- Må skrive om historien etter sex-avsløringene

Forfatter Alf R. Jacobsen om KGB-avsløringene.

VIL SNAKKE OM SEX: - Sex har vært en hemmelig dimensjon i vår utenrikspolitikk. I Norge har vi vært så pripne at vi ikke har snakket om det, men hvordan påvirket det forholdet mellom Norge og Sovjetunionen at de tre øverste norske toppene ved den norske ambassaden i Moskva hadde forhold til samme KGB-agent? Det er helt klart at dette hadde en betydning, sier forfatter Alf R. Jacobsen.  Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
VIL SNAKKE OM SEX: - Sex har vært en hemmelig dimensjon i vår utenrikspolitikk. I Norge har vi vært så pripne at vi ikke har snakket om det, men hvordan påvirket det forholdet mellom Norge og Sovjetunionen at de tre øverste norske toppene ved den norske ambassaden i Moskva hadde forhold til samme KGB-agent? Det er helt klart at dette hadde en betydning, sier forfatter Alf R. Jacobsen. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):- KGB-avsløringene viser at KGB kan ha hatt langt større innflytelse over norsk utenrikspolitikk enn det vi tidligere har trodd, sier forfatter og journalist Alf R. Jacobsen til Dagbladet. Han har skrevet en rekke av Norges mest kjente bøker om andre verdenskrig og Den kalde krigen.

Jacobsen mener spionasje har blitt forsømt i tidligere historiebøker.

- Det har vært en unnlatelsessynd at man ikke har tatt med dette i tidligere historiebøker. Man bør skrive norsk utenrikshistorie på nytt, sier Jacobsen.

Sexpresset diplomater Dagbladet har siden i sommer skrevet om Mitrokhin-arkivet. Arkivet navngir en rekke norske toppdiplomater som KGB-agenter, blant annet skal en norsk diplomat ha blitt presset på grunn av sin homoseksuelle legning. Han skal ha gitt minst tusen Nato- og UD-dokumenter på 70-tallet til KGB, ifølge arkivet. KGB ga diplomaten dekknavnet «Oscar».

For tre uker siden fikk Dagbladet tilgang til nærmere fem hundre sider med etterforskningsmateriale fra PST som gjelder diplomaten, og en rekke andre diplomater som var i overvåkningspolitiets søkelys. Dokumentene viser hvordan KGB presset norske diplomater med sex og trusler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer