-  Må skrive om historiebøkene

Historiker Hans Fredrik Dahl mener forholdet mellom kong Haakon og sønnen Olav nå må skrives om på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Dette er en sensasjon som må ryste oss alle, sier professor og historiker Hans Fredrik Dahl til Dagbladet.

Han mener forholdet mellom far og sønn må ses i helt nytt lys.

-  Bare tenk på bildene og diktene fra krigsåra, som skildrer forholdet mellom kongen og hans sønn. Olav ble heller ikke gift med sin kusine Märtha: her må alle leksika og historiebøker skrives om. Den nye versjonen av kong Olavs identitet gir oss alle en følelsesmessig støkk, sier Dahl.

Han poengterer at de nye opplysningene ikke får noen følger for kongefamiliens posisjon.

Roser åpenhet

-  Dette er ingen konstitusjonell krise. Etter vår forståelse i dag utgjorde Haakon, Maud og Olav en fullt legitim familie. Ja, kongefamilien framstår som moderne ved at den bruker inseminasjon for å løse sitt fruktbarhetsproblem, sier Dahl.

Han berømmer kong Harald og den norske kongefamilien for den åpenhet de har vist Bomann-Larsen.

-  De har åpnet sine arkiver, hvilket er beundringsverdig. Men det er fortsatt en gåte hva kong Haakon visste eller forsto om farskapssaken. Etter mitt syn har Bomann-Larsen lagt fram alt dette med glimrende dokumentasjon. Kildearbeidet er usedvanlig grundig. Biografen synes å ha sjekket sin historie på alle bauger og kanter, sier Hans Fredrik Dahl.

For tre år siden fortalte Magasinet i Dagbladet om hvordan tyskerne og Nasjonal Samling ønsket å bruke ryktene rundt farskapssaken for å sverte kongefamilien under krigen.

Tilbakeviser rykter

De mente at det var dronning Mauds søster Victoria som skulle være moren til Olav, med ukjent far. Dette ryktet blir kraftig tilbakevist i biografien, og gir ikke lenger noen mening.

Bomann-Larsen har fulgt Victorias bevegelser fra oktober 1902 og til fødselen i juli 1903. Søsteren hadde i denne perioden for mange representasjonsoppgaver til at hun hadde klart å skjule en eventuell graviditet. Utgangspunktet for ryktene har vært spekulasjonene rundt hvor Maud oppholdt seg i 1902/1903, siden hun ikke var i Danmark der prinseparet hadde adresse. Den offisielle versjonen til nå har vært at hun oppholdt seg på Appelton House i nærheten av Sandringham i England.

Bomann-Larsen slår fast at det ikke var tilfelle. Hun var på et privat hospital midt i London sentrum. Dette gjør det også mye enklere å utelukke hvem som eventuelt skulle være faren til Olav.

Maud er mor

Tyskerne mente at dronning Maud ikke var mor til Olav. Dette skulle ha kommet fram i en obduksjonsrapport fra to tyske leger som skulle ha obdusert liket av Maud under krigen. Dette utelukker nå Bomann-Larsen i sin nye bok, siden det er mange kilder på hvordan fødselen foregikk. Maud var Olavs mor. Men faren - det skal altså ha vært kong Edvards livlege eller hans sønn.

-  Med de nye opplysningene i Bomann-Larsens biografi blir flere av ryktene avkreftet, blant annet påstanden om at Maud ikke bar fram sitt eget barn, sier Dahl.

SENSASJON: - Den nye versjonen av kong Olavs identitet gir oss alle en følelsesmessig støkk, sier historiker Hans Fredrik Dahl.
VED KONGEBJØRKA: Kong Haakon 7. og kronprins Olav fotografert under «Kongebjørka» i Molde, da de søkte tilflukt under et tysk bombeattentat den siste helga i april 1940.