Må svare for pappas død: - Endelig

Statsforvalteren utvider granskingen av demenssyke Davids (53) dødsfall på et av Recoveryakademiets bosentre, etter spørsmål fra sønnen og Dagbladet. - Endelig!, sier sønnen Michael.

UTVIDER GRANSKNING: - Personlig synes jeg det bare skulle mangle, sier Michael Lybek om at Statsforvalteren nå utvider granskningen av farens død. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UTVIDER GRANSKNING: - Personlig synes jeg det bare skulle mangle, sier Michael Lybek om at Statsforvalteren nå utvider granskningen av farens død. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statsforvalteren i Oslo og Viken vil ha kortene på bordet, i granskningen av David Sørensens død på det private bo- og omsorgssenteret Stensbyhagen på Minnesund 16. april i fjor.

Den demenssyke, gjennom mange år rusavhengige 53-åringen, ble kvalt av mat i halsen.

Nå har Statsforvalteren (SFOV) bedt om at Recoveryakademiet (RA) utleverer en rekke dokumenter som kan kaste lys over hendelsen. Stensbyhagen er en del av RA.

DØDE: David Sørensen (53) døde på Stensbyhagen på Minnesund 16. april i fjor. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
DØDE: David Sørensen (53) døde på Stensbyhagen på Minnesund 16. april i fjor. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

For sønnen Michael Lybek (28) er dette en ny, foreløpig seier.

- Endelig!, sier han til Dagbladet.

I februar i år fikk han Statsforvalteren til å gjenoppta saken, etter at den ble avsluttet i desember i fjor.

Nestenulykker

David døde under stor dramatikk, etter mislykte forsøk på hjerte- og lungeredning (HLR), fra Stensbyhagen-personalet og ambulansepersonell.

Fram til nylig har Statsforvalteren nøyd seg med å be om Davids journal fra 16. til og med 25. april. Dermed har ikke granskerne kunnet lese om flere nestenulykker i månedene før, da David også satte mat i halsen.

GRANSKER DØDSFALL: Michaels far David (bildet) døde på Recoveryakademiets senter Stensbyhagen, i en hendelse som nå granskes av Statsforvalteren i Oslo og Viken. Her på et gammelt familiefoto. Foto: Privat / Dagbladet
GRANSKER DØDSFALL: Michaels far David (bildet) døde på Recoveryakademiets senter Stensbyhagen, i en hendelse som nå granskes av Statsforvalteren i Oslo og Viken. Her på et gammelt familiefoto. Foto: Privat / Dagbladet Vis mer

Slik Dagbladet har skrevet, fortsatte personalet på Stensbyhagen å gi ham vafler og bagetter, selv etter at legen oppfordret til å mose maten på grunn av vedvarende svelgeproblemer.

Dette framgår av Davids journal på Stensbyhagen.

«Hvorfor ba SFOV bare om å få tilsendt journal fra 16.04.21 til og med 25.04.21», spurte Dagbladet derfor Statsforvalteren den 9. juni.

Elleve dager seinere ba Statsforvalteren om å få «pasientens fullstendige journal fra 01.12.20» fra Recoveryakademiet.

- Personlig synes jeg det bare skulle mangle, sier Michael.

RAs daglige leder og storeier Ole Andreas Underland skriver til Dagbladet at de som fører tilsyn vil få «all tilgjengelig informasjon», men at han ikke kan gi slik informasjon til pressen.

Han skriver at Davids død er en svært trist sak, som han ikke kan kommentere på grunn av taushetsplikt, selv om Michael Lybek har gitt ham fritak fra taushetsplikten.

Øyeåpner

Michael tror at både hans egne opplysninger og Dagbladets spørsmål til Statsforvalteren har bidratt til at granskingen utvides.

- De har fått det inn med teskje, sier han.

Etter et tips i januar, har Michael gravd i omstendighetene rundt farens død, og hvordan han hadde det på RAs bosentre.

For ham var det en øyeåpner å lese journalen, da han sammenholdt den og andre dokumenter, med lyd-utskriften fra Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK).

- SVÆRT TRIST SAK: Recoveryakademiets daglige leder Ole Andreas Underland. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- SVÆRT TRIST SAK: Recoveryakademiets daglige leder Ole Andreas Underland. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Opplysninger om blant annet tidspunkter og farens problemer med mat fikk ham til å tvile på RAs versjon.

- De ville få meg til å tro at dødsfallet var en ulykke som ikke var til å unngå, sa han i lørdagens artikkel i Dagbladet.

Ber om redegjørelse

Et av Dagbladets spørsmål til Statsforvalteren den 9. juni, var om de har spurt om hvem som var til stede da David døde.

Vi spurte også om Statsforvalterens reaksjon på at journalnotatet om hendelsen var skrevet av en leder som ikke var der da David satte mat i halsen.

I sitt brev til RA datert 20. juni ber Statsforvalteren om «Navn og kompetanse på personalet som bisto under hendelsen 16.04.21».

De ber om dokumentasjon på opplæring i hjerte- og lungeredning og førstehjelp, og om en redegjørelse om hendelsen fra involvert personell.

Statsforvalteren ber også om møtereferater og alle tiltaksplaner, og om all korrespondanse, prøvesvar og legemiddeloversikt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer