Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må slå sammen Hæren og Heimevernet

Uforsvarlig og lite rasjonelt for småstaten Norge å ha to landmilitære organisasjoner, fastslår eksperter.

MÅ SLÅS SAMMEN: Det er verken forsvarlig eller rasjonelt for småstaten Norge å opprettholde to landmilitære organisasjoner, fastslår Institutt for forsvarsstudier (IFS) i en ny studie. Det haster å slå dem sammen til en forsvarsgren - Landforsvaret. Foto: Forsvaret
MÅ SLÅS SAMMEN: Det er verken forsvarlig eller rasjonelt for småstaten Norge å opprettholde to landmilitære organisasjoner, fastslår Institutt for forsvarsstudier (IFS) i en ny studie. Det haster å slå dem sammen til en forsvarsgren - Landforsvaret. Foto: Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det er regelrett uforsvarlig å beholde Hæren og Heimevernet som to separate forsvarsgrener i Norge, konkluderer en omfattende studie utført av Institutt for forsvarsstudier (IFS).

Uklare kommandolinjer og ansvarsområder, ulike doktriner og oppgaver som i økende grad krysser eller konkurrerer med hverandre gjør at de to forsvarsgrenene vil gjøre det vanskeligere og mindre effektivt for Forsvaret å håndtere landmilitære kriser nå og i fremtiden.

Samtidig konkurrerer de to om de samme mannskapene og ressursene, hvor Heimevernets økonomi er blitt så dårlig at de knapt får trene, mens Hæren har blitt så liten at den ikke lenger er i stand til å mobilisere eller bygge reservestyrker hvis trusselbildet mot Norge eller Nato endrer seg.

- Bør bli «Landforsvaret»De er to av landets fremste forsvarseksperter som står bak studien som legges frem i dag. De mener tiden er moden for å slå sammen Hæren og Heimevernet til «Landforsvaret», slik at Forsvaret står igjen med tre forsvarsgrener: Landforsvaret, Sjøforsvaret og Luftforsvaret.

- Når den sikkerhetspolitiske situasjonen oppleves som så uforutsigbar som den gjør i dag, så må beredskap og territorialforsvar styrkes. Det vil åpenbart være en styrking å slå sammen Heimevernet og Hæren, sier forsker og seksjonssjef ved IFS, Kjell Inge Bjerga til Dagbladet.

Men det bør skje fort.

- Vi mener at det haster med å videreutvikle landforsvaret. Både Heimevernet og Hæren er så presset at territorialforsvaret svekkes ytterligere hvis ikke man kommer i gang, sier han.

Bjerga har forfattet studien sammen med forsker og pensjonert generalmajor Gullow Gjeseth. Gjeseth har over 50 år bak seg i Forsvaret, blant annet som landkommandør i Sør-Norge og direktør ved Forsvarets Høgskole.

De to peker på den omveltningen Forsvaret har gjennomgått spesielt de siste ti årene, der Heimevernet har overtatt stadig flere oppgaver fra Hæren, blant annet ansvaret for territorialforsvaret i Norge, mens Hæren har krympet seg til å bli en spesialisert lillebror som i dag knapt er relevant eller slagkraftig uten hjelp fra allierte styrker.

- Det gir jo ikke mening å opprettholde to separate organisasjoner når de har blitt så små og så like, fastslår Bjerga overfor Dagbladet.

Kritisk til heimevernsrådetSelv om Heimevernets lokale forankring også vil ha betydning for et fremtidig landforsvar, er det deler ved Heimevernets struktur og oppbygging som hører fortiden til, konkluderer studien.

LEGGES FREM I DAG: Det er forskerne og forsvarsekspertene Kjell Inge Bjerga og Gullow Gjeseth som har forfattet studien som offentliggjøres i formiddag. De har også skrevet en kronikk om temaet som du finner her! Foto: IFS
LEGGES FREM I DAG: Det er forskerne og forsvarsekspertene Kjell Inge Bjerga og Gullow Gjeseth som har forfattet studien som offentliggjøres i formiddag. De har også skrevet en kronikk om temaet som du finner her! Foto: IFS Vis mer

Forskerne påpeker at Heimevernet ble opprettet etter krigen for å sikre politisk kontroll over de mange private initiativ i Milorg og andre motstandsorganisasjoner, samt å sikre bred oppslutning for et folkeforsvar.

I dag er forskerne kritiske til Heimevernets særstilling blant forsvarsgrenene, der blant annet Landsrådet for Heimevernet gir LO og andre interesseorganisasjoner direkte innflytelse på Heimevernets virksomhet og organisering. De mener ordningen i beste fall må gjennomgås med kritiske øyne både med hensyn til sammensetning og funksjon hvis den skal videreføres i et felles landforsvar.

- Det fremstår som helt urimelig at en forsvarsgren skal ha en slik støtteorganisasjon som de andre ikke har, sier Bjerga.

Lite å hente økonomisk
- Vi har ikke lagt vekt på økonomi i denne studien, men sett på sammenhengen mellom sikkerhetspolitikk og landforsvarets struktur. Vi tror ikke det er så mye mer å spare ved å slå sammen til Landforsvaret. Det er allerede skåret til beinet, sier Bjerga.

Han  er forberedt på at studien vil vekke reaksjoner og motstand blant mange fordi tradisjonene er sterke i begge forsvarsgrener.

- All erfaring tilsier at det er vanskelig å gjøre noe med dette. Det har vært oppe mange ganger før. Regjeringen må ta grep, og man må se fremover. Hæren har på mange måter frigjort seg fra nostalgien, men det er fremdeles mye følelser rundt dette hos Heimevernet, sier han.

- Men vi er ikke ute etter Heimevernet, men ser på Hæren og Heimevernet sammen som likeverdige partnere. Det vil folk se hvis de leser hva vi har skrevet, understreker han.

• Les kronikken til Bjerga og Gjeseth i dagens Dagbladet!

STUDIE: IFS-studien er klar på at territorialforsvaret i Norge vil ytterligere svekkes hvis ikke de to forsvarsgrenene slås sammen fort.
STUDIE: IFS-studien er klar på at territorialforsvaret i Norge vil ytterligere svekkes hvis ikke de to forsvarsgrenene slås sammen fort. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!