Må sørge alene over morens død

Moren til ni år gamle Mercy Kennedy døde av ebola. Nå frykter naboene at datteren også er smittet.

SØRGER Ni år gamle Mercy Kennedy fra Monrovia i Liberia må sørge alene over moren som nettopp har dødd av ebola. Foto: Jerome Delay / AP Photo / NTB Scanpix
SØRGER Ni år gamle Mercy Kennedy fra Monrovia i Liberia må sørge alene over moren som nettopp har dødd av ebola. Foto: Jerome Delay / AP Photo / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Mercy er ikke alene. Viruset som tok livet av moren hennes har så langt tatt livet til mer enn 3.300 mennesker i Vest-Afrika.

- Vi elsker deg så høyt, roper en mann iført gummihansker fra en trygg avstand, skriver My Fox Chicago.

- Vi ønsker å ta vare på deg. Har du lekt med dine venner her? fortsetter han.

Alle er nå bekymret for om Mercy snart kommer til å vise tegn til smitte, og om hun har vært i kontakt med andre barn som også kan ha blitt smittet.

Ebola smitter ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker som spytt og svette. Moren til Mercy hadde tatt seg av en gravid kvinne som var smittet med ebola-viruset. De trodde kvinnen hadde smerter i forbindelse med graviditeten.

Tilfellet i USA Det er langt fra Dallas i Texas, USA til Monrovia i Liberia, Vest-Afrika. Likevel henger historien om den første ebola-pasienten i USA tett sammen med Mercys. Både pasienten som ligger på sykehuset i Texas og Mercys mor hadde vært i kontakt med den gravide kvinnen.

Den smittede mannen er en liberisk statsborger og myndighetene i hjemlandet sier nå de vil straffeforfølge mannen. Bakgrunnen for dette er at alle som forlater Liberia må krysse av på et skjema, hvor de svarer på om de har slektninger som har blitt rammet av ebola. Mannen skal ha svart nei. Men ifølge Liberias assisterende helseminister Tolbert Nyenswah fraktet han en syk slektning til en klinikk i trillebår, skriver BBC.

Fire i karantene - Tilstanden til pasienten var på morgenen alvorlig, sier Texas Health Presbyterian Hospital Dallas i en uttalelse torsdag.

Helsemyndighetene i Texas opplyser også at fire av mannens nærmeste holdes i karantene. Amerikanske sykehus har flere ganger tidligere behandlet ebola-smittede personer som er blitt fløyet til USA fra Vest-Afrika. Men i disse tilfellene ble diagnosene stilt før de smittede ankom USA.
Mellom 12 og 18 personer i USA har hatt direkte kontakt med mannen, ifølge helsemyndighetene i Texas. Totalt sjekket de 100 personer som kan ha vært i direkte kontakt med den ebola-smittede mannen eller som har møtt noen som har møtt ham. Torsdag kveld opplyste myndighetene at kun en håndfull av de 100 kan ha vært eksponert for ebola.

Trenger leger Liberia er landet som er hardest rammet av ebola-epidemien og behovet for helsearbeidere er enormt stort. I Liberia, med en befolkning på 4,2 millioner, har de bare 51 leger.

Mange internasjonale helsearbeidere har siden mars strømmet til Vest-Afrika for å behandle ebola-syke, også fra Norge.