<strong>MÅ RYDDE OPP:</strong> Den katolske kirke i Norge, med biskop Bernt Eidsvig i spissen, har registrert tusenvis, kanskje titusenvis av personer som medlemmer i kirka, uten at de selv har vært klar over det.  Foto: Heiko Junge / Scanpix
MÅ RYDDE OPP: Den katolske kirke i Norge, med biskop Bernt Eidsvig i spissen, har registrert tusenvis, kanskje titusenvis av personer som medlemmer i kirka, uten at de selv har vært klar over det. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Må slette falske medlemmer

Den katolske kirke i Norge pålegges å kontakte 60 000 av sine medlemmer - for å finne ut om de faktisk er katolikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nå må Den katolske kirke i Norge gå opp medlemskapet til alle medlemmer registrert mellom 2010 og 2014 - og slette alle som er registrert uten at de selv var klar over det.

- Når det gjelder tilbakebetaling av offentlig tilskudd, så får vi ta én ting om gangen. Nå må de kartlegge omfanget, og så er dét en vurdering vi må ta seinere, sier avdelingsdirektør Merethe Helstad ved juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus til Dagbladet.

Fylkesmannen er forvalter og tilsynsmyndighet for tilskuddsordningen som neste år vil gi den norske greina av den katolske kirka omlag 130 millioner kroner i samlet offentlig tilskudd, basert på antall registrerte medlemmer.

Etter at Dagbladet i oktober avdekket at Oslo katolske bispedømme (OKB) over år har medlemssregistrert intetanende personer de har antatt at er katolikker, har Fylkesmannen åpnet tilsynssak.

LES OGSÅ: Ble katolikk mot sin vilje (krever abonnement)

Nå foreligger konklusjonen: I første omgang må det ryddes opp blant samtlige medlemmer registrert siden 2010, om lag 60 000, men kirka kan seinere bli pålagt å gå enda lenger tilbake i tid. Fra 2006 og fram til i dag har medlemsmassen økt fra omlag 41 500 til over 140 000.

Kan gjelde tusenvis Biskop Bernt Eidsvig har tidligere medgitt overfor Dagbladet at kirka kan ha registrert tusenvis av uvitende personer.

Nye regler fra 2005, som blant annet innbar at alle som skulle medlemsregistreres måtte oppgi personnummer, skapte utfordringer, sa Eidsvig, som innrømmet at kirka etter hvert «tok i bruk noen snarveier».

Nå sier biskopen at kirka aksepterer fylkemannens juridiske begrunnelse for konklusjonen. Blant de 60 000 registrert siden 2010, skal kirka nå identifisere de personene de faktisk har innmeldelsessattest på. Deretter må alle som intetanende er innført i medlemsregisteret kontaktes. Eidsvigs eget anslag på antallet som er uvitende innmeldt, er likevel betydelig:

- Det er selvfølgelig helt avhengig av responsen på brevene vi skal sende ut, og hvor mange vi har dokumentert innmeldelse på. I det meste kan det dreie seg om et anslag på mellom 40 000 og 45 000 personer der vi ikke klarer å skille regulære fra irregulære medlemmer.

- Gjort i god tro - Har Den katolske kirke mottatt urettmessig offentlig tilskudd?

Medlemsrotet i Den katolske kirke

• Dagbladet har gjennom en rekke artikler omtalt medlemsrot i Den katolske kirke i Norge.

• Kirka har hatt en betydelig medlemsvekst siden 2005, forklart med stadig økt arbeidsinnvandring fra katolske land, fra omlag 41 500 medlemmer i 2006 til over 140 000 i 2014.

• Tusenvis, kanskje titusenvis kan imidlertid ha blitt registret som medlemmer uten av de selv har vært klar over det. Det strider mot Trossamfunnsloven.

• Kirka får, som de fleste andre tros-og livssynssamfunn i Norge, offentlig tilskudd per medlem. I 2015 er samlet tilskudd beregnet til omlag 130 millioner kroner.

• Fylkesmannen i Oslo og Akershus har nå pålagt kirka kartlegging av omfanget, og opprydding i medlemsregisteret.

• Kirka er pålagt å kontakte 79 000 personer som er registrert som medlemmer i perioden 2010-2014. 

- Jeg tror ikke det. Det er all grunn til å tro at det reelle antallet støtteberettigede katolikker i Norge er langt høyere enn vårt medlemstall, sier Eidsvig.

- Men Fylkesmannen slår i sitt brev fast at enhver skal aktivt melde seg inn selv, og at personer uvitende registrert i den katolske kirka ikke kan regnes som medlemmer.

- Det er en ny presisering fra Fylkesmannen, sier biskopen.

- Frykter du at dere må betale tilbake deler av det offentlige tilskuddet?

- Jeg frykter ingenting. Det er ikke en beslutning vi har innflytelse over uansett. Men jeg investerer ikke frykt unødvendig, sier Eidsvig.

- Alvorlig Fylkesmannen har siden midten av oktober undersøkt praksisen i kirka. Dagbladet vet at Oslo katolske bispedømme har forelagt Fylkesmannen en juridisk betenkningen fra advokatfirmaet Arntzen de Besche, som frikjenner kirkas medlemspraksis med bakgrunn i at lovverket ikke er entydig på punktet om innmelding av medlemmer i trossamfunn. Dette har imidlertid Fylkesmannen ikke lagt vekt på.

- Vi mener at denne praksisen ikke er i overenstemmelse med loven, det er ikke slik det skal gjøres. Ut fra slik vi ser det, er det selvfølgelig alvorlig at Den katolske kirke ikke har fulgt loven de er pålagt å følge, sier Helstad.

FAKTA

Oslo katolske bispedømme (OKB) forvalter medlemsregisteret til Den katolske kirke i Norge, som inkluderer tre bispedømmer, med til sammen rundt 140 000 medlemmer etter en formidabel medlemsvekst de siste årene.

Fylkesmannens gjennomgang begrenser seg til OKB, som har rundt 120 000 medlemmer.

Kulturdepartementet har slått fast at trossamfunnslovens bestemmelser «innebærer at trossamfunn i Norge ikke kan registrere innflyttede personer som medlem uten vedkommendes eller ev. foreldrenes viten og samtykke». OKB har innrømmet å ha meldemesregistrert utlendinger som har flyttet til Norge uten vedkommendes samtykke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer