Tørkekrise:

Må skru av krana

Landets myndigheter må stenge vannkrana to ganger i uka, fordi det ikke er nok vann. Eksperter frykter det kan bli verre tilstander dersom man ikke tar grep.

TØRKE: Dette dronebildet viser Sol-måne-sjøen i Taiwan, der store deler av innsjøen har tørket inn. Taiwan står nå overfor den verste tørkeperioden på 56 år. Foto: AP/NTB.
TØRKE: Dette dronebildet viser Sol-måne-sjøen i Taiwan, der store deler av innsjøen har tørket inn. Taiwan står nå overfor den verste tørkeperioden på 56 år. Foto: AP/NTB. Vis mer
Publisert

Myndighetene i Taiwan har sett seg nødt til å stenge svømmebassenger, badstuer og bilvaskerier for å spare på vannet.

De har også beordret selskaper til å kutte forbruket av vann.

I enkelte områder på øya, har flere mennesker måttet lide under strenge restriksjoner når vannet har blitt skrudd av to ganger i uka i flere store områder.

Alle disse restriksjonene kommer som følger av en ekstrem tørkeperiode som har preget landet i 18 måneder.

Flere eksperter håper nå at myndighetene i landet vil ta klimakrisen mer på alvor etter alvorlighetsgraden av denne tørkeperioden, skriver The Guardian.

SALT: Det har kommet flere områder med rosa salt, som følge av at det ikke har regnet. Foto: Sam Yeh / AFP/NTB.
SALT: Det har kommet flere områder med rosa salt, som følge av at det ikke har regnet. Foto: Sam Yeh / AFP/NTB. Vis mer

Frykter verre framtid

Landet har slitt med tørke tidligere, men denne tørkeperioden estimeres å være den verste på 56 år.

Huang-Hsiung Hsu, administrerende direktør ved Academica Sinicas antropogene klimaendringssenter, sier til The Guardian at han frykter en verre framtid dersom myndighetene i landet ikke handler.

- Det kommer færre, men sterkere tyfoner, tørke i kilder, færre regnværsdager og sterkere nedbørsstyrke i den varme framtida, i tillegg til den forventede betydelige temperaturstigningen og hetebølger som i resten av verden, sier Hsu.

Han mener at regjeringen ikke har vært seriøse nok når det kommer til å ta klimakrisen på alvor. Ytterligere mener Hsu, og andre eksperter, at regjeringen ikke er godt nok forberedt på hva som kan vente dem i framtida.

- Det vil bety en høyere risiko for vannmangel og naturkatastrofer som flom og skred, sier forskeren.

INNTØRKET BÅT: Denne båten har strandet på den tørre bunden til Sol-måne-sjøen i Taiwan. Flere gjenstander har nå også dukket opp til overflaten, ettersom innsjøen har tørket inn. Foto: AP/NTB.
INNTØRKET BÅT: Denne båten har strandet på den tørre bunden til Sol-måne-sjøen i Taiwan. Flere gjenstander har nå også dukket opp til overflaten, ettersom innsjøen har tørket inn. Foto: AP/NTB. Vis mer

Bruker for mye vann

Kritikken mot myndighetene går i stor grad ut på at få av de tiltakene som nå er satt inn, adresserer den langsiktige utsikten for landet. I framtida kan Taiwan lide av tyfoner.

Et annet problem ekspertene peker på, er at befolkningen bruker for mye vann, og betaler for lite for det.

Det anslås at Taiwan har noe av det billigste vannet i verden. I 2020 brukte innbyggerne i gjennomsnitt 289 liter hver dag. I hovedstaden Taipei brukte de i gjennomsnitt 338 liter om dagen.

Til sammenlikning bruker hver nordmann i gjennomsnitt 178 liter vann om dagen, ifølge tall fra 2019 fra Statistisk sentralbyrå.

FØR: Slik så Sol-måne-sjøen ut i 2008 da det fortsatt var vann i innsjøen. Foto: Nicky Loh/ Reuters/NTB.
FØR: Slik så Sol-måne-sjøen ut i 2008 da det fortsatt var vann i innsjøen. Foto: Nicky Loh/ Reuters/NTB. Vis mer

Tørke

Et av øyas mest berømte turistmål, og landets største naturlige innsjø, Sol-måne-sjøen, har tørket kraftig inn. Innsjøen er nå så lav at deler av den har tørket helt inn, og gress har begynt å gro i jorda.

STILLHET: WHOs visedirektør Bruce Aylward nekter å svare på spørsmål om Taiwan. Video: RTHK News. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Turbåter er overfylte i delene av innsjøen som fortsatt har vann, og i resten av ladet har det også blitt rapportert om massiv fiskedød.

Tidligere i April ble det også funnet en usedvanlig gravstein i Sol-måne-sjøen. Gravsteinen ble oppdaget som følger av innsjøen hadde tørket inn, skriver det kinesiske mediet Global Times.

Eksperter mener at steinen trolig stammer fra keiserdynastiet i Kina, Qing-dynastiet, som varte fra 1644 til 1911.

Funnet har også skapt debatt, fordi flere innbyggere fra Kina mener funnet av gravsteinen peker på Kinas suverenitet over Taiwan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer