Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Må stoppe kjeften på presidenten

Natt til mandag møtte Joe Biden og Bernie Sanders hverandre til debatt der coronaviruset ble hovedtema.

I DEBATT: Natt til mandag møttes Bernie Sanders og Joe Biden i debatt. Da lovet sistnevnte at hans administrasjon skal representere mangfoldet i folket. Video: CNN Vis mer

- Det første vi må gjøre, uavhengig av om jeg er president eller ikke, er å stoppe kjeften på den presidenten vi har nå. Han undergraver legene og forskerne som forsøker å hjelpe det amerikanske folk. Det er uakseptabelt at han slenger rundt seg med usann informasjon som forvirrer det amerikanske folk.

Slik åpnet Bernie Sanders under nattas debatt, da han ble bedt om å svare på hva han ville gjort for å svare på coronakrisa. Dermed understreket han det som har vært demokratenes budskap de siste ukene:

At president Donald Trump har tonet ned hvor alvorlig epidemien er. Så langt er 3499 personer bekreftet smittet i USA, mens 63 personer har mistet livet. Det er sannsynlig at tallet på smittede er langt høyere, ettersom det er mange som ikke har fått testet seg.

Droppet håndtrykket

Det var coronakrisa som var hovedtema den første timen av debatten. Selve debatten i seg selv var flyttet fra Arizona til CNNs studio i Washington, og ble avholdt uten publikum til stede i salen.

De to presidentkandidatene droppet også håndtrykket da de kom inn i studio, og dunket i stedet borti hverandre med albuen.

Selv om de to presidentkandidatene ga til kjenne uenighet underveis i debatten var det også noe de var enige om: Begge to ville brukt militæret for å takle coronakrisa.

- Jeg ville brukt alle verktøy som virker fornuftige. Og hvis det er å bruke Nasjonalgarden - noe jeg tror de gjør i New York allerede - så er det noe som må bli gjort. Det er åpenbart, som visepresidenten (Biden, journ.anm.) indikerte, en nasjonal krise, sa Sanders, som akkurat her fikk støtte av sin motkandidat.

KRANGLER: En video viser hvordan presidentkandidat Jo Biden havnet i munnhuggeri med en arbeider. Video: AP Vis mer

- Jeg ville kalt ut militæret. Nå. Det er en nasjonal krise, så jeg ville brukt militæret, sa Biden.

Helsespørsmål

De to kandidatenes helse ble også et tema, da de begge er i det som defineres som risikogruppa for coronaviruset. Joe Biden er 77 år, og Bernie Sanders er 78.

Begge fikk spørsmål om hvordan de forholder seg til det, og forklarte om håndhygiene og at de fleste i valgapparatet deres jobbet hjemmefra.

Likevel kom det som kan anses som et lite stikk fra Joe Biden til Bernie Sanders.

- Heldigvis har jeg ingen av disse underliggende sykdommene du snakker om, sa Biden.

Hans motkandidat Sanders hadde som kjent et hjerteinfarkt i høst, noe som også anses som å øke risikoen ved coronasmitte.

Vil velge kvinne

Joe Biden annonserte, eller retter sagt lovet, også under nattas debatt at han kommer til velge en kvinnelig visepresidentkandidat.

- Det er mange kvinner som er kvalifiserte til å bli president i morgen, og jeg vil velge en kvinne til å bli min visepresident, sa Biden.

- Så du forplikter deg her i kveld til å velge en kvinne som din visepresident? spurte CNNs Dana Bash.

- Ja.

Debattlederen fulgte så opp med å spørre Sanders om også han kom til å velge en kvinne som sin visepresident.

- Etter all sannsynlighet så vil jeg det. Det handler ikke bare om at det er en kvinne, men det handler om at det er en progressiv kvinne. Og det finnes progressive kvinner der ute.

CORONAVIRUSET: Trump har vært i nærkontakt med flere som i ettertid har testet positivt for viruset, deriblant Fabio Wajngarten, kommunikasjonssjefen til Brasils president, Jair Bolsonaro. Video: CNN Vis mer

- Enige om prinsipper

Under debatten var Sanders opptatt av å vise hvor politikken hans skiller seg fra politikken til Biden, og angrep flere ganger Biden for ting han hadde stemt for eller mot i Senatet.

Biden på sin side var mer opptatt av å minimere de to kandidatenes uenighet i saker som helsepolitikk, studentgjeld, utdanning og klimaforandringene.

- Vi er uenig om detaljene for hvordan vi skal få det til, men vi er ikke uenige om prinsippene. Vi er fundamentalt uenig med denne presidenten om alt, sa Biden, og la til.

- Dersom Bernie vinner nominasjonen så vil jeg ikke bare støtte ham, jeg vil driver valgkamp for ham. Dette er mye større enn om jeg eller Bernie blir presidentkandidaten. Den eksistensielle trusselen mot USA er Donald Trump.

Sanders repliserte at han vil slå Trump, og kommer til å støtte Biden om han blir kandidaten, men at detaljene som skiller dem utgjør en forskjell.

Trump selv så tydeligvis debatten, men var ikke spesielt imponert.

«Jeg må si at det var en VELDIG kjedelig debatt», var presidentens dom.

Hele Norges coronakart