Må stemme på «pyroman»

PARIS (Dagbladet): Olivier Besancenot (27) - en trotskistisk postmann i Neuilly utenfor Paris - må i morgen tvinge seg til å stemme på Jacques Chirac, akkurat som millioner av andre franskmenn. De føler at de har valget mellom pest og kolera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi oppfordrer uten nøling til å stemme mot Le Pen i morgen, men også uten tvetydighet. Chirac er ingen ordentlig demning mot fascismen, han som har vært en pyroman i årevis. Han blir ikke brannmann over natta. Vi foreslår at alle vasker henda og organiserer en tredje, sosial valgomgang ved å gå massivt ut i gatene ved Bastilleplassen i morgen kveld, sier Besancenot.

Han var trotskistpartiet LCRs presidentkandidat i første valgomgang, og oppnådde fire prosent av stemmene, eller 1,2 millioner velgere. Et meget godt resultat for en fullstendig ukjent person fra et så ekstremt parti.

Folk likte denne tiltalende postmannen som snakket sånn at alle kunne forstå ham.

Allerede 21. april, etter at høyreekstremisten Jean-Marie Le Pen hadde skapt et politisk jordskjelv, oppfordret Besancenot til å stemme på Chirac, i motsetning til sin trotskistiske kollega Arlette Laguiller, som ber sine seks prosent velgere stemme blankt.

Fiende

- Le Pen er en diktatorspire, og i motsetning til det han sier, de unges og lønnstakernes fiende, sier Besancenot.

Besancenot mener at han likevel vil stemme mot høyre og mot arbeidsgiverne, så alle samlet kan kjempe mot arbeidsledighet, ulikhet og dårlige kår. Men på stemmeseddelen står det altså likevel Chirac.

For Besancenot, som for millioner av franskmenn, koster det mye å stemme på Chirac. Mange vil gå og stemme med klype på nesa eller gummihansker, men da risikerer de at stemmene ikke blir talt. Grunnloven forbyr nemlig å gi tegn i valglokalet om hva man har stemt, og dette ville være som å bære ei T-skjorte med bilde av Chirac.

Andre, som statsminister Lionel Jospin, har gitt en annen person fullmakt til å stemme for dem, for å slippe å stemme på Chirac selv.

Chirac går mot et klart valgskred. Den siste meningsmålingen i går ga ham 75 til 82 prosent av stemmene, mens Le Pen fikk 18 til 25. Duellen opptar hele 87 prosent av de spurte. Denne fornyede interessen for politikk har også kommet til uttrykk gjennom de mange demonstrasjonene.

- Det er klart jeg skal stemme på Chirac. Han er absolutt ikke mitt ideal, men Le Pen er fascist. Er det noen grunn til å nøle? mener Mathilde (19), med et «nei» malt i panna 1. mai.

Men Chirac må være forsiktig med å tolke resultatet.

Millioner av franskmenn stemmer først og fremst mot Le Pen.

Selv om Chirac trolig vil få det høyeste antall stemmer i Den femte republikkens historie, mer enn sitt store forbilde Charles de Gaulle noensinne oppnådde, er det ikke noe «carte blanche».

Tvert om: Det lyder som en advarsel.

I går trykte Le Monde et intervju med algerieren Mohammed Cherif, som 12 år gammel var vitne til hvordan Le Pen torturerte i hjel hans far i 1957.

- Jeg har ingen ting å skjule. Jeg torturerte fordi jeg måtte, innrømmet Le Pen i 1962.

Skandaler

I en annen artikkel minnet avisa om hvor mange skandaler Chirac er blandet inn i.

«Det annonserte gjenvalget av Chirac utsetter like mye hans møte med dommerne», skriver Le Monde.

Le Pen kalte igjen Chirac for en superkjeltring på sitt siste valgmøte i Marseille torsdag. Chirac anklaget på sin side det ekstreme høyre for forræderi.

Alt tyder på at Chirac blir gjenvalgt med en oppslutning som om han var «dronningen av England», sier sosialisten Dominique Strauss-Kahn. Selv ønsker ikke Chirac en for stor brakseier.

Den vet han at han i stor grad skylder venstresida, og han vil ikke stå i gjeld til noen.

SVIR Å STEMME: Det koster trotskisten Olivier Besancenot å stemme på Jacques Chirac i morgen., men han nøler ikke, for å stanse Le Pen. Etterpå vil han vaske henda og demonstrere mot Chirac.