Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må spise hunder og katter

Hungersnøden herjer i Liberia. En kopp ris koster nå tre ganger mer enn før uroen brøt ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og de er heldige de som kan finne noe å spise i det hele tatt, selv om det kan være kjæledyr det er snakk om.

Kritisk i hovedstaden

Mange i Liberias hovedstad Monrovia har ikke fått tak i noe mat på mange dager. Etter ti dager med kraftige kamper er matlagrene nesten tømt, og det som er igjen koster dyrt. Titusener er drevet på flukt fra hjemmene sine.

- I går fant vi litt frukt, sier lærer Joseph Kamara. Han og kona har sju barn, og bor i et skittent hjørne av et leilighetskompeks fylt opp til randen med flyktninger, 1000 har funnet plass her så langt. De flykter fra kampene mellom styrkene til president Charles Taylor og opprørsgruppene.

- Jeg håper jeg kan få tak i noe maismel i dag. Men det er ingen penger. Jeg skal gå til noen venner og høre om de kan hjelpe, fortsetter Joseph til MSNBC.

Men forholdene er vanskelig også for vennene. For skal man bevege seg i gatene i hovedstaden er man i livsfare. Stadig må man dukke for å unngå å bli skutt på. Hundrevis av sivile er allerede drept i millionbyen.

Stor rismangel

- Ikke alle har råd til å spise hver dag, sier Amaric Nangbe, frivillig i en utenlandsk hjelpeorganisasjon.

- Noen må spise hunder for de er så sultne. Og til og med katter, fortsetter han.

Hundekjøtt er en delikatesse for noen liberianere. Men nå spiser folket det kjøttet de måtte komme over. Fiskeforsyningene fra Atlanteren har stoppet opp, det er vanskelig for fiskerne å drive med arbeidet sitt i kuleregnet.

Mest alvorlig er rismangelen. Bare bak opprørslinjene er det ris nok. Her har de knust porten hvor FN hadde sine matlager.

Nå koster en kopp med ris 60 liberianske dollar. Før var det bare 15. Matprisene er ofte doblet eller tredoblet. Og det er bare småtteri til salgs på markedene.

Buchanan tatt

I går diskuterte utsendinger fra USA, FN og flere vestafrikanske land den lenge bebudede fredsstyrken for Liberia. Under møtet gikk opprørerne til angrep på landets nest største by Buchanan.

Bevegelsen for demokrati i Liberia, som er den minste av Liberias to opprørsgrupper, startet mandag offensiven mot president Charles Taylors styrker i den strategiske byen, og i går kveld vant de kontrollen. Benjamin Yeaten, talsmann for myndighetene, bekrefter overfor AP at byen er falt. Han legger til at myndighetenes styrker fortsetter å oppholde seg i utkanten av byen og at de planlegger motangrep. John Mensah, en fastboende som rapporterer på telefon til nyhetsbyrået forteller at opprørerne nå har total kontroll i byen, og at regjeringsstyrkene har flyktet.

Rådvill president

President Taylor er stengt inne i sitt palass i Monrovia. Opprørene nekter å gi seg før Taylor har forlatt landet.

Taylor er trolig selv klar over at han bokstavelig talt kan være i ferd med å utkjempe sitt siste slag. Om opprørerne kommer til å la ham leve om de får fatt i ham, er høyst tvilsomt.

Det beste han i så fall kan håpe på er å bli utlevert til Nigeria som har lovet ham eksil, eller til FN som vil stille ham for retten for krigsforbrytelser i nabolandet Sierra Leone.

USA har sendt et marinefartøy til kysten av Liberia, men ordren fra Det hvite hus er klar: Ingen amerikanske styrker skal settes i lad før Taylor har flyktet og en våpenhvile er opprettet.

Den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS har i flere uker lovet å sende en fredsbevarende styrke til Nigeria, først og fremst bestående av soldater fra Nigeria.

Også de nøler i påvente av at krigen skal dø ut.

<B>GLADE FOR REGNET:</B> En baby fastbundet på mors rygg er med når mor bruker regnværet til å vaske klær i hovedstatden Monrovia i dag.
<B>SULT:</B> 12-måneder gamle Arthur Sackie veies i en slynge før familiens hans mottar litt ekstra mathjelp. Opprørerne kontrollerer de fleste matvarebutikkene og matforsyningene er i ferd med å bli et økende problem.
HARDE KAMPER:</B> Et medlem av myndighetenes milits under et angrep i Broad Street i Monrovia i dag.