VIL FJERNE PRESIDENTEN:  Engasjerte kvinner roper slagord mot Venezuelas president Nicolas Maduro under en demonstrasjon i Caracas i går. Demonstrantene krever et referendum, i et forsøk på å sparke presidenten. Foto: Ariana Cubillos / Ap / Scanpix
VIL FJERNE PRESIDENTEN: Engasjerte kvinner roper slagord mot Venezuelas president Nicolas Maduro under en demonstrasjon i Caracas i går. Demonstrantene krever et referendum, i et forsøk på å sparke presidenten. Foto: Ariana Cubillos / Ap / ScanpixVis mer

Må stå timer i kø for å kjøpe basisvarer og er stadig uten strøm og vann

Venezuela beskrives som en tikkende bombe som kan eksplodere når som helst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke steder i Venezuela har det vært store demonstrasjoner for og imot landets president Nicolas Maduro, etter at han i går erklærte unntakstilstand i landet fordi han ville «bekjempe den utenlandske aggresjonen» (USA, journ.anm), som presidenten mener at er skylda for landets krise-økonomi.

- Vi vil ha et land uten køer og hvor vi kan få tak i medisiner. Vi vil ha endring, sier opposisjonslederen og den tidligere presidentkandidaten Henrique Capriles.

- Tikkende bombe Opposisjonen har nå samlet inn over 1,8 millioner underskrifter for å få gjennomført et referendum om president Maduro bør fortsette - eller ikke. Landets valgstyre har foreløpig ikke verifisert underskriftene, som egentlig skulle vært ferdig allerede.

- Maduro, du er et mareritt og må gå av, ropte en rekke kvinner i Caracas i går.

BBCs Venezuela-korrespondent, Daniel Pardo, beskriver Venezuela som en «tikkende bombe som kan eksplodere når som helst». 

- USA HAR SKYLDA:  Venezuelas president Nicolas Maduro (i midten) var i går med på en trening med landets marine. Han mener det er USAs skyld at Venezuela nå sliter økonomisk. Foto: Reuters / Scanpix
- USA HAR SKYLDA: Venezuelas president Nicolas Maduro (i midten) var i går med på en trening med landets marine. Han mener det er USAs skyld at Venezuela nå sliter økonomisk. Foto: Reuters / Scanpix Vis mer

En annen opposisjonsleder, Mariosol Dos Santos, sier at det vil bli en «sosial eksplosjon» i landet om ikke det snart blir iverksatt et referendum for å se om folket ønsker dagens president Mudoro.

Mangler mat og medisiner Venezuela pleide å være et av landene i Sør-Amerika som var mest utviklet, og hvor folk hadde relativt god kjøpekraft. Men de siste tre årene har økonomien blitt stadig verre. Nå merkes den økonomiske krisa av alle innbygger i landet. Hver uke må folk stå timesvis i kø for å skaffe seg helt elementære varer, i tillegg til at de opplever nærmest daglige strøm- og vannkutt.

Nå har mange av innbyggerne fått nok, og krever endring. Fredag innførte president Maduro unntakstilstand i landet, som førte til at mange gikk ut og demonstrerte mot ham i går. 

Venezuela har verdens største oljereserver, men økonomien har blitt svært hardt rammet på grunn av de fallende oljeprisene. Økonomien falt med 5,7 prosent i fjor, i tillegg til at inflasjonsraten antas å bli svimlende 180 prosent.

- USA har skylda Det er alvorlig mangel på mat, medisiner og andre basis-varer. President Maduro mener det er USA som har skylda for at landet har for lite varer, og mener USA fører en økonomisk krig mot hans regjering.

Maduros støttespillere har også bedt folk om å demonstrere - for å vise sin støtte til Maduro, som i dag vil komme med enda flere tiltak for å få bukt med den stadig forverrede økonomien i landet: Matmangel, stigende priser, opprør og tyveri preger nå landet, ifølge Al Jazeera.

VIL HA REFERENDUM:  Et stort antall mennesker var ute i gatene for å vise sin motstand mot president Nicolas Maduro og hans folk i går. Foto: Miguel Gutierrez / Epa / Scanpix
VIL HA REFERENDUM: Et stort antall mennesker var ute i gatene for å vise sin motstand mot president Nicolas Maduro og hans folk i går. Foto: Miguel Gutierrez / Epa / Scanpix Vis mer

- Myndighetenes støttespillere, derimot, legger skylda for den enorme krisa på utenlandske makter. De ser også på opposisjonen som «rike mennesker» som prøver å utnytte den elendige økonomiske situasjonen til egen fordel, sier John Holman, Al Jazeeras mann i Caracas. 

Maduro anklager USA for å drive en «økonomisk krig» mot oljeavhengige Venezuala. USA og Venezuela har hatt et anstrengt forhold siden Maduros forløper og mentor, den mer kjente Hugo Chavez, kom til makta i 1999.

- DU ER ET MARERITT:  En kvinne holder opp en plakat der det står at Maduro må gå.... du er et mareritt!, under en demonstrasjon i Caracas i går. Foto: Ariana Cubillos / Ap / Scanpix
- DU ER ET MARERITT: En kvinne holder opp en plakat der det står at Maduro må gå.... du er et mareritt!, under en demonstrasjon i Caracas i går. Foto: Ariana Cubillos / Ap / Scanpix Vis mer