Må «Skippy» dø?

Australia vil avlive 400 kenguruer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Australske myndigheter hisset på seg dyrevernsorganisasjoner fra hele verden da det ble kjent at de planlegger å avlive omkring 400 kenguruer som har slått seg ned i nedlagt militærbase, ifølge International Herald Tribune (IHT).

Saken engasjerer sterkt, selv i et land som bare i år har utstedt en fellingstillatelse på 3,7 millioner kenguruer.

For lite habitat

Basen Belconnen Naval Transmitter Station ligger i utkanten av hovedstaden Canberra og huser i dag omkring 600 kenguruer.

Området er inngjerdet, slik at kenguruene får en ekstra beskyttelse mot rovdyr.

Men det ufrivillige kengurureservatet på omkring 166 hektar er for lite for den nåværende kengurupopulasjonen, mener myndighetene.

De argumenterer med at det fører til dårligere levevilkår både for de hoppeglade dyrene og en rekke utrydningstruede arter de deler området med.

Bedøves

SKAL AVLIVES: Omkring 400 av de 600 kenguruene på den nedlagte militærbasen skal avlives i løpet av de neste tre ukene. Foto: STELLA PICTURES
SKAL AVLIVES: Omkring 400 av de 600 kenguruene på den nedlagte militærbasen skal avlives i løpet av de neste tre ukene. Foto: STELLA PICTURES Vis mer

Forsvarsdepartementet har leid inn et jaktteam som skal ta livet av de overflødige dyrene.

Kenguruene blir skutt med bedøvelsespiler, før de får en dødelig injeksjon.

Avlivingen startet i går og vil ta omkring tre uker.

Et blodbad

Australske dyrevernere har helt siden planene ble kjent protestert mot myndighetenes avgjørelse.

Enkelte hevder at avlivingen ikke har noen ting med dyrenes ve og vel å gjøre, men baserer seg på at deler av området skal brukes til boligformål.

- Dette er ingen kontrollert avlivning. Dette er et blodbad. Det de gjør er helt forferdelig, sier Pat O\'Brien, president i Wildlife Protection Association til IHT.

For seks uker siden ble avlivningen stoppet i siste liten og myndighetene skulle forsøke å flytte dyrene, slik dyrevernsorganisasjonene krevde.

Må «Skippy» dø?

En operasjon som viste seg å koste drøye 16 millioner kroner, omkring 40 000 kroner per kenguruhode og var dermed uaktuell.

Ville ta tilbake området

De siste dagene har det funnet sted flere aksjoner som tar sikte på å stoppe avlivingen.

Flere personer har klatret over det tre meter høye gjerdet og forsøkt å befri dyrene.

I dag ble åtte mennesker arrestert for å ha tatt seg inn på området for å gjennomføre en tradisjonell aboriginsk røykseremoni for å ta tilbake landområdet.

MASKOTEN: Denne kenguru-ungen på ni måneder ble reddet etter en trafikkulykke, som tok livet av hans mor. Han blir nå tatt vare på av dyrevernere og har blitt selve symbolet på protestaksjonen mot avlivningen av de 400 kenguruene i et forstadsområdet til hovedstaden Canberra.