Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Må snakke med Hamas og Hizbollah

Kofi Annan vil se mer realisme i fredsprosessene i Midtøsten.

PÅ NORGESBESØK: Tidligere generalsekretær i FN og fredsprisvinner Kofi Annan talte under NUPIs 50-års konferanse på Grand hotel i Oslo onsdag.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
PÅ NORGESBESØK: Tidligere generalsekretær i FN og fredsprisvinner Kofi Annan talte under NUPIs 50-års konferanse på Grand hotel i Oslo onsdag. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan tar sterkt til orde for å inkludere også radikale grupper som Hizbollah og Hamas i en fredsprosess i Midtøsten.

Annan mener mange som snakker om fred, ser ut til å ha et lite realistisk forhold til hva som må til for å oppnå en varig løsning på konfliktene i Midtøsten.

På NTBs direkte spørsmål om man bør snakke med Hamas og Hizbollah, svarer Annan:

- Vi burde stille dette spørsmålet til dem som insisterer på at de vil ha fred, og som insisterer på at de vil løse problemet. Hvordan skal de løse problemet uten å snakke med folk som er en sentral del av problemet, og som kan være en del av løsningen? spør han retorisk.

Annan deltok på en konferanse i Oslo for å markere Norsk Utenrikspolitisk Institutts 50-årsjubileum i Oslo onsdag.

- Må skape forsoning
Israel utkjempet i 2006 en krig med den sjiamuslimske Hizbollah-militsen i Libanon og avsluttet nettopp en militæroperasjon rettet mot islamistiske Hamas på Gazastripen. Få vestlige land vil ha noe med de to gruppene å gjøre.

Isoleringen av Hamas henger også nært sammen med et av de andre hovedproblemene i fredsprosessen, nemlig den palestinske splittelsen.

Annan slutter opp om det nærmest unisone kravet om at Fatah og Hamas må slutte fred seg imellom for å skape fremgang i fredsarbeidet.

- Hvordan er det mulig å skape fred med palestinerne når du slåss med den ene halvparten og forsøker å skape fred med den andre? Er det mulig? spør han, og fortsetter:

- Det jeg sier, er at vi må finne en måte å engasjere dem på, få med alle rundt bordet og jobbe sammen med palestinerne for å skape forsoning. Vi snakker tross alt om en felles, palestinsk stat.

Iran og Syria
Analytikere er helt klare på at både Hamas og Hizbollah får støtte fra Israels hovedfiender i regionen, nemlig Syria og Iran. Men Kofi Annan mener også disse landene må trekkes med dersom fredsarbeidet skal lykkes.

- Det er ingen tvil om at Iran har innflytelse i regionen, og det er ingen tvil om at Syria kan ha innflytelse. De andre landene, Jordan, Egypt og Saudi-Arabia, er alle relevante, men det er også de førstnevnte, selv om de muligens ikke regnes som venner, sier Annan.
Koalisjon brøt sammen

Palestinernes president og legitime leder Mahmoud Abbas tar til orde for en ny palestinsk samlingsregjering, men Hamas ser ut til å være lite interessert i dette. Ved forrige forsøk, i 2007, brøt koalisjonen mellom Hamas og Fatah sammen etter kort tid.

Norge anerkjente den gang samlingsregjeringen, men få andre fulgte eksempelet. Frankrike signaliserer nå imidlertid at landet kan være villig til å snakke med Hamas på visse betingelser.

Islamistgruppen Hamas kastet rivalen Fatah ut av Gazastripen etter et blodig oppgjør i 2007. Israel, USA og EU nekter å ha noe med Hamas å gjøre før bevegelsen tar avstand fra voldsbruk, anerkjenner Israel og godtar inngåtte avtaler.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!