått tilbud om å jobbe i denne indiske restauranten i Halden sentrum, men kan verken jobbe eller studere siden oppholdstillatelsen ikke blir innvilget. Nå er hun lei av å gå hjemme. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
JOBBTILBUD: Mehrita Sajn har fått tilbud om å jobbe i denne indiske restauranten i Halden sentrum, men kan verken jobbe eller studere siden oppholdstillatelsen ikke blir innvilget. Nå er hun lei av å gå hjemme. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

Bjørn, som tidligere var IT-ansvarlig for Coop i Nord-Norge, ble nemlig sykmeldt etter at han fikk prolaps i ryggen i 2009. Nå går han på arbeidsavklaringspenger fordi han ønsker å gå over i en annen type jobb i stedet for å bli uføretrygdet. Etter en en innstramning i utlendingsloven i 2010 er ikke arbeidsavklaringspenger godkjent som inntektsgrunnlag i familiegjenforeningssaker.

Paradoksalt nok ville kona trolig fått bli hvis Bjørn hadde gått over på uføretrygd.

Får ikke bo sammen I tillegg har ekteparet felles foreldreansvar for 16-åringen, som ble norsk statsborger mens saken var til klagebehandling. Mehrita kan derfor heller ikke søke om familigjenforening med sønnen, fordi det i slike saker er vilkår om at «søkeren ikke er gift med eller skal bo sammen med barnets andre forelder».

Ekteparet må derfor skilles for at hun skal få leve sammen med sønnen i Norge.

- Utlendingsmyndighetene presser oss til separasjon. Vi makter ikke denne situasjonen lenger. Hvis Mehrita må flytte til Serbia, får vi jo ikke vært sammen uansett. Den eneste muligheten vi har nå er å gå fra hverandre. Det viktigste akkurat nå er forholdet mellom sønnen vår og Mehrita, sier Bjørn.

- Mindre rom for skjønn I sitt vedtak skriver UNE at kravet om sikret framtidig inntekt ikke er oppfylt, og at det heller ikke er sterkt menneskelige hensyn som kan begrunne unntak fra regelen. Ekteparet Ekteparets advokat, Zulifqar Munir sier det største problemet i denne saken er mangel på mulighet for skjønnsutøvelse.

BEKYMRET FOR SØNNEN: Mehrita Sajn er aller mest redd for at hun må reise fra sønnen i Norge. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
BEKYMRET FOR SØNNEN: Mehrita Sajn er aller mest redd for at hun må reise fra sønnen i Norge. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

- Myndighetene må følge regelverket ganske slavisk. I en del tilfeller slår dette uheldig ut, som i dette tilfellet her, sier advokaten, som jobber mye med utlendingssaker.

- Før regelendringene i 2010 var det større rom for skjønnsutøvelse, så man hadde mulighet til å gjøre unntak i de tilfellene hvor referansepersonen var norsk statsborger.

Munir påpeker at myndighetene er bundet av Barnekonvensjonen i saker som dette, og dermed også plikter å ta hensyn til barnets beste.

- Gutten kan fort bli 17-18 år før han kan bo sammen med begge sine foreldre. Dette er en veldig kritisk og viktig alder for denne gutten, sier han.

Orker ikke mer Bjørn og Mehrita har vært gift i to år, og bodde sammen i to år før det, mest i Norge, men også en kortere periode i Serbia. Første gang de søkte om familiegjenforening var like før de giftet seg, i august 2010. Nå sitter de to sammen på en indisk restaurant i Halden sentrum, hvor hun er tilbudt jobb.

EN SOLSKINNSDAG: Bjørn Rise og Mehrita Sajn sammen i Bergen, hvor de også giftet seg i 2010. Foto: Privat
EN SOLSKINNSDAG: Bjørn Rise og Mehrita Sajn sammen i Bergen, hvor de også giftet seg i 2010. Foto: Privat Vis mer

Siden hun ikke har oppholdstillatelse, har Mehrita imidlertid verken muligheten til å jobbe eller gå på skole. Nå vil de prøve å søke om utsettelse av UNEs vedtak, men det å gå hjemme og vente hver eneste dag tærer på Mehrita.

- Jeg orker ikke å leve sånn lenger, sier hun.