Må slutte med øl i arbeidstida

Men de kommuneansatte i Danmark kjemper hardt for å beholde lunsjpilsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En fersk voldgiftsdom åpner for et totalt forbud mot alkohol på kommunale arbeidsplasser - selv om den drikkes i ubetalte pauser, skriver Jyllandsposten i nesten sjokkerte ordelag i dag.

Lang kamp mot vannvogna

Det er en langvarig strid mellom Albertslund kommune og fagforeninga 3F som nå kan ha fått et prinsipielt utfall.

Spesielt alkoholforbruk blant ansatte som driver vedlikehold av veier og grøntarealer har vært et problem ifølge lederne.

- Vi kan ikke akseptere at ansatte som er i daglig kontakt med kommunens barn på daginstitusjonene er påvirket av alkohol, uansett om det har intatt det i selvbetalte pauser eller ikke, konstaterer personaldirektør Jan Lysgaard Thomsen i Albertslud kommune overfor Jyllandsposten.

Han peker også på det unektelig paradoksale i at kommunene har ansvaret for helsefremmende tiltak samtidig som de ansatte altså forbeholder seg retten til å ha promille - på jobb.

Vil ha lunsjpilsen sin

- Dommen viser at det er et saklig hensyn å ta at det ikke skal være alkohol på arbeidsplassen, sier konsulent Jesper Christensen i Kommunenes Landsforening, som mener dommen vil gjøre et forbud gjeldende for alle danske kommuner.

DEN DAGLIGE BAJER: Danskene er kjent for sitt mildt sagt liberale forhold til alkohol, men nå ser det ut til at veiarbeidere og andre kommuneansatte må vente til de kommer hjem fra jobb. Foto: EIRIK LINDAHL
DEN DAGLIGE BAJER: Danskene er kjent for sitt mildt sagt liberale forhold til alkohol, men nå ser det ut til at veiarbeidere og andre kommuneansatte må vente til de kommer hjem fra jobb. Foto: EIRIK LINDAHL Vis mer

Men det mest oppsiktsvekkende i saken er kanskje at fagforeninga setter seg på bakbeina, og nekter for at den nye edruskapslinjen har noen hensikt.

- Det handler ikke om å ville drikke seg full, men om å kunne nyte en enkelt øl i sin selvbetalte pause. I stedet for å innføre totalt forbud burde ledelsen ta inn over seg at de ikke holder seg til reglene, sier forhandlingssekretær Hanne Gram i 3F til Jyllandsposten.

Det er imidlertid ikke første gang den danske drikkekulturen krasjer med «nye» arbeidslivstrender. For et snaut år siden gikk bryggeriarbeidere hos ølprodusenten Harboe til streik for å få lov til å nyte opptil seks øl(!) i arbeidstida, og ikke bare i kantina.

Ansatte hos storebrødrene Carlsberg og Tuborg i Danmark drikker ikke lenger under selve produksjonen, men tar ennå for seg av frynsegodene i lunsjen - en tradisjon kommunearbeidere altså risikerer å miste.