Må slå sammen Hæren og Heimevernet

Uforsvarlig og lite rasjonelt for småstaten Norge å ha to landmilitære organisasjoner, fastslår eksperter.

MÅ SLÅS SAMMEN: Det er verken forsvarlig eller rasjonelt for småstaten Norge å opprettholde to landmilitære organisasjoner, fastslår Institutt for forsvarsstudier (IFS) i en ny studie. Det haster å slå dem sammen til en forsvarsgren - Landforsvaret. Foto: Forsvaret
MÅ SLÅS SAMMEN: Det er verken forsvarlig eller rasjonelt for småstaten Norge å opprettholde to landmilitære organisasjoner, fastslår Institutt for forsvarsstudier (IFS) i en ny studie. Det haster å slå dem sammen til en forsvarsgren - Landforsvaret. Foto: Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Det er regelrett uforsvarlig å beholde Hæren og Heimevernet som to separate forsvarsgrener i Norge, konkluderer en omfattende studie utført av Institutt for forsvarsstudier (IFS).

Uklare kommandolinjer og ansvarsområder, ulike doktriner og oppgaver som i økende grad krysser eller konkurrerer med hverandre gjør at de to forsvarsgrenene vil gjøre det vanskeligere og mindre effektivt for Forsvaret å håndtere landmilitære kriser nå og i fremtiden.

Samtidig konkurrerer de to om de samme mannskapene og ressursene, hvor Heimevernets økonomi er blitt så dårlig at de knapt får trene, mens Hæren har blitt så liten at den ikke lenger er i stand til å mobilisere eller bygge reservestyrker hvis trusselbildet mot Norge eller Nato endrer seg.

- Bør bli «Landforsvaret»De er to av landets fremste forsvarseksperter som står bak studien som legges frem i dag. De mener tiden er moden for å slå sammen Hæren og Heimevernet til «Landforsvaret», slik at Forsvaret står igjen med tre forsvarsgrener: Landforsvaret, Sjøforsvaret og Luftforsvaret.

- Når den sikkerhetspolitiske situasjonen oppleves som så uforutsigbar som den gjør i dag, så må beredskap og territorialforsvar styrkes. Det vil åpenbart være en styrking å slå sammen Heimevernet og Hæren, sier forsker og seksjonssjef ved IFS, Kjell Inge Bjerga til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer