Kritikken vokser:

- Må slutte å lyve

Mektig Putin-alliert kommer med kraftig kritikk av den russiske ledelsen.

- MIDLERTIDIG TILBAKESLAG: Russlands president Vladimir Putin uttalte onsdag at han forventer at tilbakeslagene i Ukraina er midlertidige, og at han framover forventer en mer stabil situasjon i områdene som Russland har annektert i Ukraina. Foto: NTB/AP Photo/Alexander Zemlianichenko
- MIDLERTIDIG TILBAKESLAG: Russlands president Vladimir Putin uttalte onsdag at han forventer at tilbakeslagene i Ukraina er midlertidige, og at han framover forventer en mer stabil situasjon i områdene som Russland har annektert i Ukraina. Foto: NTB/AP Photo/Alexander Zemlianichenko Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ingen kjenner de eksakte tallene på antall falne soldater i Ukraina, og Russlands president Vladimir Putin og hans apparat har gjennom hele krigen underspilt tapene i egne rekker.

Seinest onsdag uttalte Putin at han forventer at tilbakeslagene i Ukraina er midlertidige, og at han framover forventer en mer stabil situasjon i områdene som Russland har annektert i Ukraina.

- Vi jobber ut fra en antakelse om at situasjonen i de nye territoriene kommer til å stabilisere seg, sa han under en videosamtale med russiske lærere.

Mektig Putin-alliert

Samme dag kom imidlertid Andrej Kartapolov, lederen for forsvarskomiteen i Dumaen med kraftig kritikk av sin egen president. Dumaen er underhuset i den russiske nasjonalforsamlingen.

I en samtale med Vladimir Solovjov, som er beskrevet som Putins favoritt på fjernsyn, rettet han pekefingeren mot de daglige oppdateringene om krigen fra det russiske forsvarsdepartementet.

- De må slutte å lyve. Vi har snakket om dette flere ganger. Men på en eller annen måte når det aldri høytstående ledere, sier han i seansen, som er omtalt av både Aftonbladet og den uavhengige russiske nettavisa Meduza.

Kartapolov er en mektig Putin-alliert og tjenestegjorde i det sovjetiske og russiske militæret fra 1980 til 2021. Da han pensjonerte seg fra militæret, hadde han rangen oberstløytnant.

Fra 2018 til 2021 var han viseforsvarsminister i Russland, og siden 2021 har han vært et medlem av Dumaen, hvor han leder forsvarskomiteen.

MEKTIG: Kartapolov er en mektig Putin-alliert og tjenestegjorde i det sovjetiske og russiske militæret fra 1980 til 2021. Foto: Wikipedia
MEKTIG: Kartapolov er en mektig Putin-alliert og tjenestegjorde i det sovjetiske og russiske militæret fra 1980 til 2021. Foto: Wikipedia Vis mer

I intervjuet sammenlikner Kartapolov informasjonsstrømmen fra det russiske forsvarsdepartementet med hvordan den sovjetiske ledelsen løy om virkeligheten på slagmarken under andre verdenskrig.

- Men folk forstår - og det er det som er problemet. Folk er ikke dumme. De er langt fra dumme. De skjønner at det tydeligvis ikke anses som nødvendig å fortelle dem deler av sannheten, om ikke hele. Det er ikke bra i det hele tatt, sier han.

I TÅRER: Tsjetsjenias diktator Ramzan Kadyrov ser ut til å være i tårer under Putins tale, 30. september 2022. Video: Kremlin / Twitter. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

- Fører til sinne

At Russland underspiller egne tap er det ifølge ekspertene gode grunner til: Et høyt antall falne soldater vil gjøre krigen mer upopulær.

- Det Putin-regimet er aller mest redd for, er sitt eget folk. Å få barn sendt hjem i kister fra en meningsløs krig man verken har støttet eller forstår, vil alltid føre til sinne, har Arve Hansen, rådgiver i Helsingforskomiteen, tidligere uttalt til Dagbladet.

I Russland har alle militære dødsfall i såkalte spesialoperasjoner vært betegnet som statshemmeligheter siden 2015.

Ifølge The Moscow Times gjør militærets prosedyrer for håndtering av falne soldater det enkelt for myndighetene å skjule de reelle tapstallene.

En anonym militæradvokat hevder overfor avisa at rapportene over drepte soldater, som sendes oppover i kommandolinjene, er svært grovmaskede, og at ingen har den eksakte oversikten.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer