- Må stenge og dra hjem til Palestina i juni

Halvparten av de ansatte ved palestinernes representasjonskontor i Oslo har allerede sagt opp. «Ambassadør» Yassir Al-Najjar har tatt opp private lån for å holde hjulene i gang et par uker til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den kaotiske rekken av hendelser i kjølvannet av valget i de palestinske områdene har lammet mye av det diplomatiske apparatet i utlandet økonomisk.

- Jeg vil gjerne vite hva som skjer nå, sier Al-Najjar til Dagbladet.no.

Han er svært frustrert over situasjonen, som han mener har oppstått i skyggen av debatten rundt de direkte pengeoverføringene til Hamas. De palestinske myndighetenes diplomatiske representasjon i Norge er et PLO-kontor som ikke er underlagt det ferske regjeringsapparatet.

De ser seg selv som en kanal til utlandet for hele det palestinske folket, uavhengig av palestinsk «innenrikspolitikk».

Den økonomiske situasjonen er ifølge Al-Najjar tilsvarende ved mange av de 88 palestinske «ambassadene» i verden.  Årsaken er en kombinasjon av store forsinkelser i vestlig pengestøtte, skattepenger som fryses på israelsk side og det medfølgende kaoset i offentlig sektor i de palestinske områdene.

Er i minus allerede

Nå har Al-Najjar ikke en krone igjen til å utøve konsulatvirksomhet eller diplomati knyttet til fredsarbeid og bilaterale forhold i Norge.

- Vi har ikke penger til en eneste medarbeider, leie av lokaler, telefonregninger, internettilgang, bensin til bilene våre, forsikringer eller andre faste utgifter. Hvordan skal vi klare å drive et kontor?, spør diplomaten.

GIR SNART OPP: Yassir Al-Najjar, som leder de palestinske myndighetenes diplomatiske representasjon i Norge, har for lengst gått tom for penger til å drive kontoret i Oslo. Foto: SCANPIX
GIR SNART OPP: Yassir Al-Najjar, som leder de palestinske myndighetenes diplomatiske representasjon i Norge, har for lengst gått tom for penger til å drive kontoret i Oslo. Foto: SCANPIX Vis mer

Det er nå tre personer som forsøker å drive «ambassaden». De har ifølge Al-Najjar ikke fått lønn de siste tre månedene og har heller ikke utsikter til noen betaling i nær framtid. Tre andre sa opp sine stillinger i mars.

- Personlig får jeg heller ingen lønn lenger fra palestinske myndigheter. Jeg har sprengt kredittgrensen på alle kortene mine, og har lånt en del penger av venner. Nå har jeg måttet ta opp personlige lån i min palestinske bank, forteller Al-Najjar.

Men snart må han gi opp en krampeaktig opprettholdelse av offisiell palestinsk tilstedeværelse i Norge. Rundt 1,5 millioner kroner til nødvendig drift har latt vente på seg for lenge.

- Fire ubetalte ansatte, inkludert meg, blir værende til siste slutt, men det tar maksimalt tre til fire uker. Da må jeg bare låse døra her og dra hjem, konstaterer representanten, som mener kontoret har hatt en hundre prosent gjennomsiktig økonomi og lett kontrollerbare regnskaper.

- Vi er ikke Hamas

- Dette har ikke noe med Hamas å gjøre, og alle bevilgninger går direkte til driften i Norge, understreker Al-Najjar.

Han påpeker at representasjonskontoret i sine daglige oppgaver også har en viktig rolle knyttet til norsk sikkerhet.

- Vi blir konsultert i saker rundt klargjøring av identiteten til mennesker som kommer til Norge og hevder de er palestinere. Har norske myndigheter tenkt på hva det betyr om denne kontrollfunksjonen faller bort?

- Må stenge og dra hjem til Palestina i juni

- Palestinsk anliggende

I periodene 1994-1997 og 2001-2003 har UD overført totalt fem millioner kroner direkte til driften av representasjonskontoret i Oslo, får Dagbladet.no opplyst av UD, som bekrefter at palestinerne har levert «ryddige og greie regnskaper» for bruken av pengene.

- Vi har støttet representasjonen før, og vi kommer til å gjøre det igjen. Det har vi også sagt til PLO, og vi er glad for å kunne bidra, konstaterer statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet til Dagbladet.no

Men som ledd i UDs ønske om å bidra til langsiktig institusjonsbygging i de palestinske områdene vil ikke Norge lenger foreta direkte transaksjoner til kontoret. Det betraktes som «foreldet forvaltningskultur».

- Norske myndigheter har nylig forpliktet seg til å stille sju millioner kroner til rådighet i den såkalte Abbas-pakken, som skal bidra til å finansiere palestinernes diplomatiske tjenester. Her har vi også anført at det som er nødvendig for å drive Oslo-kontoret skal brukes til det formålet, opplyser Jørn Gjeldstad ved UDs Midtøsten-seksjon.

Andre land forventes å plusse på de sju millionene. Gjeldstad forklarer at UD nå betrakter økonomien til Al-Najjars kontor som et rent palestinsk anliggende. Norge venter på et avtaleutkast med «Abbas-pakken» som de kan signere.

- Vi er oppmerksomme på den vanskelige situasjonen ved Oslo-kontoret, og har minnet president Abbas\' medarbeidere om at denne avtalen må på plass snart. Etter det blir det deres oppgave å kanalisere pengene til den enkelte diplomatiske stasjon, sier Gjeldstad.

Al-Najjar frykter at pengene kommer for sent.

- Jeg forventer at Norge og alle andre land nå hjelper om de vil opprettholde våre funksjoner. Vi respekterer årsakene til at UD må ta noen forbehold, men dette er virkeligheten: Vi har ikke driftsmidler, og myndighetene i Palestina må prioritere de 165 000 ulønnede offentlige ansatte der hjemme foran ambassadevirksomhet utenlands, sier palestineren til Dagbladet.no.

Han bedyrer at tre-fire uker er det absolutte maksimum av tid som står igjen før kontoret legges ned. 

Etter å ha vært i kontakt med sine folk i Palestina tok UD  i kveld igjen kontakt med Dagbladet.no, med beskjed om at det omtalte avtaleutkastet er ventet om «bare et par dager».

<B>HAR NOK Å STRI MED:</B> Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas må håndtere indre uroligheter samtidig som det diplomatiske apparatet utenlands helst skal oppretholdes.