Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må spørre Røkke om å bytte navn

Dersom skolen vil hete til Aker Universitet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I det siste har vært debatt ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) om hvilket navn høgskolen bør få den dagen skolen blir universitet. En av favorittene, som nå er ute på testing hos folket, er Aker Universitet. Det skriver Høgskole-avisa Khrono.

Men å bruke Aker-navnet har vist seg å være upopulært hos Røkke og Aker ASA.

Aker ASA har de siste årene klaget inn over tretti navnesaker til Patentstyret. I nesten alle sakene har Aker fått medhold, noe som har ført til at små bedrifter ofte har vært nødt til å skifte navn. Bedrifter som Aker Eiendom, Aker Bil, Aker Mur og Tre, og Aker Foto har alle blitt pålagt å endre navn etter vurdering hos Patentstyret.

Om Høgskolen i Oslo og Akershus skal hete Aker Universitet kan dermed bli en avgjørelse for Røkke og Aker ASA, og ikke bare for høgskolestyret.

Bransjelike foretak Seksjonssjef i Patentstyret Knut Anders Bostad kan fortelle Dagbladet at Aker ASA har registrert veldig mange varemerker og foretaksnavn innenfor mange forskjellige bransjer, og at det dermed er veldig vanskelig å etablere en ny virksomhet med Aker-navn.

Grunnen til det, er at konsernet med foretaksnavneloven og varemerkeloven i hånd kan nekte andre virksomheter som driver innenfor samme bransje å ha "Aker" i navnet.

- I teorien kan Aker ASA nekte Høgskolen i Oslo og Akershus å kalle seg Aker Universitet, fordi Aker ASA selv har registrert varemerke Aker for  undervisningsvirksomhet. Aker vil dermed kunne få medhold i en eventuell klage på bakgrunn av bransjelikhet, sier Bostad.
Aker er ikke et sted Det har seg sånn at Patentstyret har vurdert det slik at Aker, som fram til 1948 var en egen kommune, ikke lenger er å regne som en geografisk betegnelse, men en historisk geografisk betegnelse. Det gir Aker det rettslige grunnlaget for å benytte navnet som sin merkevare.

- Aker er et godt etablert varemerke og vi er 175 år i år. Vi har enerett til å bruke Aker-navnet. Det sier kommunikasjonsdirektør i Aker ASA Atle Kigen til Dagbladet.

- Hvis Høgskolen i Oslo og Akershus vil kalle seg Aker Universitet håper vi de tar kontakt så vi kan ha en dialog, sier Kigen, som ikke fullstendig avviser navneforslaget.
 
Navnet ennå ikke avgjort Kommunikasjonsdirektør ved Høgskolen i Oslo og Akershus Tore Hansen påpeker at skolen ikke er en kommersiell bedrift, men en offentlig virksomhet. Og hvis staten vil kalle skolen Aker Universitet, så kan den det.

- Vi ønsker en dialog med Aker ASA, og vi tror det er mulig å bli enige. Vi samarbeider allerede med Aker på ingeniørutdanningen vår, sier Hansen.

Videre forklarer han at det har vært en lang navneprosess, og at Aker Universitet er bare et av åtte gjenstående navneforslag. Andre forslag er Storbyuniversitetet i Oslo, Norges profesjonsuniversitet, OsloMet og NOVA.

Hele Norges coronakart