Må stenge skolen

LILLESAND (Dagbladet): I går fikk lærere og elever ved Borkedalen skole i Lillesand muntlig permitteringsvarsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skolen må spare ytterligere 246000 kroner i år, bestemte lokalpolitikerne. Eneste mulighet er å stenge skolen, mener rektor og foreldre. Dermed starter barneskolen sommerferien halvannen uke før planen.

I går orienterte rektor Ole Tobias Knudsen sine overordnede, de ansatte ved skolen og Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU). De siste ni arbeidsdagene før sommerferien holder skolen stengt.

- Foreløpig har de ansatte fått muntlig permitteringsvarsel. Det skriftlige er under utforming, sier rektor.

På orienteringsmøtet for de ansatte fikk rektor forståelse og støtte for det uvanlige utspillet. De tillitsvalgte har ikke diskutert saken ennå, og vegrer seg for å kommentere.

Tomt

- Vi har ikke mer å gå på. Når vi nå i mai ble pålagt å spare nesten en kvart million til, var det ikke mer å hente, sier Knudsen.

- Må lærerne stille seg opp på gata og bomme kritt?

- Vi er nesten på det nivået, ja, bekrefter rektor.

Knudsen ber om å bli trodd på at han ikke krisemaksimerer.

- Jeg prøver å finne den løsningen som gjør minst mulig skade på en kreativ måte. Det er bedre å permittere nå enn å pine ut enda mer av åletrange budsjettrammer til høsten, sier Ole Tobias Knudsen.

Det største skjæret i sjøen rektor ser, er opplæringsloven som krever at elevene får undervisning i 38 uker. Likevel mener han at når situasjonen er så ekstraordinær som nå, kan loven fravikes til beste for barna.

For det vil være bedre å få litt kortere skoleår i vår enn å leve i full krise hele neste høst.

Lite begeistret

Leder i FAU, Line Kristiansen (27), slår fast at foreldrene er svært lite begeistret for at elevene blir permittert.

- Men vi ser at det er det beste alternativet. Det var ingen stor diskusjon. Skolens budsjett var skåret til beinet fra før. Alternativet var å kutte delingsklasser til høsten i for eksempel forming, samt at det ville bli veldig vanskelig å få til ekstraundervisning for dem som trenger det, sier Kristiansen.

Foreldrene vil ikke høre snakk om at Norge er et rikt land. Men politikerne på Stortinget og andre steder synes kanskje ikke at barna er så viktige, mener FAU-lederen.

- Det er ille når lærerne må ta det kommunen må spare ut av egne lommer. Politikerne må bevilge det skolen koster. Barna er jo framtida, sier Line Kristiansen.

Datteren Sunniva (8) har slett ikke samme forhold som mor hadde da hun gikk på samme skole.

- Vi fikk egne fargestifter, og sydde klær i tekstilformingen. I dag har de tre- fire planker på deling for hele skolen, og i husstelltimene tegner de pannekaker. Heldigvis fikk skolen papir av industribedriften Norton, fordi den skiftet navn til St. Gobain og ikke kunne bruke det gamle, sier Line Kristiansen galgenhumoristisk.

<B>FATTIGSKOLEN:</B> Line Kristiansen, leder i Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU), liker dårlig at rektor Ole Tobias Knudsen ved Borkedalen skole i Lillesand permitterer elever og lærere.