- Må slukke brannen der det brenner

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo mener det er på tide å endre vaksinestrategien.

SLUKKE BRANN: Byrådsleder Raymond Johansen hadde blitt glad om FHI hadde endret vaksinestrategi. Foto: Heiko Junge / NTB
SLUKKE BRANN: Byrådsleder Raymond Johansen hadde blitt glad om FHI hadde endret vaksinestrategi. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 109 000 +795
innlagt199 -13
døde 735 +26
påvist smittet 144 000 000+890.0K
døde 3 060 000 +14.1K
Se mer

FHIs fagdirektør Frode Forland sa til TV 2 tidligere fredag at de har sendt et forslag til departementet om å endre vaksinestrategi, og prioritere steder med utbrudd.

Rundt klokka 14 fredag ettermiddag sender FHI ut en pressemelding og avviser at de har endret rådene sine.

- Det er riktig at vi drøfter spørsmålet om skjevfordeling, som for eksempel fordeling av vaksiner til utsatte områder, og det er det vi har fått oppdrag om, og det er dette vi har sagt til TV2. Men det stemmer ikke at vi foreslår helomvending i strategien, sier fagdirektør Frode Forland i FHI.

Strategien nå er å fordele vaksinedoser på de ulike kommunene basert på folketall.

Ville blitt lettet

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo er blant dem som i lengre tid har etterlyst en skjevfordeling og at sagt at Oslo må prioriteres høyere.

Til Dagbladet sier han at han vil bli lettet dersom vaksinestrategien nå endres.

- Jeg vil bli lettet dersom Folkehelseinstituttet foreslår å vurdere å endre vaksinestrategien slik at smitteutsatte områder som Oslo får flere vaksiner. Dette vil være nyheter Oslo-folk blir glad for.

Han understreker at Oslo gjennom hele pandemien har hatt det høyeste smittetrykket i landet, og de strengeste tiltakene.

- Slukke brannen

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad gjestet Dagbladet TVs studio hvor han sparte på lesernes spørsmål om coronasituasjonen. Video: Dagbladet Vis mer

- Byen har vært sosialt nedstengt i snart fire måneder, og befolkningen og lokalt næringsliv har tatt et stort ansvar. Derfor har det føltes ulogisk at vi ikke har fått flere vaksiner enn områder uten smitte og med få inngripende tiltak. Det handler om å slukke brannen der det brenner, og komme seg raskest mulig gjennom pandemien. Vi ser hvordan importerte muterte varianter av viruset nå har fått fotfeste. Derfor begynner det å haste med å få på plass en endret vaksinestrategi, sier Johansen.

Han legger til at Oslo er klare for å ta imot ekstra vaksinedoser.

- Oslo har kapasitet til å sette 110.000 vaksiner i uken, tilsvarende en vaksine hvert sjette sekund døgnet rundt. Vi kan øke kapasiteten til 130.000 om vi tar i bruk apotek og fastleger. Så det skal ikke stå på oss. Vi er klare. Så langt ser vi svært positive effekter av vaksinen. Det er nesten ikke smitte og sykdom blant innbyggere som har fått vaksinen. Med raskere vaksinering i Oslo kan vi raskere åpne samfunnet opp igjen, sier Johansen.

ØKT SMITTE: Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at det blir vanskelig å holde smitten nede. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Høyeste antall smittede på lenge

Det siste døgnet er det registrert 231 nye koronasmittede i Oslo - det høyeste antallet på over tre måneder. Både Helsedepartementet, Helsedirektoratet og Oslo kommune har fredag uttrykt sin bekymring.

- Oslo har de strengeste tiltakene i landet, det har vi hatt lenge og det vil vi fortsette med. Derfor har vi hatt god kontroll over smittesituasjonen. Men jeg er bekymret over den økende smitten nå, spesielt fordi mange trolig har det muterte viruset, sa Raymond Johansen til Dagbladet fredag morgen.

Han mener det er og har vært mørketall rundt smitten i Oslo. Byrådet har derfor satt i gang en testoffensiv der de utnytter testkapasiteten i hovedstaden enda mer.

FHI mener kommuner må vurdere tiltak

Økningen i hovedstaden kan ha sammenheng med framveksten av nye varianter med større spredningsevne, ifølge overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet.

- Vi er urolig for dette. Kommunene må nå gjennomføre enda bedre testing og smittesporing med karantene og fortløpende vurdere kontaktreduserende tiltak, sier Aavitsland til NTB.

Han sier at den såkalte britiske varianten av coronaviruset nå er i ferd med å bli dominerende på Østlandet. Den sprer seg lettere og er derfor vanskeligere å få kontroll på.

FHIs forslag skal nå drøftes, og Helsedepartementet skal ta en beslutning.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 142 793 (21.3%)i Norge har fått dose nr 1
304 512 (5.67%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer