Må slette falske medlemmer

Den katolske kirke i Norge pålegges å kontakte 60 000 av sine medlemmer - for å finne ut om de faktisk er katolikker.

MÅ RYDDE OPP: Den katolske kirke i Norge, med biskop Bernt Eidsvig i spissen, har registrert tusenvis, kanskje titusenvis av personer som medlemmer i kirka, uten at de selv har vært klar over det.  Foto: Heiko Junge / Scanpix
MÅ RYDDE OPP: Den katolske kirke i Norge, med biskop Bernt Eidsvig i spissen, har registrert tusenvis, kanskje titusenvis av personer som medlemmer i kirka, uten at de selv har vært klar over det. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nå må Den katolske kirke i Norge gå opp medlemskapet til alle medlemmer registrert mellom 2010 og 2014 - og slette alle som er registrert uten at de selv var klar over det.

- Når det gjelder tilbakebetaling av offentlig tilskudd, så får vi ta én ting om gangen. Nå må de kartlegge omfanget, og så er dét en vurdering vi må ta seinere, sier avdelingsdirektør Merethe Helstad ved juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus til Dagbladet.

Fylkesmannen er forvalter og tilsynsmyndighet for tilskuddsordningen som neste år vil gi den norske greina av den katolske kirka omlag 130 millioner kroner i samlet offentlig tilskudd, basert på antall registrerte medlemmer.

Etter at Dagbladet i oktober avdekket at Oslo katolske bispedømme (OKB) over år har medlemssregistrert intetanende personer de har antatt at er katolikker, har Fylkesmannen åpnet tilsynssak.

LES OGSÅ: Ble katolikk mot sin vilje (krever abonnement)

Nå foreligger konklusjonen: I første omgang må det ryddes opp blant samtlige medlemmer registrert siden 2010, om lag 60 000, men kirka kan seinere bli pålagt å gå enda lenger tilbake i tid. Fra 2006 og fram til i dag har medlemsmassen økt fra omlag 41 500 til over 140 000.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer