Må svare for hjernekirurg-skandalen

Lederen i Stortingets helse- og omsorgskomité ber om svar fra Bjarne Håkon Hanssen.

MÅ SVARE: Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen blir bedt om å redegjøre for hjernekirurg-skandalen ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Foto: Foto Morten Holm / SCANPIX
MÅ SVARE: Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen blir bedt om å redegjøre for hjernekirurg-skandalen ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Foto: Foto Morten Holm / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Lederen i Stortingets helse- og omsorgskomité, Harald T. Nesvik (Frp), sendte i går et brev til Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen, der han ber om en redegjørelse for hjernekirurg-skandalenSt. Olavs Hospital i Trondheim.

Der krever han at helseministeren tar tak i den betente saken.

«Undertegnede ber Statsråden umiddelbart gripe fatt i denne saken, både i forhold til Helsetilsynets oppfølging av St. Olavs Hospital og ikke minst sykehusets manglende oppfølging av pasienter som har blitt feilbehandlet av vedkommende lege».

«Jeg vil også be statsråden om å redegjøre for hvordan det har vært mulig å la denne saken versere i så mange år uten at det har vært grepet inn fra myndighetene sin side, og hvorfor denne legen ikke er suspendert innen hans sak er endelig avgjort?», skriver Nesvik i brevet til helseministeren.

Feilopererte i årevis
Dagbladet skrev fredag om den tidligere hjernekirurgen (51) som i flere år feilopererte pasienter ved St. Olavs Hospital.

Sykehuset var klar over at legen var til alvorlig skade for pasientene, men de klarte ikke å holde ham borte fra operasjonsbordet.

I tillegg til at legen påtok seg operasjoner han ikke var kvalifisert for ved St. Olavs Hospital, søkte han pasienter inn til privatklinikk for operasjon, direkte fra nevrokirurgisk poliklinikk. Helsetilsynet mener at det kan oppfattes som at legen på denne måten har omgått operasjonsforbudet han etterhvert ble pålagt ved St. Olavs hospital.

Statens helsetilsyn har refset St. Olavs Hospital for kontrollrutinene, og for at de ikke har gitt god nok informasjon til de feilopererte etter operasjonene.

KREVER SVAR: Leder i Stortingets helse- og omsorgskomité Harald Nesvik (Frp). Foto: Nina Hansen/Dagbladet
KREVER SVAR: Leder i Stortingets helse- og omsorgskomité Harald Nesvik (Frp). Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Helse- og omsorgsdepartementet har opplyst Dagbladet at de ikke ønsker å kommentere saken, da de ser på den som en personalsak.

Etter kravet om gransking fra lederen av helse- og omsorgskomiteen, må de imidlertid forfatte et svar.

Tar kritikken alvorlig
St. Olavs Hospital tar saken, og kritikken fra helsetilsynet, alvorlig:

- Det tok for lang tid fra vi hadde mistanke mot denne legen til han ble satt ut av drift. Vi tar til etteretning at dette har tatt for lang tid, og har innskjerpet meldeplikten, sier konstituert administrerende direktør ved St. Olavs Hospital, Gudmund Marhaug.

- Sviktende grunnlag
Den tidligere hjernekirurgen er fratatt sin spesialistgodkjenning, men  jobber fortsatt som lege ved St. Olavs Hospital, med begrensninger. Han har anket helsetilsynets vedtak i saken.

- Jeg mener at jeg har vært forsiktig, og at jeg ikke har skadet pasienter. Vurderingen fra helsetilsynet er fattet på sviktende grunnlag og man har ikke lagt mine vurderinger til grunn, sa legen til Dagbladet i forrige uke.

TAR KRITIKKEN: St. Olavs Hospital får sterk kritikk fra helsetilsynet i saken. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX.
TAR KRITIKKEN: St. Olavs Hospital får sterk kritikk fra helsetilsynet i saken. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer