Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amazonas:

Må skrive om historien: Har funnet mystiske former og ukjente byer i Amazonas

Et enormt område i Amazonas har blitt kartlagt av arkeologer.

MYSTISKE FORMER: Forskerne tror at slike former ble laget for seremonier eller ritualer i samfunn i år 1200 e.k. Foto: Universitetet i Exeter
MYSTISKE FORMER: Forskerne tror at slike former ble laget for seremonier eller ritualer i samfunn i år 1200 e.k. Foto: Universitetet i Exeter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Langt, langt inne i regnskogen i Amazonas, i et stort område der det bor få eller ingen mennesker i dag, har britiske og brasilianske arkeologer over en lengre periode forsket på tidligere bosettinger.

Nå har de funnet bosettinger som man fram til nå ikke har visst eksisterte. I tillegg har de funnet mystiske former i jorda.

Hjem til én million

Ved å analysere kullrester og keramikk, har forskerne over et 1800 kilometer langt belte funnet ut at det var bosettinger i området lenge før europeerne kom til USA, skriver universitetet i Exeter i en pressemelding.

NY HISTORIE: Vi må skrive om historien om Amazonas, mener forskerne bak et arkeologiprosjekt. Foto: José Iriarte / Swns.com / NTB scanpix
NY HISTORIE: Vi må skrive om historien om Amazonas, mener forskerne bak et arkeologiprosjekt. Foto: José Iriarte / Swns.com / NTB scanpix Vis mer

Ifølge arkeologene var området hjemmet til opp til én million mennesker i år 1250 til 1500.

Store deler av Amazonas er fortsatt uutforsket, særlig områder langt vekk fra store elver. Ifølge arkeologene er deres forskning et bevis på at det ikke var nødvendig for menneskene i tidligere samfunn å bo i nærheten av elver, slik man trodde.

Mystiske former

I tillegg til spor etter vanningskanaler og voller rundt landsbyer, var det noe som pekte seg ut i forskningen, nemlig de mystiske formene i jorda.

SPEKTAKULÆRT FUNN: I den tyrkiske Van-innsjøen fant forskere en underjordisk festning som trolig er 3000 år gammel, og som kan stamme fra Urartu-sivilisasjonen. Video: Tashin Ceylan Vis mer

Disse kalles geoglyfer og er forskjellige menneskeskapte former laget i jorda, som kan være firkantede, sirkulære eller sekskantformede.

Forskning.no skriver at det ofte var gamle landsbyer i nærheten av slike store figurer. Forskerne mener at figurene har blitt brukt til seremonier eller ritualer, siden de ikke har funnet spor etter bebyggelse inne i vollene. De tror også at de ble laget da det var tørt, for da var det lettest å fjerne skog.

Det var ikke rent få slike former de fant heller. Over et 400 000 kvadratmeter stort område, fant de 1300 geoglyfer. 81 av disse er undersøkt nærmere i studien.

«- Det er en vanlig misforståelse at Amazonas er et uberørt landskap og hjemmet til spredte nomadiske samfunn. Det er ikke slik det er.» Jonas Gregorio de Souza, professor

- Amazonas er misforstått

Ifølge Washington Post har forskere siden 1970-tallet identifisert store geoglyfer over andre deler av Amazonas.

Professor Jonas Gregorio de Souza ved Universitetet i Exeter sier i pressemeldingen at vi trenger mer kunnskap om Amazonas og dens historie slik at vi kan finne ut hvordan vi best kan ta vare på den sårbare og svært nødvendige jungelen.

- Det er en vanlig misforståelse at Amazonas er et uberørt landskap og hjemmet til spredte nomadiske samfunn. Det er ikke slik det er. Vi har funnet populasjoner langt vekk fra elver som var mye større enn antatt, og disse menneskene påvirket naturen på en måte som vi kan kjenne igjen i dag, sier professor Jonas Gregorio de Souza ved Universitetet i Exeter i pressemeldingen.

- Vi har endret vår tanke om Amazonas, sier de Souza til New Scientist.

En annen arkeolog som har deltatt i forskningen sier at det er store områder i Amazonas som ikke har blitt utgravd ennå.

- Vår forskning viser at vi må endre Amazonas historie. Dette var absolutt ikke et område der befolkningen bosatte seg nær elvebredden, og folket som bodde der endret landskapet, sier professor José Iriarte ved Universitetet i Exeter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling