Må stå skolerett

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) vil måtte stå skolerett og forklare seg, etter Dagbladets avsløringer av USA og Norges ukjente plan for salg av norske våpen.

KREVER SVAR: Ingrid Liland, nestleder i MDG, vil stille forsvarsministeren til veggs etter Dagbladets avsløringer om norsk våpenhandel. Også Rødt reagerer kraftig. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
KREVER SVAR: Ingrid Liland, nestleder i MDG, vil stille forsvarsministeren til veggs etter Dagbladets avsløringer om norsk våpenhandel. Også Rødt reagerer kraftig. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

- Dette er ekstremt graverende informasjon, og sjokkerer meg.

Det sier Ingrid Liland, nestleder i MDG, til Dagbladet.

Hun har lest Dagbladets avsløringer av en til nå ukjent avtale mellom Norge og USA - som gjelder norskproduserte våpen.

Avsløringene

Avtalen gir USA mulighet til å selge norskproduserte våpen under amerikansk flagg. Dermed kan norske våpen selges til Saudi-Arabia og andre land som er storkunder av USA, men som Norge ikke eksporterer til på grunn av anklager om krigsforbrytelser og brudd på menneskerettighetene.

Selv om Forsvarsdepartementet overfor Dagbladet sier at norsk eksportregelverk skal følges, står det noe annet i en avtale Dagbladet har fått tilgang til:

ETTERTRAKTET: NSM-missilene fra Kongsberg er aktuelle for videresalg av USA. Foto: Kongsberg
ETTERTRAKTET: NSM-missilene fra Kongsberg er aktuelle for videresalg av USA. Foto: Kongsberg Vis mer

I en avtale mellom den norske våpenprodusenten Kongsberg Defence & Aerospace, og deres samarbeidspartner Raytheon i USA, står det at Kongsberg-missiler kan selges av Raytheon etter norsk «og/eller» amerikanskregelverk.

- Det regjeringen nå tilsynelatende ønsker å muliggjøre bryter med våre egne regler for eksport, og bryter med FNs våpenhandelsavtale som vi har ratifisert i 2014. Går regjeringen videre med dette, risikerer vi at Saudi-Arabia bomber sykehus i Jemen med våpen som er laget på norsk jord.

MÅ SVARE: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram må stå skolerett for Stortinget. Foto: Bjørn Langsem
MÅ SVARE: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram må stå skolerett for Stortinget. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

To regjeringer

Dagbladet avslørte at Morten Tiller, materielldirektør i Forsvarsdepartementet, skrev et brev til USA om avtalen i mai 2020.

- Det sier seg selv at det er helt uakseptabelt, og jeg er særlig skuffet over at dette arbeidet har pågått i departementet over to regjeringer, som tyder på at dette har støtte blant den tidligere regjeringen i tillegg til SP og AP, sier Liland.

- Jeg lurer på hva motivasjonen til regjeringen er i denne saken. Er det slik at man er villig til å sende våpen som kan ende opp med å bli brukt til å bombe sivile i Saudi Arabias angrepskrig, bare for å tjene en rask slant? Vi må sørge for at norsk våpeneksport er underlagt strenge retningslinjer som ikke gjør at norske våpen havner i land som begår alvorlige menneskerettighetsbrudd og bedriver angrepskriger, som Saudi-Arabia. Dette gjelder både direkte salg, men må selvfølgelig gjelde indirekte via land vi selger til.

Dagbladet har forelagt kritikken for Forsvarsdepartementet. Departementet viser til tidligere svar, og til svar fra Utenriksdepartementet, skriver kommunikasjonsrådgiver Lars Gjemble.

BOMBET: Slik ser det ut på bakken i Jemen etter et luftangrep fra det Saudi-ledede koalisjonen. Foto: AFP
BOMBET: Slik ser det ut på bakken i Jemen etter et luftangrep fra det Saudi-ledede koalisjonen. Foto: AFP Vis mer

FD har tidligere ikke ønsket å kommentere avtalen mellom Kongsberg og Raytheon.

- Forsvarsdepartementet kommenterer ikke forholdet mellom Raytheon og KDA eller forhold som går på eksport, skrev Birgitte Frisch, spesialrådgiver i kommunikasjonsenheten i Forsvarsdepartementet.

Hun har bekreftet at det er aktuelt med mulig salg av norsk materiell gjennom det amerikanske systemet Foreign Military Sale. Hun sier imidlertid at alt skal skje i tråd med norsk regelverk - men hevder norske eksportregler ikke skal omgås.

- Det er selvfølgelig ikke riktig at Forsvarsdepartementet sammen med USA utarbeider et opplegg for hvordan eksportkontrollregelverket kan omgås. Forsvarsdepartementet har imidlertid utarbeidet en praksis for hvordan sensitiv norskutviklet forsvarsteknologi kan beskyttes.

- Dere bestrider da ikke USA skal kunne selge norsk utstyr som amerikansk, men dere mener dette er i tråd med eksportkontrollregelverket?

- Vi viser til svarene vi har gitt, svarer Frisch - se utfyllende svar lenger ned i saken.

Statssekretær Eivind Vad Petersson i UD uttaler følgende:

- Utenriksdepartementet behandler alle søknader om eksport av forsvarsmateriell. Vi følger et strengt regelverk, skriver Petersson via pressetjenesten.

- På grunn av den strenge og lovpålagte taushetsplikten kan Utenriksdepartementet ikke kommentere konkrete saker om eksport av strategiske varer, tjenester og teknologi, skriver Petersson, som viser til regjeringens stortingsmelding fra 3. juni om eksport av forsvarsmateriell fra Norge i 2021.

Må på banen - fort

Liland mener regjeringen spiller et høyt spill.

- Konsekvensene kan bli store og negative i utlandet, og ikke bare i land som Saudia Arabia og Jemen. Vi vil kreve at Gram redegjør for Stortinget når Stortinget åpner igjen i oktober. Vi kan ikke ha det slik at regjeringen forsøker å lure seg unna Stortingets vedtak, og særlig når konsekvensene kan bli så alvorlige, sier Liland og legger til:

- Denne saken er så alvorlig at Gram egentlig bør komme på banen med en gang og gi beskjed om at dette arbeidet avsluttes umiddelbart.

SKAL SELGE: Raytheon i USA skal selge Kongsberg-våpen som amerikanske. Foto: AP / NTB
SKAL SELGE: Raytheon i USA skal selge Kongsberg-våpen som amerikanske. Foto: AP / NTB Vis mer

Ukraina-paradoks

MDG-nestlederen påpeker det hun mener er et paradoks.

- Det er et paradoks at vi ikke har vært villig til å eksportere NSM-missilene til Ukraina for å la de forsvare seg mot et autoritært diktatur som vil utslette et demokrati, mens vi samtidig er villig til å eksportere det samme missilet til et autoritært diktatur som invaderer andre land.

- Jeg forventer også at Gram redegjør hva motivasjonen for å starte denne prosessen var fra forsvarsdepartementet sin side. Norge tjener store penger på eksport allerede og økonomien vår går godt. Vi skal likevel bygge opp andre næringer for å omstille oss til et grønnere samfunn med flere bein å stå på enn olja. Våpenindustrien bør ikke være den næringen man satser størst på i så måte.

REAGERER: Naja Møretrø og Changemaker. Foto: Privat
REAGERER: Naja Møretrø og Changemaker. Foto: Privat Vis mer

Dilter etter

Reagerer gjør også Rødt-leder Bjørnar Moxnes - og organisasjonen Changemaker. Deres leder Naja Møretrø sier til Dagbladet at UD setter kommersielle interesser foran de etiske prinsippene Stortinget har vedtatt for norsk våpeneksport.

- Denne saken føyer seg inn i rekken av eksempler på at norsk våpeneksport er ute av kontroll, sier Møretrø.

NÆRT HOLD: Disse bildene skal vise Russlands «supervåpen» i strid, ikke langt unna byen Kherson, ifølge den tyske avisa BILD. Vis mer

- Qatar er det landet Norge eksporterte nest mest våpen til i fjor. UD har tidligere fått kraftig kritikk fra Riksrevisjonen for total mangelfulle vurderinger omkring faren for menneskerettighetsbrudd i tilknytning til norsk våpeneksport. Aftenposten har avslørt at Norge fortsatte å selge våpen til Emiratene selv etter at det var klart at det var en risiko for at det kunne blitt brukt i Jemen. Nå må Anniken Huitfeldt ta ansvar og få dette under kontroll, sier Møretrø.

- Når norske våpen nå skal videreselges gjennom USA til det internasjonale markedet etter deres lovverk vil det føre til at norske våpen blir brukt av autoritære regimer som har begått alvorlige krigsforbrytelser. Det er oppsiktsvekkende og ekstremt provoserende at de prinsippene som egentlig gjelder for norsk våpeneksport plutselig skal snikes rundt.

I KYIV: Norge øker støtten til Ukraina med ti milliarder kroner over to år. Pengene skal gå til humanitær bistand, gjennoppbygging av landet, våpen og driftstøtte til myndighetene. VIdeo: Marie Røssland / Dagbladet. Vis mer

Hun slår fast:

- Vi vet at amerikanske våpen er brukt i krigen i Jemen, og når norske våpen nå skal eksporteres via USA etter deres regelverk er det ekstremt stor fare for at Norges våpen vil bli brukt i krigføring i strid med våre prinsipper for våpeneksport. Nå må Norge stå opp for de verdiene og prinsippene vi over lang tid har hatt, ikke bare dilte etter USA for å være deres bestevenn når det går på bekostning av menneskeliv, krigføring og menneskerettigheter.

- Inngående vurdering

Birgitte Frisch i FD har tidligere uttalt dette om saken:

- Målsettingen med dialogen er å etablere et rammeverk som sikrer at norske myndigheter kan stille de samme krav når det gjelder beskyttelse av norsk forsvarsteknologi ved eksport gjennom FMS-ordningen som gjennom vanlige, kommersielle kontrakter fra norsk industri. Dette er en sikringsmekanisme, slik at Forsvarets behov for beskyttelse av norsk teknologi ivaretas også ved FMS-salg, skriver hun i en e-post.

- Praksisen innebærer at bedrifter som ønsker å eksportere forsvarsmateriell først må søke Forsvarsdepartementet om tillatelse til dette. Forsvarsdepartementet foretar deretter, med støtte fra Forsvarsmateriell, en del undersøkelser før vi gir tillatelse/avslag på om materiellet/teknologien kan eksporteres av beskyttelseshensyn. Denne prosessen omtales som Norwegian developed Transfer Assurance Program (N-TAP) og innebærer en inngående vurdering av det enkelte land det søkes om tillatelse av eksport til. Eksportkontrollregelverket og beskyttelseshensynet ivaretar ulike hensyn og betinger selvstendige vurderinger. Forsvarsdepartementet vurderinger handler blant annet om teknologien er beskyttelsesverdig eller ikke. Det må søkes om eksporttillatelse fra UD.

Ronny Lie, kommunikasjonsdirektør i Kongsberg Gruppen, har tidligere kommentert saken på følgende måte:

- Spørsmål om eksport av forsvarsmateriell er et sikkerhets- og myndighetsanliggende som norske myndigheter uttaler seg om. Vi følger det til enhver tid gjeldende eksportregelverket til punkt og prikke. I tett samarbeid med norske myndigheter utvikler vi forsvarssystemer som speiler behovet for å sikre norsk sikkerhet og suverenitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer