Må slakte 4500 griser etter at det ble oppdaget antibiotikaresistente bakterier

- Dette er dramatisk.

SLAKTES: Flere tusen griser på Jæren må slaktes etter funn av farlige bakterier. illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix.
SLAKTES: Flere tusen griser på Jæren må slaktes etter funn av farlige bakterier. illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 4.500 griser slaktes eller destrueres etter at antibiotikaresistente bakterier ble påvist i seks besetninger på Jæren. I alt er seks besetninger rammet.

- Dette er dramatisk, særlig for formeringsbesetningen i Hå, der smitten først ble påvist. Det er også ille for de fem andre som er rammet. Men alt i alt kunne dette gått mye verre. Trolig ble smitten oppdaget såpass raskt at vi slapp større konsekvenser, sier avdelingssjef Odd Ivar Berget i Mattilsynet til Stavanger Aftenblad.

Det er første gang at denne bakterien er påvist i en såkalt formeringsbesetning, som består av livdyr som føder griser som i sin tur blir levert til en rekke andre besetninger.

Styreleder Geir Heggheim i svinebøndenes interesseorganisasjon Norsvin sier at det jobbes for at de som rammes, skal få full kompensasjon.

- Årsaken er at utbrudd av MRSA-bakterier handler om hensynet til folkehelsa, det er ikke en dyresykdom, sier Heggheim.

Mattilsynet antar at det er mennesker som har tatt med seg bakteriesmitten inn i formeringsbesetningen i Hå.

Berget understreker at kjøttet som nå går til slakting, blir vurdert som trygg mat, selv om MRSA-bakterier er påvist.

- Forutsetningen er at alle sørger for at kjøttet blir stekt eller kokt. Ved normal varmebehandling blir bakteriene drept, sier han til Aftenbladet.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram