Må snu vinden

Ap-leder Thorbjørn Jagland og ordførerkandidat Åse Kleveland har én uke på å snu valgvinden i sin retning. Begge er avhengige av et samarbeid med sentrumspartiene. Får de det, vil Ap få innflytelse både i rikspolitikken og i hovedstaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi må få snudd den politiske konstellasjonen til høsten slik at vi kan ta tak i problemene og gjøre noe med dem, sier Ap-leder Thorbjørn Jagland.

I går så Ap-lederen to lyspunkter. Gode tall på MMIs måling i Dagbladet og et utilslørt frieri fra kulturminister og visestatsminister Anne Enger Lahnstein.

I dag inviterer han og nestleder Jens Stoltenberg partikamerater til samling foran sluttspurten i valgkampen.

Her vil de gjøre den røde tråden i Ap's valgkamp tydelig: Partiets utrettelige satsing på fellesskapsløsningene. Alles rett til fri ferdsel i strandsonen, satsing på den offentlige skole og barnehager, og nå forslag om bygging av 14 haller for idrett og kulturvirksomhet.

Jagland vil gjøre sentrumsregjeringens valg tydelig. Budsjettsamarbeid med Ap betyr en styrking av fellesskapet. Samarbeid med Høyre og Frp betyr en svekkelse.

Nye idrettshaller

På Ekeberg lanserte han og Oslo-ordførerkandidat Åse Kleveland forslag om bygging av 14 haller for idrett, fritid og kultur i de store byene.

Tanken er at disse skal være et møtested for både idrettsungdom og ungdom med andre fritids- og kulturinteresser.

Politisk flertall

Forutsetningen for å få reist slike haller til mellom 25 til 85 millioner kroner, er at det er politisk flertall i de aktuelle byene for den del av finansieringen som faller på kommunen.

Jagland reagerer svært positivt på samarbeidsinvitten kultur- og visestatsminister Anne Enger Lahnstein kom med i Dagbladet i går. Hun mener et samarbeid mellom regjeringen og Ap om statsbudsjettet i høst vil være viktig for å bygge allianser på sikt.

- Det høres veldig positivt ut. Vi må vekk fra en situasjon hvor styringen skjer fra dag til dag. Valgkampen har vist at vi i dag har kunstige politiske allianser. Derfor kommer vi også opp i kunstige problemer og er ikke i stand til å løse utfordringene raskt nok, sier Jagland.