Må svare for politiets trakassering av døve

SV krever tiltak fra regjeringskollega Knut Storberget.

Full gjennomgang av rutiner: Like etter å ha levert stortinget ei pakke som skal skjerpe rettssikkerheten for blant annet døve i kjølvannet av Fritz Moen-saken, avdekker en rapport fra Nordlandsforskning bl.a. politi-trakassering av døve. SV og FrP krever at skottene i rettssikkerheten som rapporten peker på nå blir tettet. 
Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
Full gjennomgang av rutiner: Like etter å ha levert stortinget ei pakke som skal skjerpe rettssikkerheten for blant annet døve i kjølvannet av Fritz Moen-saken, avdekker en rapport fra Nordlandsforskning bl.a. politi-trakassering av døve. SV og FrP krever at skottene i rettssikkerheten som rapporten peker på nå blir tettet. Foto: Geir Bølstad / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SVs Karin Andersen, nestleder i stortingets arbeids- og sosialkomite, reagerer skarpt på tilfellene av trakassering av døve, som avdekkes i Nordlandsforskning rapport om døves rettsikkerhet, omtalt i dagbladet.no i dag.  

Først banket — så truet I en straffesak ble et offer for blind vold innbragt på politistasjonen, mens gjerningsmennene gikk fri. Den døve ble truet med ei natt i glattcelle om han ikke avga forklaring. Dagen etter ble han politianmeldt for å spille døv.

Da «misforståelsen» ble oppklart - fikk den unge døve mannen ingen beklagelse fra politiet, ifølge rapporten.

En annen døv mann ble satt i avhør, og skal ha avgitt full tilståelse i en alvorlig straffesak, uten tolk eller forsvarer til stede.  

SV ber Storberget svare - Denne rapporten må følges opp og alle rutiner må gås igjennom for å sikre at overgrep og diskriminering ikke skjer. Særlig viktig er det å sikre seg mot justismord, sier SVs Karin Andersen.

- Jeg vil be justisministeren om en klargjøring av hva som nå gjøres for å sikre seg mot at funnene i denne rapporten ikke kan gjenfinnes i en rapport gitt om fem år, sier SVs Karin Andersen.
 

- Har ikke lært - Rapportens funn viser igjen hvordan rettsikkerheten er i Norge, et land der justisministeren stadig skryter av hvor god den er. Hendelsene viser med all tydelighet at man ikke har lært noe som helst av de sakene vi har hatt i Norge der justismord har foregått, sier Morten Ørsal Johansen, Frps representant i stortingets justiskomité.  

- Skal ikke skje Han sier han trodde Fritz Moen saken hadde vært en tankevekker for politi og påtalemyndighet.

- Men dessverre er det noen som ikke lærer av verken andres eller egne feil. Selv om politiet ofte er i en vaskelig situasjon, skulle de være godt nok opplært til å kunne takle slike situasjoner, og behandle dem på rett måte. Slike ting skal ikke skje, sier Johansen.    

Han mener det er ille når politiet ikke beklager overtramp som dette.

- Politimesteren skulle beklaget hendelsen på det sterkeste. De involverte tjenestemennene skulle fått en alvorlig reprimande. Når så ikke skjer er det lov å stille spørsmålet om man enkelte steder i politiet har de rette folkene på de rette plassene, sier Johansen.  

Nordlandsforsknings rapport er anonymisert, og det framkommer ikke hvilke politidistrikt de to hendelsene fant sted i. Straffesakene omtalt i rapporten er fra de senere år.
 
Bedre rettsikkerhet, men.. Rapportens hovedfunn er at rettsikkerheten for døve er langt bedre nå enn for 30 år siden, da Fritz Moen feilaktig ble siktet og senere dømt for to drap og en voldtekt. 

Samtidig påpekes systemfeil som svekker døves rettssikkerhet og innebærer en risiko for justismord.          

Krever svar: SVs Karin Andersen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
Krever svar: SVs Karin Andersen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer