Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må slette falske medlemmer

Den katolske kirke i Norge pålegges å kontakte 60 000 av sine medlemmer - for å finne ut om de faktisk er katolikker.

MÅ RYDDE OPP: Den katolske kirke i Norge, med biskop Bernt Eidsvig i spissen, har registrert tusenvis, kanskje titusenvis av personer som medlemmer i kirka, uten at de selv har vært klar over det.  Foto: Heiko Junge / Scanpix
MÅ RYDDE OPP: Den katolske kirke i Norge, med biskop Bernt Eidsvig i spissen, har registrert tusenvis, kanskje titusenvis av personer som medlemmer i kirka, uten at de selv har vært klar over det. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå må Den katolske kirke i Norge gå opp medlemskapet til alle medlemmer registrert mellom 2010 og 2014 - og slette alle som er registrert uten at de selv var klar over det.

- Når det gjelder tilbakebetaling av offentlig tilskudd, så får vi ta én ting om gangen. Nå må de kartlegge omfanget, og så er dét en vurdering vi må ta seinere, sier avdelingsdirektør Merethe Helstad ved juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus til Dagbladet.

Fylkesmannen er forvalter og tilsynsmyndighet for tilskuddsordningen som neste år vil gi den norske greina av den katolske kirka omlag 130 millioner kroner i samlet offentlig tilskudd, basert på antall registrerte medlemmer.

Etter at Dagbladet i oktober avdekket at Oslo katolske bispedømme (OKB) over år har medlemssregistrert intetanende personer de har antatt at er katolikker, har Fylkesmannen åpnet tilsynssak.

LES OGSÅ: Ble katolikk mot sin vilje (krever abonnement)

Nå foreligger konklusjonen: I første omgang må det ryddes opp blant samtlige medlemmer registrert siden 2010, om lag 60 000, men kirka kan seinere bli pålagt å gå enda lenger tilbake i tid. Fra 2006 og fram til i dag har medlemsmassen økt fra omlag 41 500 til over 140 000.

Kan gjelde tusenvis Biskop Bernt Eidsvig har tidligere medgitt overfor Dagbladet at kirka kan ha registrert tusenvis av uvitende personer.

Nye regler fra 2005, som blant annet innbar at alle som skulle medlemsregistreres måtte oppgi personnummer, skapte utfordringer, sa Eidsvig, som innrømmet at kirka etter hvert «tok i bruk noen snarveier».

Nå sier biskopen at kirka aksepterer fylkemannens juridiske begrunnelse for konklusjonen. Blant de 60 000 registrert siden 2010, skal kirka nå identifisere de personene de faktisk har innmeldelsessattest på. Deretter må alle som intetanende er innført i medlemsregisteret kontaktes. Eidsvigs eget anslag på antallet som er uvitende innmeldt, er likevel betydelig:

- Det er selvfølgelig helt avhengig av responsen på brevene vi skal sende ut, og hvor mange vi har dokumentert innmeldelse på. I det meste kan det dreie seg om et anslag på mellom 40 000 og 45 000 personer der vi ikke klarer å skille regulære fra irregulære medlemmer.

- Gjort i god tro - Har Den katolske kirke mottatt urettmessig offentlig tilskudd?

- Jeg tror ikke det. Det er all grunn til å tro at det reelle antallet støtteberettigede katolikker i Norge er langt høyere enn vårt medlemstall, sier Eidsvig.

- Men Fylkesmannen slår i sitt brev fast at enhver skal aktivt melde seg inn selv, og at personer uvitende registrert i den katolske kirka ikke kan regnes som medlemmer.

- Det er en ny presisering fra Fylkesmannen, sier biskopen.

- Frykter du at dere må betale tilbake deler av det offentlige tilskuddet?

- Jeg frykter ingenting. Det er ikke en beslutning vi har innflytelse over uansett. Men jeg investerer ikke frykt unødvendig, sier Eidsvig.

- Alvorlig Fylkesmannen har siden midten av oktober undersøkt praksisen i kirka. Dagbladet vet at Oslo katolske bispedømme har forelagt Fylkesmannen en juridisk betenkningen fra advokatfirmaet Arntzen de Besche, som frikjenner kirkas medlemspraksis med bakgrunn i at lovverket ikke er entydig på punktet om innmelding av medlemmer i trossamfunn. Dette har imidlertid Fylkesmannen ikke lagt vekt på.

- Vi mener at denne praksisen ikke er i overenstemmelse med loven, det er ikke slik det skal gjøres. Ut fra slik vi ser det, er det selvfølgelig alvorlig at Den katolske kirke ikke har fulgt loven de er pålagt å følge, sier Helstad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling