MÅ STÅ SAMLET: - Utenriksministermøtet vil vise at allierte står samlet i kritikken av Russlands brudd på INF-avtalen. Og vi vil vi sende et klart signal om at rustningskontroll og forutsigbarhet er i alles interesse, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MÅ STÅ SAMLET: - Utenriksministermøtet vil vise at allierte står samlet i kritikken av Russlands brudd på INF-avtalen. Og vi vil vi sende et klart signal om at rustningskontroll og forutsigbarhet er i alles interesse, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide før NATO-møtet

- Må stå samlet i fordømmelsen av Russland

Utplassering av atomraketter som kan nå europeiske land, cyberangrep og ny russisk militær aggresjon mot Ukraina forverrer et allerede spent forhold mellom Russland og NATO foran alliansens utenriksministermøte til uka.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sa mandag at Russlands bruk av militærmakt mot Ukraina er alvorlig og en oppskalering av den fra før spente situasjonen i området.

Tysklands regjeringssjef Angela Merkel har snakket med både Russlands president Vladimir Putin og Ukrainas president Petro Porosjenko og bedt partene vise tilbakeholdenhet og innlede dialog.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) understreker Norges støtte til Ukraina.

- Vi er bekymret for situasjonen rundt Kertsjstredet og i Asovhavet, og følger utviklingen tett. Russisk maktbruk mot ukrainske fartøyer er uakseptabel, og vi oppfordrer Russland til å frigi fartøyene med mannskap. Fartøy må sikres fri passasje til ukrainske havner i Asovhavet. Vi oppfordrer begge parter til å vise tilbakeholdenhet og redusere spenningen i området, sier utenriksministeren.

Det var annekteringen av Krim og den russiske aggresjonen mot Øst-Ukraina som var bakgrunnen for at NATO-toppmøtet i Wales i 2014 besluttet en kraftig opprustning mot et «selvhevdende» Russland.

Farlige atomraketter

I et intervju med Dagbladet mandag kom NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg med en advarsel mot Russland mot å fortsette å bryte avtalen som forbyr produksjon og bruk av atomraketter. Han sa at NATOs tålmodighet er i ferd med å renne ut. Russlands brudd på avtalen om atomnedrustning blir et hovedtema på utenriksministermøtet neste uke, ifølge Stoltenberg.

Søreide deler Stoltenbergs bekymring for Russlands brudd på INF-avtalen.

- Avtalen har bidratt til fred og sikkerhet i Europa i over tretti år, og når den nå ser ut til å bryte sammen vil det være negativt for alle, også for Russland. Men en avtale mellom to parter som bare den ene parten etterlever kan ikke opprettholdes i lengden, skriver Eriksen Søreide i en epost til Dagbladet.

Økt spenning

- Er vi i ferd med å se et nytt våpenkappløp og ny atomopprusting?

- Russlands utplassering av bakkebaserte mellomdistansemissiler er negativ av flere grunner. Militært bidrar dette til økt spenning og lavere forutsigbarhet. Rent politisk og diplomatisk ødelegger det for en viktig pilar i den europeiske arkitekturen for rustningskontroll. Vi har en felles interesse i å forhindre et nytt kjernefysisk rustningskappløp. Videreføring av New Start-avtalen mellom USA og Russland er et viktig virkemiddel for å hindre dette.

På spørsmål hva NATO bør svare med, svarer Eriksen Søreide:

- Selv om NATO ikke er part i avtalen blir dette en viktig sak på NATOs utenriksministermøte. For det første vil møtet vise at allierte står samlet i kritikken av Russlands brudd på INF-avtalen. For det andre vil vi sende et klart signal om at rustningskontroll og forutsigbarhet er i alles interesse.

- NATOs strategi overfor Russland etter 2014 har vært avskrekking og dialog. Hvis konflikten nå øker og eskalerer, må man prøve en ny tilnærming?

- Nato må opprettholde balansen mellom troverdig avskrekking og meningsfylt dialog. Dette er også den beste måten å håndtere den nåværende situasjonen på. Norge er en pådriver for at NATO skal ha jevnlig dialog med Russland. USA har over flere år tatt opp de russiske bruddene på INF-avtalen i diplomatiske samtaler, og det er beklagelig at Russland ikke har endret atferd.

- Nato er bremsekloss

- SV-leder Audun Lysbakken deler Jens Stoltenbergs fordømmelse av Russlands bruk av atomraketter. Men Lysbakken mener NATO under Stoltenberg har vært en bremsekloss i arbeidet for atomnedrustning.

- Jeg deler absolutt Stoltenbergs bekymring. Det er all grunn til å kritisere Russland hardt. Det ser ut til at Russland har en strategi som lener seg på atomvåpen i sitt militære apparat. Men hvor er det NATO Stoltenberg leder, i arbeidet for atomnedrustning?

STARTE NEDRUSTNING: SV-leder Audun Lysbakken utfordrer NATO til å gå bort fra å påberope seg rett til førstebruk av atomvåpen. Foto: Hans Arne Vedlog.
STARTE NEDRUSTNING: SV-leder Audun Lysbakken utfordrer NATO til å gå bort fra å påberope seg rett til førstebruk av atomvåpen. Foto: Hans Arne Vedlog. Vis mer

- Stoltenberg sier at han er formet av sin oppvekst med Nei til atomvåpen-arbeidet.

- NATO på feil side

- Nå er det for første gang på mange år bevegelse i arbeidet for reell nedrustning gjennom FNs atomvåpenforbud. Endelig har vi en historisk mulighet og en internasjonal prosess for å forby atomvåpen. NATO har foreløpig vært på feil side og bremsekloss i dette arbeidet, og insisterer på at alliansen må forbli basert på kjernevåpen, sier Lysbakken til Dagbladet.

Han utfordrer både NATO og den norske regjeringen til å støtte den historiske prosessen i FN. Den norske regjeringen har ikke villet støtte FN-traktaten.

- De nedrustningsmekanismene vi har i dag, fungerer ikke. Vi har ikke blitt kvitt ett eneste atomstridshode. NATO bør være den stormaktsblokken som tar det første steget, og Norge burde være det første landet til å signere atomforbudet.

Regjeringen har så langt satt at forbudsprosessen ikke kan føre fram til noe Men sannheten er at dette er det eneste initiativet som gir grunn til håp, sier Lysbakken. sier Lysbakken.

- Ikke effektivt

Til dette svarer utenriksminister Ine Eriksen Søreide:

- NATO-landene deler målet om en verden uten kjernevåpen. Men Forbudstraktaten er ikke et effektivt virkemiddel for videre kjernefysisk nedrustning og ikke-spredning. Kjernevåpenstatene er ikke med, og traktaten vil ikke føre til fjerning av atomstridshoder. Den ville dessuten være i strid med våre NATO-forpliktelser, og ingen av de allierte har valgt å undertegne traktaten.

- Vi ser dessverre at debatten om nedrustning har blitt mer polarisert de senere årene, noe diskusjonen rundt Forbudstraktaten også er et uttrykk for. Kjernefysisk nedrustning er et stegvis og langsiktig arbeid, som best gjøres innenfor rammen av Ikkespredningsavtalen (NPT). Norge har tatt internasjonalt lederskap på verifikasjon av nedrustning, som er det mest konstruktive sporet for internasjonal nedrustning i dag, sier Eriksen Søreide.

- NATO-toppmøte med Russland

TOPPMØTE: Frps Christian Tybring-Gjedde mener NATO bør legge til rette for et toppmøte mellom Russland og USA for å ¨stoppe atomopprustningen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
TOPPMØTE: Frps Christian Tybring-Gjedde mener NATO bør legge til rette for et toppmøte mellom Russland og USA for å ¨stoppe atomopprustningen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

Utenrikspolitisk talsmann i Frp, Christian Tybring-Gjedde, deler også Stoltenbergs uro over Russlands utplassering av atomraketter.

- Jeg tror det handler om at Vladimir Putin vil vise muskler overfor egne innbyggere fordi Russland sliter med økonomien. Men det gjør ikke situasjonen mindre farlig av den grunn. Å tro på en begrenset atomkrig er fatalt. Når Stoltenberg sier at NATOs tålmodighet er i ferd med å renne ut, har han ikke mye å gå på. Jeg mener NATO bør invitere Russland og USA til et toppmøte. Det vil gi Putin legitimitet, og Donald Trump kan framstå som statsmann, sier Tybring-Gjedde.

- Et toppmøte mellom USA og Russland er en bilateral sak mellom de to landene, sier Eriksen Søreide.