- Må stoppe kaos-kampanjen

Representantenes hus stemte mandag med overveldende flertall for å overkjøre president Donald Trumps veto mot forsvarsbudsjettet.

VETO: Donald Trump la ned veto med forsvarsbudsjettet, men representantenes hus stemte mot presidenten. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kort tid etter at Representantenes hus sa seg enige med president Donald Trump om å øke engangsstøtten i corona-krisepakka fra 600 dollar til 2000 dollar, kom nok en nyhet fra Huset.

Blant annet The Washington Post og Reuters meldte at Huset stemte for å overkjøre president Trumps veto mot forsvarsbudsjettet.

Påtroppende president i USA Joe Biden gikk hardt ut mot Trump-administrasjonen under en pressekonferanse. Vis mer

- Uforsvarlig

Stemmetallene var 322 mot 87. Det betyr at rundt halvparten av republikanerne valgte å stemme mot Trump og slutte seg til demokratene i avstemningen.

CNN omtaler dette som et knusende slag for Trump.

Nancy Pelosi, leder for demokratene i Huset, omtaler Trumps veto som «uforsvarlig» og et «farlig forsøk på å sabotere».

TOPP-DEMOKRATER: Nancy Pelosi avbildet med demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer. Foto: AP / NTB
TOPP-DEMOKRATER: Nancy Pelosi avbildet med demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer. Foto: AP / NTB Vis mer

- Presidenten må stoppe kaos-kampanjen og slutte å bruke sine siste øyeblikk i kontoret til å hindre tverrpolitiske tiltak for å beskytte vårt forsvar og vår sikkerhet, sier Pelosi i en uttalelse.

Joe Biden tar over presidentskapet i januar neste år.

La ned veto

Trump la lille julaften ned veto mot forsvarsbudsjettet selv om det var vedtatt med stort flertall i både Representantenes hus og Senatet. For at hans nei skal kunne settes til side, trengs det to tredels flertall i begge forsamlingene.

Senatets avstemning skal etter planen holdes seinere denne uka. Hvis Senatet kommer fram til samme resultat, vil dette bli første gang Kongressen overstyrer et veto fra Trump, melder nyhetsbyrået AP.

Forsvarsbudsjettet er på 740,5 milliarder dollar, noe som tilsvarer cirka 6 500 milliarder kroner.

Årsaken til at Trump la ned veto er flere. Han er misfornøyd med at budsjettet ikke innebærer fjerning av en lov som gir sosiale medier som Facebook og Twitter rettslig beskyttelse. Han er også sterkt imot at ti militærbaser skal kunne skifte navn ettersom de er oppkalt etter omdiskuterte sørstatsgeneraler.

- Huset og presidenten er enige

Som nevnt fikk Trump derimot støtte når det kommer til krisepakka. Representantenes hus stemte for å øke en engangsutbetaling i corona-krisepakka til 2000 dollar.

Stemmetallene var 275 mot 134 etter at en rekke republikanere valgte å støtte det demokratiske forslaget.

Krisepakken inkludert i første omgang en engangsutbetaling på 600 dollar til millioner av amerikanere, noe Trump mente var altfor lavt. Han ønsket en utbetaling på 2000 dollar.

Nå går forslaget videre til Senatet, hvor republikanerne har flertall. Det er usikkert om det blir vedtatt.

Demokrater og republikanere i Kongressen har forhandlet om denne krisepakka i månedsvis. USAs president vært svært lite involvert i forhandlingene. Like før jul ble partene i Kongressen endelige enige om pakka på 900 milliarder dollar. Så satte presidenten seg på bakbeina.

Likevel signerte Trump krisepakka motvillig søndag, men ville fortsette å jobbe for den økte engangsstøtten.

- Huset og presidenten er enige. Vi må levere sjekker på 2000 dollar til amerikanske familier som sliter denne høytiden, skrev demokratenes leder i Huset, Nancy Pelosi, på Twitter, og oppfordrer Senatet til å gjøre det samme.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer