INNHENTET AV SATAN: Rick Santorum må nå svare for en tale han holdt i 2008, hvor han mente USA var under angrep fra satan. Foto: ERIC GAY/AP
INNHENTET AV SATAN: Rick Santorum må nå svare for en tale han holdt i 2008, hvor han mente USA var under angrep fra satan. Foto: ERIC GAY/APVis mer

Må svare for satan-tale i valgkampen

Slik forsvarer presidentkandidat Rick Santorum trusseltalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helga gikk den erkekonservative presidentkandidaten Rick Santorum på et hardt angrep på Barack Obama.

- Han tror på en eller annen falsk («phony») teologi. Ikke en teologi basert på Bibelen. En annen teologi, sa Santorum.

Nå blir det i stedet fyrt opp litt varme rundt Santorum.

Gammel tale 53-åringen har nemlig blitt presset til å kommentere en tale han holdt i 2008. Det er The Drudge Report som har gravd fram talen han holdt for studenter ved Ave Maria-universitetet i Florida det året.

Der advarte han mot en angrep fra aatan.

- Satan har rettet blikket mot USA. Satan angriper store institusjoner i Amerika, ved bruk av plager som stolthet, forfengelighet og begjær, for å angripe de sterke plantene som er så sterkt rotfestet i den amerikanske tradisjonen, sa Santorum, såpass innfløkt at det først nå er blitt en sak.

Men så har det altså tilspisset seg i kandidatslaget på republikansk side. Santorum leder på de siste meningsmålingene mot den mer moderate Mitt Romney, og har langt mer støtte blant de kristenkonservative enn rivalen. Ingenting er derimot avgjort.

- En troende person Nå som talen er hentet fram igjen, har Santorum blir konfrontert med innholdet. Han trekker på skuldrene.

- Jeg er en troende person. Jeg tror på det gode og det onde. Dersom du blir diskvalifisert som presidentkandidat bare fordi du tror på det gode og onde, da vil det ikke være mange kandidater igjen, sier han ifølge The New York Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål om han mener satan angrep USA, svarer han:

PROTESTERTE MOT TALEN: Tilhørere holder opp en plakat om at The Drudge Report - som hentet fra den gamle talen - støtter Mitt Romney. Foto: ERIC GAY/AP
PROTESTERTE MOT TALEN: Tilhørere holder opp en plakat om at The Drudge Report - som hentet fra den gamle talen - støtter Mitt Romney. Foto: ERIC GAY/AP Vis mer

- Dette er spørsmål som ikke er relevante i forhold til det vi diskuterer i USA i dag. Det vi fokuserer på nå er å sørge for vekst i landet. Det er det talene mine handler om, og det er det jeg skal snakke om i kampanjen min.

- Grav i vei Santorum frykter ikke at andre taler skal bli hentet fram i kjølvannet av denne.

- Hvis de har lyst til å grave opp gamle taler jeg har holdt for religiøse grupper, kan de bare starte. Men jeg kommer til å fastholde budskapet mitt, som er det amerikanerne er opptatt av, nemlig det å skape jobber, gjøre landet vårt tryggere - og, ja - snakke om kreftene rundt i verden som ønsker å skade USA. Og du kan banne at jeg vil møte kritikerne.

Ifølge den siste målingen til Gallup i helga sier 36 prosent av de republikanske velgerne at de nå støtter Santorum, mens 28 prosent foretrekker Romney. For bare en uke siden ledet Romney knapt med to prosentpoeng, skriver NTB.

Newt Gingrich og Ron Paul ligger langt bak med 13 og 11 prosent.

HAR TAPT TERRENG: Mitt Romney har mistet ledelsen på meningsmålingene. Foto: GERALD HERBERT/AP
HAR TAPT TERRENG: Mitt Romney har mistet ledelsen på meningsmålingene. Foto: GERALD HERBERT/AP Vis mer