GROTESK: Da Dyrevernsnemnda gravde i gjødselhaugen til Åsnes-kvinnen, ble de møtt av et grotesk syn. - Hundene var lagt dit etter at snøen kom. De tvil si at hundene hadde dødd i perioden fra snøen kom i november til vi fant dem i april, sier tidligere leder Bente Langhelle i Dyrevernsnemnda. Foto: Dyrevernsnemnda/Arkiv
GROTESK: Da Dyrevernsnemnda gravde i gjødselhaugen til Åsnes-kvinnen, ble de møtt av et grotesk syn. - Hundene var lagt dit etter at snøen kom. De tvil si at hundene hadde dødd i perioden fra snøen kom i november til vi fant dem i april, sier tidligere leder Bente Langhelle i Dyrevernsnemnda. Foto: Dyrevernsnemnda/ArkivVis mer

- Må sørge for at hun ikke får ha hund i Sverige

Vigdis Giltun (Frp) reagerer sterkt på at dyremishandleren, som er fradømt retten til å ha hund i Norge, får ha nye hunder i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En norsk kvinne ble i februar 2010 fradømt retten til å ha hund i Norge for all framtid, etter at myndighetene avdekket grov mishandling og vanskjøtsel av et stort antall hunder på gården hennes i Åsnes kommune øst i Hedmark..

For tre uker siden skrev Dagbladet at kvinnen nå bor på en gård i Jämtland i Sverige, hvor hun stadig får nye valpekull.

Stortingsrepresentant Vigdis Giltun (Frp) reagerer skarpt på at dømte dyremishandlere bare kan flytte utenlands og starte opp med nytt dyrehold.

Skriftlig spørsmål - Jeg kan ikke skjønne at en slik dom ikke skal være rettskraftig på tvers av grensene, når folk bare kan flytte og ta med seg retten til å arbeide eller å motta trygdeytelser, sier Giltun til Dagbladet.

18. januar stilte Frp-politikeren følgende skriftlige spørsmål til justisminister Grete Faremo:

«Det finnes i dag ingen rutiner eller systemer der det utveksles informasjon mellom land om personer som er fradømt retten til dyrehold, og sanksjoner ilagt i et land vil ikke være rettskraftige i andre land. Hva vil statsråden gjøre for at rettskraftsvirkningene av en norsk straffedom, der domfelte fradømmes retten til dyrehold, også skal få virkning i våre naboland eller innenfor EØS-området?»

I sin begrunnelse for spørsmålet, viser Giltun til Dagbladet-artikkelen om den dømte dyremishandleren som sto på trykk 7. januar.

Kastet valp i veggen I artikkelen framkom det at Mattilsynet var på flere inspeksjoner på eiendommen til kvinnen i Åsnes kommune øst i Hedmark. Flere hunder ble funnet ihjelslått, skutt eller kvalt, og flere av de som levde var i så dårlig forfatning at de måtte avlives på stedet.

Under rettssaken innrømmet kvinnen at hun hadde avlivet en valp ved å kaste den i veggen.

- Vi fant 39 døde hunder på eiendommen. Våre veterinærerer antok at de hadde dødd innenfor en periode på tre måneder. Vi fant levende hunder med bittskader, sår, infeksjoner og kraftig ørebetennelse. Fra første inspeksjon i 2008 til avviklingsdagen 15. mai samme år, ble det født 61 valper på gården. 32 av disse døde, uttalte tidligere leder av Dyrevernemnda i Solør, Bente Langhelle, til Dagbladet.

Vigdis Giltun fikk svar fra justisministeren i går. Grete Faremo redegjør for hvorfor norsk lov ikke gjelder i Sverige i slike saker.

«Sverige har ikke meddelt at rettighetstap er en strafferettslig sanksjon som kan fullbyrdes der. En norsk dom som går ut på tap av retten til dyrehold er således ikke en type straff som kan fullbyrdes i Sverige», heter det i svaret fra justisministeren.

- Passivt - Svaret fra Faremo er passivt, og hun tar intet nytt initiativ til å endre loven. Faktisk så redegjør hun bare for hvordan det er i dag, og svarer ikke på spørsmålet mitt, sier Giltun.

Stortingsrepresentanten har nå stilt nytt spørsmål til Grete Faremo, hvor hun ber justisministeren svare på hennes opprinnelige spørsmål.

Giltun, som sitter i Nordisk Råd, har også stilt følgende spørsmål til de nordiske lands regjeringer:

«Hvordan vil de nordiske lands regjeringer sikre at straffedommer, der domfelte er fradømt retten til dyrehold, også får virkning i Norden?»

NYE VALPER: Åsnes-kvinnen, som er dømt for dyremishandling i Norge, hadde disse søte Jack Russel-valpene på gården i Sverige da Dagbladet kom på besøk for tre uker siden. Foto: Gunno Rask
NYE VALPER: Åsnes-kvinnen, som er dømt for dyremishandling i Norge, hadde disse søte Jack Russel-valpene på gården i Sverige da Dagbladet kom på besøk for tre uker siden. Foto: Gunno Rask Vis mer