Fikk millioner fra Muslim World League:

Må svare etter Saudi-avsløringer

Høyre kaller Aamir J. Sheikh inn på teppet etter Dagbladets avsløringer om den profilerte politikerens kontakt med organisasjonen Muslim World League og Saudi-Arabias ambassade.

KALLES INN PÅ TEPPET: Genève, Dialogue for peace-møte med Aamir Javed Sheikh, Kjell Magne Bondevik og Mohammed bin Abdul Karim Al-Issa. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KALLES INN PÅ TEPPET: Genève, Dialogue for peace-møte med Aamir Javed Sheikh, Kjell Magne Bondevik og Mohammed bin Abdul Karim Al-Issa. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
moske grafikk pengesedler

Skjult støtte fra autoritære stater

Les alle sakene her

Dagbladet får nå bekreftet at Aamir J. Sheikh kalles inn på teppet i Høyre.

Han vil få spørsmål om det som har kommet fram i en rekke artikler i Dagbladet, om hans kontakt med Muslim World League og Saudi-Arabias ambassade i Oslo.

Sheikh er i dag leder av Stovner Høyre, og har vært en profilert politiker i en årrekke. Blant annet har han ledet 17. maikomiteen i Oslo. Sheikhs advokat John Christian Elden skriver i en e-post til Dagbladet:

- Høyres generalsekretær har bedt om et møte. Hensikten med møtet vil ifølge innkallelsen være å «få litt mer informasjon og å ha dialog omkring de temaene som er berørt i artiklene».

Han legger til:

- Sheikh vil med glede informere Høyre og diskutere Dagbladets artikler.

Som Dagbladet skrev tirsdag skal tidligere Krf-statsminister Kjell Magne Bondevik og Høyre-politiker Aamir Javed Sheikh ha mottatt i alt 12,8 millioner kroner fra Muslim World League i 2020 og 2021.

FIKK PENGER: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og senteret han etablerte skal ha fått millioner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh. Her forklarer vi saken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Tydelige retningslinjer

Generalsekretær Tom Erlend Skaug i Høyre skriver i en e-post til Dagbladet:

- Vi uttaler oss prinsipielt ikke om enkeltsaker. På generell basis kan jeg imidlertid si at Høyre har tydelige etiske retningslinjer, som er godt forankret i organisasjonen.

Han fortsetter:

- Mistanke om brudd på disse følges opp internt. Høyres etiske retningslinjer finner du her. I dem står det også hvilke reaksjonsmuligheter som finnes dersom det konstateres brudd på våre etiske retningslinjer: https://hoyre.no/partiet/om-hoyre/lover-og-etiske-retningslinjer/

Avsløringene

Organisasjonen Muslim World League knyttes av eksperter tett til Saudi-Arabias autoritære regime.

Pengene er overført via Sheiks stiftelse Dialog for fred. 1,4 millioner gikk videre til Bondevik personlig, mens 5,4 millioner ble kanalisert til hans organisasjon Oslosenteret.

Dagbladet har også avslørt at Bondevik og Sheikh har skaffet kontakt mellom MWLs leder og totalt fire statsråder - deriblant Sheikhs partifeller Erna Solberg, Tina Bru og Bent Høie, og at han har startet virksomhet sammen med kona til en saudiarabisk diplomat.

MWLs leder ble også tildelt en prestisjefylt pris av Sheikhs stiftelse 14. augustkomiteen, etter at MWLs leder hadde betalt Sheikh penger.

Selv om 14. augustkomiteens juryleder Cecilia Brækhus trakk seg umiddelbart og sa hun ikke hadde fått nok informasjon, var Sheikh selv tydelig på at 14. augustkomiteens jury opptrådte uavhengig.

Kritikk

Samtidig kommer det skarp kritikk fra Høyres tidligere regjeringspartner Frp:

- Slik jeg ser dette, så har denne saken flere uheldige og uakseptable sider. Det er mangel på åpenhet, halvsannheter og en uakseptabel bidragsyter som er basert på brudd på menneskerettigheter, sier Christian Tybring-Gjedde (Frp), medlem av Utenriks- og forsvarskomitéen på Stortinget.

SKARP KRITIKK: Christian Tybring-Gjedde (FrP) reagerer på avsløringene om Muslim World League. Foto: Terje Pedersen / NTB
SKARP KRITIKK: Christian Tybring-Gjedde (FrP) reagerer på avsløringene om Muslim World League. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Han fortsetter sin kommentar til saken slik:

- Oslosenteret og Bondevik personlig kommer veldig uheldig ut av dette, og hans motivasjon ser ut til å være vel så mye økonomisk vinning som «dialog».

Bondevik og Sheikh framholder at de driver med interreligiøs dialog og fremmer demokrati. De to er forelagt kritikken fra Tybring-Gjedde, men har foreløpig ikke svart.

Tybring-Gjedde ser det slik:

- Dialog er et begrep man ikke kan måle verdien av eller motivasjonen for, og nettopp derfor blir så flittig brukt. Men til syvende og sist ser det ut til å være økonomien i det hele som har vært avgjørende. Aamir Sheikhs rolle kan oppfattes som en mellommann og budbringer.

Knyttes til regimet

Saudi-Arabias egen ambassadør i Oslo sier Muslim World League er finansiert av et fond kontrollert av landets myndigheter. Internasjonale eksperter mener organisasjonen er en arm av det autoritære regimets utenrikspolitikk. Mens aktører som Amnesty International på generell basis har advart mot at å motta penger fra Muslim World League skaper avhengighet og hvitvasker brudd på menneskerettighetene.

Bondevik og Sheikh mener Muslim World League er helt uavhengig av staten Saudi-Arabia. Bondevik understreker at han får sine honorarer fra Dialog for fred, og ikke fra Muslim World League.

Leder av Utenriks- og forsvarskomitéen, Anniken Huitfeldt (Ap), har tidligere uttalt til Dagbladet at ingen skal kunne kjøpe seg adgang til statsråder i Norge. Dagbladet har avdekket at hele fire statsråder hadde takket ja til å delta på Muslim World League-arrangementer der Bondevik og Sheikh hadde regi. Den muligens påtroppende statsråden ønsker ikke å kommentere saken ytterligere nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer