- Må slå oss sammen

- Skal vi få til en satsing på skolen, må vi slå oss sammen. Skal vi få til det, må vi løse noen problemer, men jeg tror det skal la seg gjøre, sier Ap-leder Thorbjørn Jagland om mulighetene for et budsjettsamarbeid mellom Ap og regjeringen i høst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jevnt løp

Tonen var litt annerledes under valgduellen med statsminister Kjell Magne Bondevik i NRKs «Valgtorget». Duellen artet seg (nesten) som en skolegårdssamtale mellom to som egentlig vil være sammen, men ikke får uttrykt det.

Skryt

Det som kunne ha vært samarbeidsinvitter, låt i stedet som skryt og selvhevdelse. Men argumentasjonen og forslagene bærer likevel bud om en forsterket interesse fra både regjeringen og Ap om budsjettsamarbeid i høst.

  • Regjeringens ønske om å satse 225 millioner kroner hvert år på IT og kompetanseheving for lærere blir godt mottatt i Ap.

Jaglands fire punkter som må oppfylles for å få i stand et samarbeid, er denne gangen ikke av det slaget som ikke lar seg oppfylle:

  • Større satsing på den offentlige skolen og skolefritidsordningen.
  • Det må bli mer lønnsomt for ungdom å ta utdanning.
  • Utbyggingen av barnehager må trappes opp, og barnehageprisene må bli lavere.
  • Skatten må legges om slik at de med lavest inntekt får store skatteletter.

- Dette er jo punkter det er bred enighet om, sier Bondevik.

Klar Jagland

Jagland var enda klarere da han etter TV-debatten utdypet sin samarbeidsinvitt overfor Dagbladet.

- Skal vi få til en satsing på skolen, må vi slå oss sammen. Skal vi få til det, må vi løse noen problemer, men jeg tror det skal la seg gjøre.

Bondevik er på sin side ikke uvillig til endringer i kontantstøtteordningen dersom evalueringen viser at man ikke har nådd de mål man satte seg for den: At foreldre får mer tid sammen med barna, og større reell valgfrihet. Skulle evalueringen, som mest trolig kommer neste år, gi et slikt resultat, sier Bondevik seg villig til å justere ordningen.

- Hvis evalueringen viser at ordningen har virket i strid med målsettingen, må vi selvsagt vurdere endringer.

I en slik situasjon tror han det vil være mulig å bli enig med avtalepartnerne, Høyre og Frp, om å justere ordningen.