JULEHUS: Julehuset bidrar til julesteming for store og små. Nå må eierne legge ned det tradisjonsrike Julehuset. Bildet er fra julen i fjor. Foto: Lina Livsdatter / Nordlys
JULEHUS: Julehuset bidrar til julesteming for store og små. Nå må eierne legge ned det tradisjonsrike Julehuset. Bildet er fra julen i fjor. Foto: Lina Livsdatter / NordlysVis mer

Må stenge julehus grunnet sint nabo

- Vi har mistet gløden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tromsøværinger får ikke gjennomført sitt arrangement ved Julehuset i Tromsø i år. Det har vært et populært sted i mange år for barn og voksne. Nå tvinges eierne av huset å legge ned denne tradisjonen på grunn av en sint nabo.

- Detter er helt rått og vi har mistet helt gløden, sier eieren av Julehuset, Bjørn Jarse Sørensen til Nordlys.

Han har publisert et innlegg på Julehuset sin facebookside:

«Julehuset i Tromsø legges ned. Årsaken er en nabo som ikke kan godta lysene og alle menneskene som kommer og ser på. Vi har prøvd å tilpasse oss dem, med lavere styrke på lys, bedre merking nede ved hovedvei. Lysene mindre på. Skifte ut blinkende lys, med faste lys. Dette holdt ikke for dem. De har også kommet med trusler om stengning av vei slik at vi ikke kan kjøre til våres eiendom hvis vi fortsatt pynter til jul. De samme trusler gjelder hvis dette kommer i media.

Alt har vi fått skriftlig fra advokaten til naboen. Våres juleglede er nå borte og våres måte og spre juleglede vil nå forsvinne. Så skal du pynte ute til jul, skaff deg en advokat først. Tusen takk for oss, og takk for all den positive tilbake melding vi har fått.»

Åpne kort Etter fjordårets aktiviteter fikk Sørensen med seg at naboen ikke var glad for denne tradisjonen.

Sørensen sier han har spilt med åpne kort overfor naboen, og sendte et enslig ark der han tilbød å tilrettelegge i år med mindre belysning rettet mot naboens hus, og korte ned på tiden hvor lysene står på og bidra med bedre skilting med tanke på trafikken.

Da mottok Sørensen 24 tettskrevne sider fra naboens advokat tilbake.

- I korte trekk sier naboen at de ikke er interessert i å bli enig om noe, sier han til Nordlys.

Trist - Vi har pyntet til jul i mange år og gledet mange tromsøværinger med dette, sier Sørensen.

I brevet han mottok fra naboens advokat står det at hvis ikke Sørensen slutter med Julehuset, kommer de til å stenge veien inn til huset. Dette kan de gjøre på grunn av at naboen eier veien.

- I tillegg skriver de at hvis vi går til media med dette vil de også stanse tilgangen til vårt eget hus, sier Sørensen.

Nordlys presiserer at Sørensen ikke har tatt kontakt med dem, det er Nordlys som har kontaktet Sørensen.

- De skriver også at vi er en bedrift. Dette er feil, det er en hobby jeg har hatt i 15 år. Vi har aldri tatt betalt for å slippe inn noen for å se, sier han og legger til at han nå ikke orker mer.

- Det er leit og trist at det ender slik, sier Sørensen.

Sørensen gjengir enkelte utdrag avbrevet for Nordlys. I brevet heter det blant annet

Stor aktivitet Naboen er mest berørt over den økende trafikken i juletiden og har engasjert advokat Bjørn Jakobsen i saken.

-  Vi har gitt uttrykk i brevs form for hvordan vi ser på saken og anmodet om å redusere tiltakene sånn at det ikke blir så mye trafikk i ankomsten til huset. I fjor var det en enorm trafikk der oppe. På ei helg så skal det ha vært mellom 1000 og 1500 personer innom huset. Det er mye, sier Jakobsen til Nordlys.

Advokaten sier at hans klient mener at Sørensen pynter ikke for å gjøre det fint for seg selv, men for å trekke til seg oppmerksomhet. Onsdag i forrige uke sendte advokaten brev til Sørensen, og advokaten har ikke mottatt svarbrev ennå.

- Dette er en sak som forhåpentligvis kan løses i minnelighet, sier Jakobsen.